Een abonnement op Gridiron The Magazine & het Gridiron Jaarboek?

Tilburg Wolves een nieuwe club in Brabant

Nederland heeft een nieuwe American Football-vereniging. In Noord-Brabant maken de Tilburg Wolves zich klaar om deel te kunnen nemen aan de landelijke competitie. Gridiron interviewde Michael Wieling, penningmeester van de club.

Michael, stel je even voor!
“Mijn naam is Michael Wieling, 23 jaar, de penningmeester van de Tilburg Wolves en geboren in Tilburg. Mijn interesse in American Football is ontstaan toen ik in 2009 of 2010 Madden ’09 voor de xbox 360 kocht, ik zag het hoesje en ik dacht; “Hey, iets nieuws!” Ik raakte toen al snel zeer geïnteresseerd in de sport maar ben het pas echt gaan volgen sinds 2012.”

Je maakt onderdeel van een clubje uit die het initiatief hebben genomen voor de Tilburg Wolves. Hoe is dat ontstaan?
“Ik ben op 6 juni getagged in een Facebook bericht van Ruud Siemerink, waarin hij vroeg of er mensen geïnteresseerd waren om een team te starten. Het contact met de AFBN was toen al gelegd door Ruud en ze wilden ons graag meehelpen. We hadden op dat moment echter nog niks. Ik heb contact opgenomen met Ruud en we hebben toen een middagje balletje overgegooid en even gekletst, dit tot onze tevredenheid, het klikte heel erg.”

Het ging dus via social media.
“We zijn begonnen, simpelweg, door Facebook oproepen te plaatsen en geïnteresseerden te vinden. Binnen no-time hadden we 50 mensen die in de facebook groep “Tilburg American Football Initiative” zaten. Het was tijd om een keer af te spreken. We zijn een aantal keer gaan trainen in het Stadspark in Tilburg, dit door gebrek aan een trainingsveld maar ook voor de exposure. Heel veel mensen stopten en bleven al snel 15 minuten kijken naar wat die rare knullen in het park toch aan het doen waren. Maar dat was alleen maar mooi. Om te zorgen dat er iets houdbaars kwam, hebben we een commissie opgesteld om de naam te bedenken. Onder leiding van Paul Deckers is daar de Tilburg Wolves en het bijbehorende logo uitgekomen. Ondertussen heeft onze Facebook pagina 144 likes en zijn er 75+ mensen die in de facebook groep zitten.”

Tilburg heeft al een verleden in American football. Hebben jullie oude rotten gevonden die terugkeren? Of in ieder geval advies gehad?
“We hebben heel goed contact met John Jolie, oud-voorzitter van de Tilburg Steelers, en die heeft ons ontzettend veel advies gegeven. Hij heeft ons bijvoorbeeld basisoefeningen geleerd, waar we lange tijd mee aan de slag kunnen. Deze oefeningen vormen op het moment de basis van de training. Ook andere mensen zoals Oscar en Martin helpen ons met de opstart. Maar ook mensen, die niet bij de Tilburg Steelers zaten. Zoals Kenny en Miranda van de Spijkenisse Scouts bijvoorbeeld. Over spelers die daadwerkelijk terug willen keren hebben we nog niks gehoord.”

In Eindhoven zit ook een club. Was het niet gemakkelijker geweest daar aan te sluiten?
“Daar is zeker over nagedacht, maar Eindhoven is simpelweg te ver om daar twee keer per week te gaan trainen en dan nog een wedstrijd te spelen. De kosten voor het constant op en neer rijden zijn te groot. En hetzelfde zou je kunnen zeggen voor voetbal. Waarom zou je voor een team in Tilburg spelen als er in Eindhoven ook een team is. De makkelijke weg is niet altijd de beste.”

Je hebt veel spullen nodig voor American football. Hebben jullie allemaal gear? En dingen als blocking sheds, tackle dummies?
“Dat klopt, we hebben nog niet allemaal gear. Ik zelf toevallig wel. Ook blocking sheds en tackle dummies en dergelijke hebben we niet. Omdat de meeste mensen die met ons mee spelen nog heel onervaren met de sport zijn, houden we de training zo dat mensen eerst de sport leren kennen en leren vangen/lopen voordat we verder gaan.”

Een gemeente is waarschijnlijk je belangrijkste partner. Wat kan Tilburg voor jullie betekenen?
“De gemeente Tilburg zal hopelijk ook voor ons een grote partner worden. De gemeente biedt subsidies voor nieuwe en bestaande clubs en daar hopen wij een gezonde club mee te kunnen worden en blijven.”

In American football hebben beginnende clubs vaak problemen genoeg man op het veld te krijgen. Gaan jullie volgend jaar meteen competitie spelen? Hoe voorkom je ‘uitval’?
“We zullen niet zomaar de competitie in gaan, wij vinden het heel belangrijk dat we eerst zorgen dat alle onervaren jongens genoeg gespeeld hebben om veilig het spel te kunnen spelen. Maar ook dat ze weten hoe het spel werkt. We willen rustig een eigen speelstijl ontwikkelen en zorgen dat alles, ook achter de schermen perfect geregeld is. Het zou zonde zijn als we door onderontwikkeling na een jaar al kunnen stoppen.”

En het behouden van mensen? De uitval is vaak groot binnen American football.
“Ik verwacht niet dat het een probleem gaat zijn om genoeg mensen te vinden. We hebben nu, met beperkte middelen, 75+ geïnteresseerde mensen gevonden die willen meetrainen. Hoeveel daarvan blijven als ze een keer of 20 neergehaald zijn is nog maar de vraag natuurlijk, maar er zijn veel mensen die mee willen spelen. Echte uitval kun je bijna niet tegengaan. We hopen door een informele en gezellige sfeer te creëren dat mensen eerder geneigd zijn om te blijven. Zo organiseren we elke zondag een bijeenkomst in een café waar we samen NFL-Redzone gaan kijken. Door dit soort dingen hopen we op en naast het velde een hechte band te krijgen en dus mensen te houden. Ook willen we ons goed gaan focussen op jongeren zodat het natuurlijk verloop goed blijft.”

Waar staan de Wolves over vijf jaar? Hebben jullie de coaching, know-how etc. in huis om een gezonde club in Nederland te worden?
“Over vijf jaar hebben we onze eigen speelstijl ontwikkeld die, hopelijk, uniek is in Nederland. Een coach zullen we tegen die tijd ook allang hebben, want zelf hebben we niet de juiste kennis. We kunnen de hele simpele dingen onszelf aanleren zoals een bal vangen, hoe een running back een bal van de quarterback moet aanpakken en dergelijke. Het doel voor nu is om over twee jaar een playbook te hebben en een team dat weet wat ze moeten doen. Misschien is het te optimistisch maar twee jaar is een lange tijd. Misschien lukt het en misschien moeten we voor die tijd de doelstelling wel aanpassen. Daar maak ik me nu nog niet te druk over.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *