Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Gear4Teams Player of the Week: Week 2

Afgelopen weekend kwamen alle Eredivisie teams in actie. Inmiddels is alle film bekeken, zijn alle statistieken verwerkt, is de shortlist met namen van topperformers gemaakt en besproken op de Gridiron redactie. Er waren een aantal kanshebbers, maar eentje stak er wat ons betreft bovenuit.

Richard Bouthoorn, tot op het bot getergd omdat hij nog niet voorkwam in de statistieken (vanwege het gebrek aan film van de eerste wedstrijd) begon stroef aan de wedstrijd in en tegen Leiden. Voordat hij zijn eerste van vier touchdown passes gooide, vond hij twee keer de handen van een Lightning verdediger.

De eerste interception vond plaats nadat een zuivere pass op Romano Vogels van de receiver afketste en in de handen van Raoul Bodo kwam. De tweede interception, een underthrown pass en gevangen door defensive back Harry Rackham, was tevens het laatste foutje van Bouthoorn die dag. De volgens teamgenoten hoogblonde spelleider eindigde met 254 yards, 4 touchdowns en 19 rake ballen uit 29 pogingen. Hij spreidde de bal over 5 receivers en voegde een vijftal runs toe, waaronder een van 17 yards. Een uitstekende prestatie dus voor de quarterback uit Alphen aan den Rijn.

Maar wat vond de G4TPOW nou eigenlijk zelf van de wedstrijd tegen Lightning Leiden? “De wedstrijd tegen Leiden was een wedstrijd waarin we afstemming in de basis passing game wilden fine-tunen en de zone running game wilden pakken. Dit is goed gelukt, met name de offensive line heeft grote stappen gemaakt. Ze hebben Jermaine Charles de ruimte geboden. In de passing game was er wel ruimte voor verbetering. Afgelopen theoriesessie heeft al voor een stap in goede richting gezorgd. Alleen zijn we er nog niet. We moeten blijven trainen.”

Het was duidelijk dat Bouthoorn nog moet wennen aan een aantal nieuwe receivers. Nick de Wit en Gino Ripken, allebei rookies, moeten proberen om Tom van Duijn te vervangen, die naar New Yorker Lions in Duitsland vertrok.

“Tom was met ons samenspel en zijn snelheid een groot gevaar voor het backfield, dus defenders respecteerden de diepe pass. Dus wellicht hebben we nu andere plays waarin we andere zone’s aanvallen. In de tussentijd hebben we met jongens zoals Amir, Ananias, Romano, Gino en Nick genoeg jongens die voor dreiging in het backfield kunnen zorgen. Dus Tom is een gemis, maar niet onoverkomelijk. We blijven pakken, wat de defense ons geeft.”

Bouthoorn, inmiddels een van de veteranen en leiders van de threepeat landskampioen is zelf nog relatief jong. Met pas 26 jaar heeft hij wel al heel veel ervaring opgedaan op het hoogste niveau in Nederland. Zo heeft hij al 4 keer in de finale gestaan en is de onbetwiste nummer 1 van de Dutch Lions.

“Ondanks mijn relatief jonge leeftijd van 26, speel ik dit spelletje al vanaf 2000 en ondertussen alweer bijna 15 jaar. In de loop der jaren heb ik een hoop verschillende coaches gehad en heb ik van iedereen kunnen leren. Mijn persoonlijkheid heeft hier grotendeels in geholpen. Ik hou er niet van om zo maar iets te doen, zonder dat ik weet waarom ik iets moet doen. Dus door veel in gesprek te gaan met veel verschillende coaches heb ik een hoop kunnen leren. Soms botste dit met de coaches, maar het heeft mij zeker ontwikkeld. Mijn advies aan de jonge spelers en jonge coaches is om van begin af aan de gedachten achter een play bij te brengen. Hou het heel simpel, maar breng zoveel mogelijk kennis over zodat de QBs zoveel mogelijk leren. Quarterbacks moeten uiteindelijk in een snap een beslissing kunnen maken. Het moet een onbewuste bekwaamheid worden. So keep it simple! Veel oefenen, weten wat de juiste read is en zorgen voor een goede afstemming met je receivers. Die afstemming zit in de details. Net een stapje naar links of een stapje naar rechts.”

Het seizoen van de Eagles is pas twee wedstrijden jong. De Eagles, net als alle andere teams, zijn nog niet waar ze willen zijn en dat is niet raar. De eerste paar wedstrijden van het seizoen moet je toch weer op elkaar inspelen. Er is, niet zoals in de NFL, een preseason waar dit gebeurd. Dus moeten de teams er meteen vanaf de eerste wedstrijd staan. Bouthoorn is dit inmiddels wel gewend.

Ook aan het begin van dit seizoen mag aangenomen worden dat de Alphenaren de playoffs halen en ook de Tulip Bowl moet geen probleem zijn. Hoe langer een team succesvol is, hoe moeilijker het is om gemotiveerd te blijven.

“Mijn doel bij de Eagles is dit jaar best verschillend ten opzichte van jaar. Dit jaar ben ik de offense coördinator en ligt mijn uitdaging vooral in de puzzel om met het huidige personeel een systeem neer te zetten dat werkt. En deze puzzel brengt voor iedereen een uitdaging. We moeten op zoek naar ieders individuele kwaliteit en iedereen zal uiteindelijk een toevoeging aan het systeem brengen. Dus ja, we zijn drie keer achter elkaar kampioen, we worden dit jaar weer kampioen, maar de manier waarop zal dit jaar alles behalve hetzelfde zijn. Iedereen moet komen trainen en helpen de nieuwe plays te installeren. Voor iedereen in dit team is het doel dus kampioen worden. Mijn persoonlijke doel is om mijn kennis op ieder lid van het team over te dragen omdat ik van mening ben dat daar onze grootste winst te behalen is.”

De Award voor Player of the Week wordt uitgereikt door Gear4teams. Gear4Teams focust zich op het materiele aspect van teamsport. Bij G4T geloven ze erin dat passie ook een van de onderdelen is die teamspel en -prestatie kan beinvloeden. Het is dan ook het doel van Gear4Teams om met passie sportverenigingen en clubs te voorzien van materiaal en kleding, welke voldoet aan de allerhoogste eisen van de sporter en sportorganisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *