Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Ondanks metamorfose blijft Pro Bowl kussengevecht

De Pro Bowl ondergaat een metamorfose. Een poging van de NFL om haar All-Star wedstrijd nieuw leven in te blazen. De populariteit van Fantasy Football is een mooie inhaker, maar verder blijft deze galavoorstelling een ‘kussengevecht op de Gridiron’.

Fans houden van American Football, vaak vanwege de strijd en harde tackles. Van strijd en harde tackles is in de Pro Bowl geen sprake.

De eerste wijziging is direct dat er geen strijd meer komt tussen de NFC en AFC. De rosters worden samengesteld door een draft uit de topspelers van de totale NFL. De fans bepalen welke spelers in deze draft-groep komen. De twee spelers met de meeste stemmen gaan, samen met alumni-captains Jerry Rice en Deion Sanders, de rosters samenstellen door om de beurt te kiezen. Deze draft vindt plaats via live televisie op 22 januari. De Pro Bowl zelf is vier dagen op 26 januari. De Super Bowl is een week later dus spelers die hierin uitkomen zullen opnieuw niet optreden tijdens de sterrenwedstrijd.

Slappe instelling blijft
Deze manier van het samenstellen van de teams lijkt een interessante vooruitgang. Echter, er zijn ook aanpassingen in de regels op het veld. Er week al veel af van de reguliere wedstrijden, maar het wordt een graadje erger. In algemene opsomming:

– Er zijn geen kickoffs meer om blessures te voorkomen. Het team dat de toss wint, begint op de 25 yard lijn. De gekozen speler als kick returner wordt vervangen door een extra defensive back.
– Er komt ook een ‘two-minute warning’ in het eerste en derde kwart. Na ieder kwart wisselt het balbezit. Als uitdaging om aanvallender te spelen.
– De defensie mag wel ‘cover 2’ en ‘press coverage’ spelen. Voorhaan was het alleen ‘man coverage’
– Er komen diverse aanpassingen op wanneer de speelklok wordt stopgezet of niet. Daarnaast is de tijd korter na iedere play om de volgende play te beginnen.

Bange spelers
Opmerkelijk is dat de nieuwe opzet voortkomt uit de spelersraad. Ik denk dat als de fans het voor het kiezen hadden er gewoon ‘old school’ gespeeld zou worden. Met echte tackles, harde hits en zonder knuffel-football. Maar waarschijnlijk zijn de spelers bang om kort voor de offseason hun lijf en leden echt te riskeren.

Waar zijn de dagen dat Bill Romanowski in de Pro Bowl zijn smerige streken ook uithaalde?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *