Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Crusaders in 2015 opnieuw de Big Red One?

De Amsterdam Crusaders starten dit jaar voor het derde seizoen met Winston Ronde als hoofdcoach. Het is het derde jaar van een vooruitstrevend vijfjarenplan en hiermee een vitaal jaar, waarin zomaar voor het eerst in vijf seizoenen geoogst kan worden. In de voorbereiding naar dit seizoen zijn belangrijke en grote stappen gemaakt in de verdere professionalisering van de aanpak en structuur van de club. Het dertigjarig jubileum van de vereniging lijkt als een katalysator te hebben gewerkt. Na  de verloren Tulip Bowl van vorig seizoen is meteen doorgepakt met ongekende energie van iedereen die de Crusaders een warm hart toedraagt.

Een bijdrage van Stephan Pront.

De coaching staff beschikt dit jaar over een zeer grote selectie. Er is vanaf begin oktober gewerkt met een rooster van meer dan zestig spelers. Deze surplus aan luxe komt deels door de nieuwe aanwas van het uitstekende jeugd- en rookieprogramma en deels omdat de Cru dit jaar relatief veel spelers van andere verenigingen hebben mogen verwelkomen.  Op de quarterbackpositie hebben de veteranen Joey Kraan en Claudio Bartolozzi concurrentie gekregen van Jordi Anrochte (eigen jeugd) en Thomas de Waal (rookie programma). Verder kan offensive coordinator Pepijn Mendonca nog beschikken over Revelinho Graanoogst op deze sleutelpositie. Bovendien zijn de Crusaders op deze positie nog niet uitgeshopt en kan er zomaar een verrassing uit de hoge hoed komen in de hoofdstad.

De offensive line heeft dit jaar versterking gekregen van Ruben van Onzenoort (eigen jeugd), Arnando Akkerman (Lelystad Commanders) en Ryan Krijne (Panthers). De mannen onder leiding van veteraan Albert Jan Duin hebben dit jaar de beschikking over maar liefst twee position coaches.

De running backs waaronder de veteranen Miquel Castelen en Dijohn Ronde hebben versterking gekregen uit de jeugd van Ricardo Hislop, wat de backfield op vijf sterke lopers brengt. De receiver squad heeft een uitgebreide keuze. Naast vaste waarden als Revelinho Graanoogst, Dylan von Gerhardt, Jorn Varenhorst, Jasper Nijland en Frank van Berkum heeft de Cru zelfs Akwasi Mensah als tight end mogen verwelkomen! Ook zijn TE Nick van Ast en WR Melvin Maasdamme van de Commanders overgekomen, wat deze groep een sterke maakt met veel diepte.

De ijzersterke verdediging van de Amsterdammers zal ook dit seizoen een cruciale rol spelen in het succes van het team. Defensive Coordinator Patrick Remak heeft wederom een hoop wapens tot zijn beschikking. De defensive line is flink opgebeefed. Veteranen Vittorio Alfarez, Forson Genesis en Romano Hislop zien Joffner Smullers van de Panthers overkomen, wat deze groep op zes sterke atleten brengt.

Het legendarische linebackercorps, onder leiding van Kevin Bourne, is Mensah zoals gezegd aan de aanval kwijtgeraakt, maar dat betekent niet dat er aan kwaliteit is ingeleverd. Zo zal Ingram Sarpong zich laten gelden naast Rajiv Hooi en Jense IJdema. De groep wordt verder aangevuld met Hassan Alebade van de Commanders. De defensive backfield van de Crusaders heeft naast hardhitters en veteranen als Stef Hupsel, Calvin Dey, Rafael Ronde en Ferry Jainathsingh ook significante versterking gekregen met de komst van Werner Seedorf, Fabian Oudsten en Sean Richards van de Panthers en Sven Dekker van de Enschede Broncos. Dat maakt het defensive backfield, met in totaal negen contenders, een powerhouse binnen het team.

De grote selectie zal dit jaar geen overbodige luxe blijken als de Crusaders in het voorjaar voor de EFL aan de bak moeten tegen de Cologne Falcons en de Badalona Dracs. Twee geduchte tegenstanders waar sowieso een schat aan ervaring opgedaan kan worden, maar wellicht zit er zelfs een tweede ronde in met deze selectie. Het is evident dat de Crusaders dit seizoen naar een hogere versnelling hebben geschakeld. Met de komst van maar liefst tien nieuwe spelers en een klein legertje aan rookies en jeugd zal deze tot de tanden gemotiveerde groep een zeer serieuze bedreiging gaan vormen voor de dynastie in Alphen!

Amsterdam Crusaders vangt zondag het seizoen aan met het treffen tegen nieuwkomer 010 Trojans.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *