Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Verdeeldheid bij Panthers over ontslag Zielke

Amsterdam Panthers hebben vrijdag via social media laten weten dat de wegen met hoofdcoach Markus Zielke scheiden

Er worden verschillende redenen aangevoerd waarom de Duitser niet meer welkom zou zijn op het Amsterdamse sportpark. Er zijn er drie in totaal. Ten eerste voert de organisatie aan dat er verschillen van inzicht zijn over het te voeren beleid. Hiernaast wordt met een vermanend vingertje naar de resultaten gewezen. De echte reden zit echter verstopt aan het einde van de alinea: signalen dat de heer Zielke en mogelijke externe bronnen het zittende bestuur aan de kant wilden zetten, werden zeer serieus genomen.

Het bestuur laat in een persbericht weten dat de beslissing is genomen in overleg met coaches en de harde kern van het team. Hierin schuilt echter een opzienbarende misser. Meteen nadat bekend werd dat Zielke de laan werd uitgestuurd, distantieerde teamcaptain en quarterback Anthony Slootmaekers zich van het bestuurlijke besluit. Naar verluidt zijn er nog meer teamspelers die niet eens van de motie van wantrouwen op de hoogte waren. De harde kern die aan de poten van Zielke zaagt zou bestaan uit vier spelers, waaronder twee key players.

Twee dagen na de aankondiging blijft Zielke zelf opvallend rustig. Volgens hem zocht het bestuur een reden om hem te wippen, omdat hij te veel wist. “Ik heb inderdaad geprobeerd mensen bij elkaar te zoeken om de toekomst van de Amsterdam Panthers te kunnen waarborgen,” aldus Zielke. “Deze vereniging gaat mij aan het hart. Als ik zie hoe het huidige bestuur de belangen van de Panthers doet ondersneeuwen dan doet mij dat pijn.”

Volgens Zielke ligt een geheim plan van het bestuur om te participeren in een Europese semiprof-liga ten grondslag aan de algehele malaise. “Het huidige bestuur is verwikkeld in een grote operatie om semi-professioneel American football naar Nederland te krijgen,” aldus de Duitser. “Oorspronkelijk zou dit gebeuren onder de vlag van de Panthers. Amsterdam zou een profclub krijgen en de Panthers zouden daar een dependance van worden.”

Sinds de eerste plannen is er echter het nodige gewijzigd. “Het komt erop neer dat de Panthers zelf helemaal niet meer voorkomen in de plannen rondom de semiprofessionele league. Aangezien er wel een bestuurlijke vermenging is, kun je er op wachten dat er hier spelers en coaches vandaan worden gehaald en dat de club hiervan schade ondervindt. De focus van het bestuur is verkeerd. Ze hebben teveel verschillende petten op.”

Volgens het Amsterdamse bestuur heeft Zielke zich onmogelijk gemaakt bij zijn spelers en in dat proces zijn functie te grabbel gegooid. Zielke zelf denkt dat het huidige bestuur hem laat opdraaien voor het slechte seizoen, in de hoop de aandacht weg te houden van de echte problematiek. “Waarom zou je deze boodschap uitsturen op de vooravond van de belangrijkste wedstrijd van het seizoen?” aldus de voormalig coach. “Tenzij het je natuurlijk sportief gezien helemaal geen donder uitmaakt wat er uiteindelijk met de Panthers gebeurt.”

Het bestuur en de spelers van de Panthers verzamelen zich maandagavond om over het onderwerp te praten. Zielke heeft de intentie om hierbij aanwezig te zijn.

Zielke houdt zichzelf de spiegel voor: “Ik kan bot uit de hoek komen en in persoonlijk contact kan ik mensen wel tegen me in het harnas jagen. Ik wil echter vooropstellen dat het belang van de vereniging voor mij voorop staat. Mocht blijken dat ik gaandeweg het seizoen het respect van de lockerroom verloren ben, dan zal ik daar mijn conclusies uit trekken. Vooralsnog hoor ik echter andere geluiden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *