Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

NFL door het stof voor bestraffen Moslim

Husain Abdullah kende een roerige maandagavond in Kansas City. De safety van de Chiefs beleefde wedstrijdtechnisch een prima dag, dankzij de 41-14 winst op de New England Patriots. Ook op persoonlijk sportief vlak was hij succesvol dankzij een 39-yard pick six. De toegewijde moslim vierde deze touchdown door door de knieën te gaan en te bidden. Helaas voor hem zagen de scheidsrechters dit niet zo en gaven ze hem een 15-yard penalty voor ‘unsportsmanlike conduct’.

De straf bracht een golf van kritiek teweeg en blijkt nu ook onterecht te zijn uitgedeeld. Volgens het regelboek van de NFL mogen spelers een touchdown niet vieren op de grond, maar het mag wel als dit onderdeel is van een religieuze uiting. NFL woordvoerder Michael Signora gaf daarom ook toe dat de straf niet had mogen worden toegepast.

Er was direct na de gebeurtenis flink wat consternatie. Abdullah zelf dacht dat hij bestraft werd vanwege de ‘slide’ die eraan vooraf ging, iets wat hij ook aan zijn coaches vertelde. Voor Andy Reid maakte dat geen verschil. De coach verdedigde de speler en liet dat nadien ook weten. “Als je naar Mekka gaat”, zo refereerde Reid subtiel aan de endzone, “dan heb je het recht om te glijden waar je maar wil. We hebben twee priesters in deze zaal. Zij zullen het voor mij opnemen.” Er zaten inderdaad twee priesters bij de persconferentie.

Het mocht geen verrassing heten dat Abdullah op deze manier zijn touchdown vierde. Hij had het immers al aangekondigd in een eerder interview. De safety is dan ook veel met zijn geloof bezig. Zij nam hij in 2012 een jaar vrij voor een pilgrimstocht naar Mekka.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *