Hilversum Hurricanes in play-offs na nagelbijter

In een knotsgek duel heeft Hilversum Hurricanes hun prima seizoen een mooi vervolg kunnen geven. De ploeg van quarterback Maurice Tielen, die een hoofdrol opeiste in het duel, plaatste zich voor de play-offs door in eigen huis te winnen van de Amsterdam Panthers: 23-22.

Vooraf was de opdracht voor de Hurricanes duidelijk: winnen of met vijf of minder punten verschil verliezen. Dan was een plek in de play-offs een feit. Het begin van de thuisploeg was veelbelovend. Tielen bracht zijn ploeg op een touchdown voorsprong door de bal binnen te lopen, even later bracht Tim Beuckens met een fieldgoal de stand op 10-0.

De Panthers hadden tot dan toe weinig in te brengen en offensief weinig in te brengen, maar de wedstrijden kantelde volledig. De defense van de bezoekers leek de reddende engel te worden. In het tweede kwart werd een pass van Tielen door de Amsterdamse defensie onderschept en teruggebracht naar de endzone voor een ‘pick six’. Het extra punt werd echter gefumbled door de holder, opgepakt door Hilversum en naar de andere kant gebracht: 12-6.

Het was slechts een opmaat voor een krankzinnige slotfase. In het derde kwart wordt een pass van Tielen opnieuw onderschept en wederom leverde het zes punten op voor Amsterdam. Een drive later forceerden de Panthers een fumble en ook deze eindigde in de endzone van Hilversum. Inclusief de two point-conversion die volgde bracht dit de stand op 12-20 in het voordeel van de Panthers, waardoor die ploeg virtueel in de play-offs stond. Dat duurde echter niet lang, want nog in het derde kwart bracht Beuckens zijn ploeg dankzij een fieldgoal op vijf punten en dus weer ‘aan de goede kant van de streep’.

Het stuivertje wisselen ging in het laatste kwart rustig door. Het gat groeide naar zeven punten toen de snap over het hoofd van de punter van de Hurricanes vloog en een saftey volgde voor de bezoekers: 15-22. Met die voorsprong op zak begonnen de Panthers aan het melken van de klok, maar Hilversum Hurricanes kreeg twee minuten voor tijd de laatste kans om het seizoen een vervolg te kunnen geven. De ploeg marcheerde onder leiding van Tielen over het veld, geholpen door een aantal penalties van de Panthers, en zag uiteindelijk de quarterback zelf verlossing brengen door de bal de endzone in te lopen. Omdat een gelijkspel eventueel verlengen en dus een mogelijk verlies van zes punten kon opleveren, besloot de ploeg voor de two point-conversion te gaan. Die werd met succes volbracht, waardoor Hilversum de overwinning pakte: 23-22. De overwinning betekende een unieke prestatie voor de equipe uit de Omroepstad: het plaatste zich voor het eerst in tien jaar weer voor de play-offs!