Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Repeat Tulip Bowl Voor Alphen

De Alphen Eagles zijn voor de tweede keer op rij Nederlands kampioen geworden. De footballclub uit Zuid-Holland was tijdens Tulip Bowl XXIX te sterk voor de Amsterdam Crusaders. Het werd 23-12 voor de Alphenaren in een herhaling van de finale van vorig jaar.


Het nieuwe veld van de Arnhem Falcons was dit jaar het decor voor de strijd tussen de twee beste teams van Nederland. Omgeven door de Gelderse bossen ligt het schitterende complex van de Falcons. Mede door het schitterende weer van die dag leek niets in de weg kunnen staan van een geweldige dag vol met football en een episch gevecht tussen de Eagles en de Crusaders. Als voorproefje op de confrontatie kregen de vroege toeschouwers de juniorenfinale te zien: de Amsterdam Crusaders tegen de Amstelland Panthers. Eerstgenoemde club hoopte op de dubbel en aan de junioren lag het niet. Die gingen er met een ruime overwinning vandoor en lieten de senioren zien hoe het moest.

Na een spectaculaire openingsceremonie waren beide teams om stipt 15:00 uur klaar om af te trappen voor de 29e editie van de Tulip Bowl. Het aarzelende begin was echter opvallend. De scheidsrechters constateerden veel fouten, waardoor de wedstrijd maar moeilijk op gang kwam. De eerste echte dreiging kwam van Amsterdam, dat running back Miquel Castelen een aantal keer gaten in de Alphende defensie prima zag benutten. Toch viel de scoringskans weg toch toen Claudio Bartelozzi een bal uit zijn handen liet glippen, recht in de handen van Eagle Ido Bernadicas. Die kans wisten de Eagles om te zetten in punten. Vanuit een benarde positie vond quarterback Richard Bouthoorn zijn receiver Tim Haver Droeze met een schitterende worp aan de linkerkant van het veld. Die ving de bal over zijn schouder en liep de endzone binnen voor een 6-0 voorsprong voor de regerend landskampioen.

Toch vocht Amsterdam zich terug in de wedstrijd. Met een aantal trick-plays, waaronder een direct snap naar Castelen, marcheerden de Cru over het veld op weg naar de redzone. Uiteindelijk werd Revilinho Graanoogst gevonden achterin de endzone voor de touchdown en dus een gelijke stand: 6-6. Er werden echter teveel fouten gemaakt aan de kant van de Cru om in aanmerking te komen voor de winst. Een mooie drive van de Eagles kon niet worden gestopt door de defensie van Amsterdam, mede door het goede scramble werk van Bouthoorn en het goed doorzetten van receiver Tom van Duijn en running back Charles Jermaine. De gedrongen running back van de Alphense brigade liet een aantal minuten later zes punten bijschrijven voor de Eagles. Het extra punt zorgde voor een 13-6 stand, maar de Eagles waren nog niet klaar.

De Crusaders kwamen vlak voor rust vast te zitten in de eigen endzone en besloten te punten, maar dit ging helemaal mis. Na een matige snap probeerde men de bal uit het eigen doelgebied te werken, maar daar stond Jerry Ruter van de Eagles om het gat van de Cru nog dieper te graven. Beide ploegen gingen met een 20-6 stand rusten.

Vol goede moed begon Amsterdam aan de tweede helft, maar het was Alphen dat als eerste mocht ontvangen. Na een goede return ging men over op het melken van de klok. De running backs maakten overuren en wisten steeds genoeg op te pikken voor een first down. De Cru moest dus iets forceren om terug in de wedstrijd te kruipen en deed dat ook. Bouthoorn liet zich verleiden tot een riskante worp en voor de endzone stonden de defensive backs van de Cru te wachten tot de bal in hun armen viel. Even leefde de zijlijn van Amsterdam weer op en gloorde er hoop aan de horizon. Die hoop duurde echter maar heel even. Een fumble aan de kant van de Crusaders gaf het balbezit weer terug aan Alphen, die hier dankbaar gebruik van maakten. Mede dankzij een geweldige vangbal aan de zijlijn kwamen de Eagles dichterbij de endzone van de Cru: een drive die uiteindelijk werd afgesloten met een fieldgoal.

Terwijl de hoop eigenlijk al was opgegeven ging de Cru in het vierde kwart te werk, op zoek naar touchdowns. Een goede drive leidde uiteindelijk tot een zespunter van Castelen, maar het missen van de two-point conversion bracht ze niet dichtbij genoeg. Een aantal laatste stuiptrekkingen resulteerde diep in het vierde kwart voor een interception van de Eagles die vakkundig de tijd uitspeelden en zich voor de tweede maal in de historie, en voor de tweede maal op rij, lieten kronen tot kampioen van Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *