Een abonnement op Gridiron The Magazine & het Gridiron Jaarboek?

Wachten op de eerste ‘Franchise Tag’

Vanaf nu mogen NFL teams hun Franchise Tag uitdelen. Het is wachten op de eerste ploeg die een claim legt op die belangrijkste speler die ze anders vrezen kwijt te raken tijdens Free Agency. Ndamukong Suh, Dez Bryant en Justin Houston zijn de drie ‘zekerheidjes’ die een ’tag’ zullen gaan krijgen. 

Teams kunnen één Franchise Tag plaatsen. Daarbij is er de keuze uit twee soorten: de Exclusive Franchise Tender en de Non-Exclusive Franchise Tender. In het eerste geval mag een speler met geen enkele andere organisatie onderhandelen over een contract. Komt de speler er niet uit met zijn huidige organisatie dan krijgt hij sowieso een éénjarig contract met het gemiddelde van de vijf hoogste salarissen op die positie in de NFL. Herinnert u zich nog hoe Terrell Suggs van de Baltimore Ravens een rechtszaak aanspande, omdat hij aangemerkt werd als linebacker. Hijzelf vond zich eerder een defensive end. Een positie met een hoger gemiddeld salaris. Suggs won overigens zijn claim op de voorste verdedigingslijn.

Overigens hoef je er niet op te rekenen dat een team een offensive guard zal voorzien van een ‘Franchise Tag’. Alle posities op de offensive line worden namelijk samengepakt bij het bepalen van het gemiddelde salaris. En aangezien offensive tackles veel hogere salarissen krijgen, zal een guard met een ’tag’ altijd zwaar overbetaald worden.

Bij de Non-Exclusive Rights Tender mag een speler wel met andere organisaties onderhandelen. Mocht hij er daarbij uitkomen met een van de 31 andere teams dan krijgt zijn ‘oude’ team twee first round draft picks.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *