Groningen met schrik vrij tegen Flevo Phantoms

De Groningen Giants hebben vanavond (zaterdag) hard moeten werken om de Flevo Phantoms van zich af te houden. Door drie aanvalsdrives op rij met onderscheppingen te strooien, moest de Groningse verdediging uiteindelijk de overwinning over de streep trekken. Het openingsduel van de AFBN Eredivisie eindigde in 14-12.

Dat Groningen zichzelf in de nesten werkte was onnodig. De eerste helft was de thuisploeg heer en meester. Het hield -mede dankzij kostbare fouten van de Flevo aanval- verdedigend goed stand, terwijl het zelf mooie aanvalsdrives op wist te zetten.

In het tweede kwart was het Groningen dat de eerste punch uitdeelde. Op 3th-and-2 vanaf de Flevo 42 yard lijn vond quarterback Emil ter Veld receiver Edu Brooke op een slant. Brooke liet de verdediging vervolgens in diagonaal de hielen zien op weg naar de endzone pylon.

Even later kon Groningen zelfs de score verdubbelen, alhoewel Flevo zich op die drive niet zonder slag of stoot liet overrompelen. Ter Veld had er een fourth down voor nodig om de touchdown uiteindelijk te verzilveren. Hij vond running back Kirth Ramhoutar ‘out of the backfield’ voor een korte pass.

Het bleek de laatste score van de avond voor het groen-wit.

Flevo Phantoms bleek na de rust over een behoorlijke dosis veerkracht te beschikken. Al vanaf het allereerste ogenblik voerde het de druk op bij Groningen door de kickoff terug te lopen voor een touchdown.

“Die snelle score bracht ons mentaal aan het wankelen,” liet Giants offensive coordinator Alexander Kah na de wedstrijd weten. “Toen we vervolgens ook nog een interceptie gooiden aan het einde van het derde kwart, zag je dat het in de koppies ging zitten.”

Die snelle kickoff return aan het begin van de tweede helft bracht ons mentaal aan het wankelen” – Offensive coordinator Giants

De onderschepping van Ter Veld aan het einde van het derde kwart was de eerste van een reeks van drie vijandige overnames op drie opeenvolgende drives. De tweede onderschepping werd teruggelopen door een touchdown, waardoor Groningen de gasten tot op twee punten zag naderen. De two point conversion ging echter mis en dat bleek precies het verschil aan het einde van de rit.

DT Donald Warno en de verdediging van Groningen hield de offense van Flevo Phantoms uit de endzone.

Flevo zette nog wel aan, maar was niet bij machte de verdedigende muur van de Giants te slechten. “De verdediging heeft ons vandaag een handje geholpen,” aldus Kah. “Het laat zien waar onze kracht ligt: wij zijn een team en kunnen van elkaar op aan.”

Groningen Giants vervolgt de AFBN Eredivisie met een thuiswedstrijd op 3 maart tegen Lightning Leiden. Flevo Phantoms speelt op diezelfde dag tegen Hilversum Hurricanes.

Volgende weekend staan de volgende affiches op het programma in de AFBN Eredivisie: