Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

NFL schikt met hersenschuddingen voor 765 miljoen

De slepende rechtzaak van ruim 4500 oud-spelers tegen de NFL lijkt geschikt te worden voor 765 miljoen dollar. Een vergoeding voor blessures en voor toekomstig medisch onderzoek naar hersenschuddingen. De zaak omtrent hoofdtrauma’s werd zelfs besproken in het Amerikaanse congres. Als de rechter de schikking goedkeurt kan het geld worden uitgekeerd. Een regelrechte winst voor de oud-spelers die hun hele carrière eigenlijk al wisten dat ze hun hoofd in de waagschaal stelden… ze droegen immers niets voor niets een helm.

De 4500 oud-spelers werden aangevoerd door onder meer tien Hall of Famers zoals Tony Dorsett. Ook linebacker Junior Seau speelde een voortrekkersrol in het aan de kaak stellen van de problemen door hersenschuddingen. De uitspraak maakte hij niet mee, aangezien hij zichzelf vorig jaar van het leven beroofde.

De claim was duidelijk. Door de vele klappen op het hoofd door spelen in de NFL ontwikkelde bij vele spelers allerlei ziektebeelden van ALS tot Alzheimer. Om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding hoeft iemand alleen te bewijzen dat hij in de NFL heeft gespeeld en last heeft van een beperking die te herleiden valt aan het hoofd. Enkele van de spelers met de zwaarste klachten krijgen zelfs 5 miljoen dollar smartengeld.

Hoe wordt de 765 miljoen dollar verdeeld:
– 88% ( 675 miljoen) wordt gebruikt als schadevergoeding voor schade als gevolg van de hersenbeschadigingen; het bedrag wordt onder meer gebaseerd op de ernst van de klachten en het aantal jaar dat in de NFL is gespeeld.
– 10% (75 miljoen) wordt gereserveerd voor medische onderzoeken in de komende tien jaar.
– 1% (10 miljoen) gaat naar een apart fonds voor onderzoek en voorlichting over hersenbeschadigingen.
– <1% (4 miljoen) correspondentiekosten
– <1% (2 miljoen) administratiekosten over de komende 20 jaar.

Hier bovenop komt overigens nog een kostenpostje van de rechtzaak an sich van 200 miljoen dollar. Van de schadevergoeding zal de NFL 50% betalen in de komende drie jaar. In de resterende 17 jaar wordt de andere helft verdeeld.

Uiteindelijk is deze schikking een forse schuldbekentenis van de NFL. Waarschijnlijk wordt dit weer gevolgd door nog meer beveiligende maatregelen op het veld, zoals de onlangs besproken tackles in de knieën. Want ondanks dat de NFL stinkend rijk is, moet je dit soort zaken niet te vaak hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *