Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Voorlopig laatste Notre Dame – Michigan is een shutout

Door: Byron Koekebacker

Door de vele conference wijzigingen in College Football van de afgelopen jaren zijn een aantal van de mooiste wedstrijden die elk jaar plaatsvonden (voorlopig) verdwenen. Dit weekend is voorlopig de laatste ontmoeting van de wedstrijd tussen twee van de grootste teams die het College Football heeft gespeeld. Diep in onze nacht speelden de Michigan Wolverines een uitwedstrijd “Under the lights” tegen de Notre Dame Fighting Irish. Deze twee teams hebben al jaren het hoogste winning percentage in College Football.

Beide teams spelen hun thuiswedstrijden in wellicht de twee meest legendarische stadions van het College Football. Michigan speelt hun thuiswedstrijden in het immense Michigan Stadium(werd vorige maand in Nederland vooral bekend door de oefenwedstrijd die Manchester United en Real Madrid speelden voor 109.000 toeschouwers). “The big house” heeft een toeschouwersrecord van 115.109 fans voor de wedstrijd tegen Notre Dame(41-30 voor Michigan) in 2013 en is momenteel het grootste stadion in de Verenigde Staten.

Dit weekend vond de wedstrijd plaats in “the house that Rockne built” oftewel Notre Dame Stadium. Het stadion was stijf uitverkocht met ruim 80.000 fans. Sinds 1964 hebben er 266 wedstrijden plaatsgevonden in Notre Dame Stadium, hiervan waren er 265 uitverkocht. Mocht je de wens hebben gehad om op het allerlaatste moment bij de wedstrijd aanwezig te willen zijn, dan had je voor het goedkoopste kaartje rekening moeten houden met een bedrag van 350 dollar.

Rivalry games
Voor de wedstrijd was de onderlinge strijd in het voordeel van Michigan met 24 gewonnen, 16 verloren en 1 gelijkspel. Daaruit blijkt ook dat de wedstrijd helemaal niet zo vaak gespeeld is als men vaak verwacht. Texas en Texas speelden 118 wedstrijden voordat deze streak ten einde kwam, Michigan en Ohio State hebben er al 110 wedstrijden tegen elkaar opzitten en Notre Dame speelde al 87 keer tegen Navy en 85 keer tegen Purdue en USC. De 41 wedstrijden die Michigan en Notre Dame tegen elkaar speelden steken hier schril bij af. Maar toch is het een bijzonder onderonsje.

Einde van een kort tijdperk
Op 25 september 2012 maakte Notre Dame bekend dat zij na de wedstrijd van vannacht voorlopig niet meer tegen elkaar zullen spelen. Volgens Notre Dame heeft dat te maken met de steeds veranderende conferences en het contract wat zij met de ACC hebben afgesloten. Vanaf volgend jaar spelen zij van de 12 wedstrijden in ieder geval 5 wedstrijden tegen ACC tegenstanders.

Naast de vaste wedstrijden tegen Navy, Purdue, USC en Stanford (voor recruiting interessanter dan de wedstrijd tegen Michigan) zijn dat al negen wedstrijden die elk jaar vast staan. Mocht ook de wedstrijd tegen Michigan op het schema blijven, dan zou dat betekenen dat zij elk seizoen maar tegen twee andere tegenstanders wedstrijden kunnen organiseren.

Michigan heeft een hele andere en veel kortere versie waarom Notre Dame de wedstrijd niet meer wil spelen. Volgens Coach Brady Hoke van Michigan is Notre Dame bang om te spelen, aangezien zij de laatste tijd vaak aan het kortste eind hebben getrokken. Vorig jaar toen Michigan in Michigan Stadium met 40-31 van Notre Dame had gewonnen draaide de luidsprekers de “chicken dance” speciaal voor Notre Dame.

Geen plek op schema?
Afgelopen week deelde Notre Dame voor nu de laatste slag uit aan Michigan. Naar eigen zeggen hadden zij geen plaats meer voor Michigan op hun toekomstige schema, maar wisten zij wel met Michigans aartsrivaal Ohio State een contract op te stellen voor twee wedstrijden in 2022 en 2023. Volgens Notre Dame fans een perfecte manier om Michigan nog eens dwars te zitten en Michigan fans zijn er nu nog meer dan ooit van overtuigd dat Notre Dame te bang is om tegen de Wolverines te spelen.

Als je na de wedstrijd naar de statistieken kijkt zou je denken dat dat het een gelijkwaardige wedstrijd is geweest. In de meeste statistieken was Michigan zelfs de betere ploeg, mocht je de wedstrijd live hebben gezien dan was het duidelijk dat er maar een ploeg de overwinning verdiende.

Bij rust stond het al 21-0 en was QB Golson te goed voor de Michigan secondary. Het gameplan van Michigan was duidelijk zichtbaar: stop the run en laat Golson ze maar verslaan met het gooien van de bal. Hierin slaagde hij dan ook glansrijk. Notre Dame had maar 54 rushing yards, maar de 23/34 voor 226 yards van Golson waren genoeg om snel weg te lopen bij Michigan.

Uiteindelijk won Notre Dame redelijk makkelijk met 31-0 en was dit de eerste shutout voor Michigan in 365 games(de laatste keer was in 1984). Voor Michigans coach Brady Hoke wordt het een spannend seizoen. Hij kreeg al de nodige kritiek te verduren de afgelopen seizoenen en de eerste shutout ooit in deze beladen wedstrijd zal de kritiek alleen maar doen toenemen.

Voor Notre Dame is het een heel goed begin van dit seizoen en met QB Everett Golson in deze vorm zal het met een goed gevoel richting de moeilijke wedstrijden tegen Florida State, Stanford en USC kunnen toewerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *