Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

De terugval van Texas A&M na het tijdperk Johnny Football.

Na de eerste wedstrijd van het seizoen toen de Aggies gehakt maakte van de op dat moment als 9de geplaatste South Carolina Gamecocks sprak coach Kevin Sumlin de volgende woorden ”America has seen that we are not a one trick pony”. Iedereen in Amerika was namelijk benieuwd hoe het Texas A&M zou vergaan zonder Johnny Manziel, die werd gedraft door de Cleveland Browns. De nieuwe QB Kenny Hill, na een aantal wedstrijden werd zijn bijnaam Kenny “The Thrill” Hill, speelde uitstekend en de eerste wedstrijden werd Johnny Manziel helemaal niet gemist. Tijdens de eerste 5 wedstrijden en tevens overwinningen van dit seizoen scoorde de offense van de Aggies gemiddeld 51 punten per wedstrijd. Toen kwamen de wedstrijden tegen de universiteiten uit de staat Mississippi en het Alabama van Nick Saban, die naar aanleiding van de 2 wedstrijden voor Texas A&M een klein beetje onder druk stond van de media en hun eigen fans.

Het gebeurt niet vaak dat een universiteit uit de staat Mississippi hoog genoteerd staat in de top 25 en het gebeurt zelden dat alle 2 de universiteiten hoog geplaatst zijn. Op het moment dat Texas A&M het op moest nemen tegen Mississippi State waren zij als #12 geplaatst. Een wedstrijd spelen in Starkville Mississippi met ruim 50.000 koeienbellen (ja, je leest het goed “koeienbellen”) in het, voor de SEC kleine, stadion is altijd lastig. Deze keer werd het een onmogelijke opdracht en werden de Texas A&M Aggies met 48-31 overklast door de Mississippi State Bulldogs. Het stond 48-17 in het 4de kwart toen Mississippi State hun voet van het gas afnam, waardoor Kenny Hill de stand nog enigszins draagzaam kon maken door nog 2 TD’s te gooien. De week erna kwam Ole Miss, de andere universiteit uit Mississippi, naar Aggieland toe. Op dat moment stond Ole Miss op #3 in de top 25. De verwachting in Amerika was dat Texas A&M met hun thuisvoordeel van 106.000 Aggies op de tribune toch wel een goede kans zou maken. Het mocht niet zo zijn, ook deze keer werden zij overklast en in het begin van de 4de kwart stond het 35-7 voor Ole Miss. Pas toen ook zij hun voet van het pedaal afhaalde kon A&M QB Kenny Hill nog 2 TD’s gooien om de wedstrijd wederom verliezend te eindigen met 35-20.

Het is geen schande om te verliezen van deze 2 ploegen, die over het algemeen dit jaar worden beschouwd als 2 van de top 3 teams in College Football. Toch werd het schema er niet makkelijker op, want de wedstrijd tegen Alabama lag al in het vooruitzicht. Alabama was ook niet in hun beste vorm en lichte kritiek van media, fans en oud spelers kwam voor het eerst in het tijdperk Nick Saban naar buiten. Ook zij hadden al verloren van Ole Miss en wisten maar net te winnen van Arkansas. De ploeg van Nick Saban moest dus winnen als zij nog mee wilden doen voor de Playoffs. De laatste keer dat A&M bij Alabama speelde had Johnny Manziel een aantal ‘heisman’ momenten en leidde hij de Aggies naar een 29-24 overwinning. Over de wedstrijd van afgelopen week kunnen wij kort zijn: bij rust stond het 45-0 in het voordeel van Alabama (zij scoorde 35 punten in het 2de kwart). Bij half time had Alabama bijna 450 offensive yards tegen 51 yards voor Texas A&M. De Alabama Crimson Tide scoorde elke keer als zij aanvallend de bal hadden en Texas A&M heeft in de hele wedstrijd niet eens een field goal geprobeerd. Verliezen kan altijd, maar een shut out onder offensive guru Kevin Sumlin is een schande. Deze coach verdient 5 miljoen per jaar, een bedrag wat zelfs BCS championship coaches Urban Meyer, Bob Stoops en Les Miles niet ontvangen voor hun diensten.

Hoogst waarschijnlijk zullen de Aggies eindigen met 4 verloren wedstrijden, aangezien zij nog naar Auburn toe moeten. Auburn strijdt nog steeds voor de playoffs en hebben een betere ploeg dan de Aggies. Daarnaast spelen de Aggies nog 3 thuiswedstrijden tegen Monroe, Missouri en LSU. Als Texas A&M zich kan herpakken naar de vorm die zij hadden in de wedstrijd tegen South Carolina dan zijn de wedstrijden tegen Monroe en Missouri zeker niet kansloos en tegen LSU worden de kansen op 50/50 geschat.

Sinds de overstap naar de SEC in 2012 en door de goede prestaties van Johnny Manziel lijkt het alsof Texas A&M beter wordt verwacht dan zij eigenlijk zijn. Ook met Johnny Manziel als QB verloren zij gemiddeld 3 SEC wedstrijden per jaar en hebben zij in hun stadion Kyle Field nog geen top 25 tegenstander verslagen. Uiteraard heeft de overstap naar de SEC in het heden en voor de toekomst al positieve ontwikkelingen gebracht. Zo hebben zij sinds 2012 de monopoly van de Texas Longhorns voor wat betreft de beste high school recruits in Texas overgenomen en staan zij elk jaar in de top 5 van universiteiten voor de beste high school spelers die gaan spelen in het opvolgende collegejaar. Op (korte) termijn zal dit zijn vruchten gaan afwerpen, maar wellicht duurt het nog 1 of 2 jaar voordat Texas A&M zich echt kan mengen in de strijd voor de College Football Playoffs. Daarnaast zitten ze middenin de verbouwing van het stadion Kyle Field wat voor het begin van volgend jaar helemaal af zal zijn en dan elke wedstrijd circa 102.500 fans zal herbergen.

Voor nu en waarschijnlijk ook volgend jaar zullen wij Texas A&M op hun waarde moeten schatten, net buiten de top 25 College Football teams. Maar vanaf 2016 onder aanvoering van QB Kyle Allen en WR Speedy Noil wordt verwacht dat de SEC pas echt rekening dient te houden met sleeping giant Texas A&M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *