Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Lightning Leiden als promovendus naar Tulip Bowl

Een jaar nadat Lightning Leiden is gepromoveerd naar de Eredivisie, speelt het in de Tulip Bowl. De ploeg van hoofdcoach Brian Spapens wint vanmiddag in de halve finale op eigen terrein met 10-7 van Arnhem Falcons.

De punten worden in de beginfase cadeau gedaan. In de eerste minuut van de wedstrijd gooit Arnhem Falcons quarterback Jeroen van den Burght een onderschepping diep op eigen grondgebied. Lightning hoeft niet twee keer na te denken over wat het met het cadeautje doet. Na een mooie passing play is het running back Owen van Gorcum die zijn ploeg vroeg in de wedstrijd op voorsprong zet.

Het publiek moet tot diep in het tweede kwart geduld hebben voor een tweede score. Het betreft een fieldgoal die Lightning in ieder geval buiten het directe bereik van de Falcons brengt.

Lightning lijkt de wedstrijd begin derde kwart in de zak te hebben. Goed loopwerk van Tim Helleman en Van Gorcum suggereren dat de tegenstander in de broekzak zit. Quarterback Dany Ortega gooit dan een interception die Arnhem in de wedstrijd houdt. Ook Arnhem komt echter niet ver.

In het derde kwart worden verdere twee fraaie touchdowns van Lightning door de scheidsrechters afgekeurd. Safety Jelle Markx loopt een pick six terug voor 70 yards, maar krijgt hierbij hulp van overijverige blockers. En ook een lange run van Van Gorcum is eenzelfde lot beschoren. Ook hier regent het vlaggetjes, terwijl de running back een afstand van bijna 70 yards overbrugt.

De fouten geven Arnhem een tweede leven, want de ploeg perst er een mooie lange drive uit. Aan het begin van het vierde kwart gooit Van der Burgt met een fraaie pass de aansluiter op wide receiver Max Frantzen.

Lightning lijkt de druk ook te voelen, maar redt zich hierna op het einde van de wedstrijd met een fake punt. Hierdoor wordt een first down gehaald, die kostbare tijd van de klok haalt. Toch lukt het de gastheren uit de Sleutelstad niet om de wedstrijdklok te verslaan. Ze moeten uiteindelijk de bal op de 20-yard lijn van Arnhem (met een turnover on downs) teruggeven aan de Falcons.

Voor Arnhem Falcons is de pil echter meer dan bitter. Opnieuw is de ploeg namelijk heel dichtbij de eindstrijd. De derde onderschepping van quarterback Jeroen van der Burght velt het oordeel over de ploeg. Ballgame Leiden. Nog nooit stond Arnhem in de Tulip Bowl, een verrassende streak die nog minimaal een seizoen in stand blijft.

Tulip Bowl XXXVII wordt op zondag 9 juli gespeeld op het complex van Flevo Phantoms. De Nederlandse american football finale gaat tussen Lightning Leiden en Lelystad Commanders. Saillant detail: de enige nederlaag van het seizoen liep Lightning op in eigen huis tegen Lelystad. De wedstrijd werd toen beslist in overtime. Beide ploegen wisten nog nooit het nationaal kampioenschap te veroveren. Voor een van de ploegen gaat dat statement na 9 juli dus niet meer op.