Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Seattle ontmoet Denver in Super Bowl XLVIII

Het duel van de zwaargewichten San Francisco 49ers en Seattle Seahawks om de kroon van de NFC is beslecht in het voordeel van de thuisploeg. Seattle Seahawks mag het in Super Bowl XLVIII opnemen tegen Denver Broncos na een 23-17 zege op de divisierivaal San Francisco.

 

De wedstrijd kon niet beter beginnen voor San Francisco. Al op de eerste play van scrimmage voor Seattle veroorzaakte defensive lineman Aldon Smith een fumble door quarterback Russell Wilson te bestormen. Zoals zo vaak in wedstrijden tegen Seattle kon San Fran echter niet kapitaliseren op het cadeautje. De ploeg moest genoegen nemen met een fieldgoal.  Het was de eerste keer dat Seattle in eigen huis een tegenscore tegen kreeg op de eerste drive.

 

De teams wisselden hierna van balbezit, voornamelijk ingegeven door het voortreffelijke werk van beide verdedigingen. Totdat Colin Kaepernick het op de heupen kreeg. De quarterback van de 49ers zette het aan het begin van de tweede kwart op een lopen en deed dat met verve. Zijn 58-yard run (de langste van zijn loopbaan en de langste die Seattle dit jaar tegen kreeg) bracht hem al over de magische 100-yard grens en verschafte de ploeg meteen toegang tot de redzone van Seattle. Vanuit de ideale veldpositie was het running back Anthony Dixon die na een tweede poging (de eerste werd overturned door de scheidsrechters) airborne de endzone in vloog: 0-10.

 

Russell Wilson liet zich hierna niet ongeroerd. Nadat de quarterback zeeen van tijd kreeg op een passing play, wist hij uiteindelijk receiver Doug Baldwin te vinden. De 51-yard completion bracht Seattle meteen in scoringspositie. Een touchdown kwam er echter niet van, omdat San Francisco de poot bij de eigen goalline stijf hield. Een fieldgoal maakte het 3-10. Dit bleek ook de ruststand.

 

Ook in de begin van de tweede helft vielen er rake klappen. Seattle wendde zich voor de aanval tot running back Marshawn Lynch. Lynch verschafte zich met nog tien minuten op de klok in de derde kwart toegang tot de endzone, nadat hij op 3th-and-1 de eerste lijn van verdedigers van SF in het stof had laten bijten. Hij tekende hiermee voor een gelijke stand.

 

Lang bleef die niet op het scorebord staan. Colin Kaepernick wist met een paar rake worpen het veld over de steken en een touchdown pass te gooien op Anquan Boldin. Seattle op haar beurt wist dankzij de daaropvolgende 69-yard kickoff return van Doug Baldwin een uitstekende veldpositie te verwerven. Door de druk van San Francisco op quarterback Wilson moest de ploeg echter genoegen nemen met een fieldgoal: 13-17.

 

Aan het begin van het vierde kwart was het wel raak voor Wilson de zijnen. Een moedige poging om er op fourth down voor te gaan werd beloond, toen de quarterback van de Seattle Seahawks een free play kreeg. Een van de verdedigers van de tegenpartij stond offsides, waarna de spelverdeler zich geen moment bedacht en de bal richting het scoringsgebied gooide. Receiver Jermaine Kearse was hier de gelukkige ontvanger. Met zijn catch bezorgde hij de thuisploeg de eerste voorsprong van de wedstrijd: 20-17.

 

Die score leek later verder uitgebreid te worden. Een reeks van onfortuinlijke gebeurtenissen ging daar voor San Francisco aan vooraf. Eerst verloor Colin Kaepernick een fumble voor San Francisco. Toen de verdediging hierna haar mannetje stond en schijnbaar een fumble veroverde, liep linebacker Bowman een afgrijselijke beenblessure op. Het eindresultaat van de aanval van Seattle was echter nul. Running back Marshawn Lynch deed zijn duit in het zakje van de vreemde gebeurtenissen en verloor de bal, waardoor de bezoekers weer lucht kregen.

 

Toch zou Seattle niet veel later de marge toch vergroten. Kaepernick leverde de bal in met een makkelijke interception. Seattle kicker Steve Hauschka deed waarvoor hij wordt betaald en verzilverde een 47-yard fieldgoal.

 

Met de slotminuten op de klok was het tijd voor San Francisco om nog een laatste offensief op te brengen. Na een fourth down conversion door running back Frank Gore leek die comeback even succesvol. Een pass van Kaepernick met nog 22 seconden op de klok werd echter onderschept in de endzone, na een deflection van cornerback Richard Sherman.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *