Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Alphen opent Europese seizoen met knappe zege

Alphen Eagles heeft zaterdag het Europese avontuur van 2015 met succes geopend. Op eigen bodem werd Marburg Mercenaries verslagen. Touchdowns van Jermaine Charles en Ananias Semedo voor rust bleken genoeg voor de winst: 17-13.

De Eagles manouvreerden zich vooraf in de underdog positie tegen de sterker geachte Mercenaries, maar in de eerste helft was daar weinig van te merken. De ploeg van headcoach Errol Zeefuik was scherp, brutaal en dodelijk. De Duitse ploeg liet running back Andrecus Lindley veel werk verrichten, maar keer op keer was de Alphense defense oplettend, met als aanjager de uitstekend spelende safety Ido Bernadicas.

Aanvallend bleek de combinatie tussen quarterback Richard Bouthoorn en Ananias Semedo wederom goud waard. De receiver, die negen ballen wist te vangen tegen Marburg, bracht de ploeg in het eerste kwart op de rand van de endzone door een diepe bal van Bouthoorn binnen te halen. Jermaine Charles maakte de drive af en zette de ploeg op een 7-0 voorsprong. Die voorsprong kon vroeg in het tweede kwart worden verdubbeld, maar Romano Vogels wist de prima pass van Bouthoorn niet tot score te promoveren. Even later lukte Semedo dat wel. Bouthoorn plaatste de bal waar alleen zijn receiver hem kon vangen. De nummer 12 van Alphen anticipeerde hier prima op en zette zijn ploeg op een comfortabele 14-0 voorsprong. Dat bleek ook de ruststand.

De ideale tussenstand werd direct na rust uitgebouwd. Bouthoorn ging met veel precisie te werk en dankzij catches van Semedo, Amir Anches en een scramble van Bouthoorn zelf vond zijn ploeg de redzone. Het resulteerde in een fieldgoal van Frank van der Neut en een 17-0 voorsprong voor de thuisploeg. De tussenstand leek Marburg wakker te schudden. Quarterback Bastian Berghaus zat tot op dat moment niet in de wedstrijd, maar vond met een play-action pass receiver Hendrik Hinrichs voor een 32 yard score. Het was te danken aan de Eagles D en special teams dat het momentum van de Duitsers er voor zorgde dat het lang duurde voordat de aansluiting werd gevonden. Een 4th down poging van Marburg in Eagles territorium werd door de defensie van Erwin Gloudemans gestopt en punter Van der Neut wist een slechte snap alsnog weg te trappen om erger te voorkomen.

Het bleek de voorbode voor een hectische en bizarre slotfase. Marburg greep de laatste strohalm toen de combinatie tussen Berghaus en Hinrichs opnieuw succesvol bleek, laat in het vierde kwart. Het extra punt werd echter geblokt waardoor de Mercenaries een touchdown nodig hadden om de winst te pakken. De onside kick die volgde werd gepakt door Alphen, maar de poging mocht opnieuw omdat de thuisploeg twaalf man op het veld had staan. De tweede poging ging over de zijlijn, maar een speler van Alphen stond offisde waardoor er een derde onside kick aan te pas moet komen. Deze was uiteindelijk wel succesvol voor Marburg, waardoor zij een laatste kans kregen op de overwinning. In eerste instantie liet Djim Kromhout een beslissende interception door zijn handen glippen, maar een play later was het wel raak. De defensive back onderschepte Berghaus en bracht zijn ploeg daarmee een knappe 17-13 overwinning op de Duitsers.

Een belangrijke man aan de kant van Alphen was receiver Ananias Semedo, die het optreden van zijn ploeg een 9 gaf. “Het kan altijd beter. We maakten een paar foutjes en waren niet zo scherp op het einde, maar dat heb je altijd bij zulke wedstrijden. Gelukkig zijn we er bovenop gekomen.” Door de ‘we hebben niets te verliezen’-mentaliteit bij de Eagles viel het met de wedstrijdspanning wel mee, aldus Semedo. “Die was juist minder, omdat we het gevoel hadden dat we de underdog waren. We kwamen lekker in de wedstrijd, de offense deed het goed, de defense helemaal, waarvoor complimenten. Ook de offensive line deed het prima, Jermaine (Charles, red.) had een paar lekkere runs. Ik ben blij!”

Defensive back Djim Kromhout bezorgde zijn ploeg uiteindelijk de winst met de beslissende onderschepping en was na afloop uiteraard tevreden. “Op zo’n moment gaat er natuurlijk wel even wat door je heen. Het was sowieso een spannend einde, het is mooi dat we het zo afsluiten. Het was net iets teveel billen knijpen, dat had niet gehoeven. We hadden een paar stomme penalties. De defense stond echter goed, de offense scoorde punten en we hebben ons goed aangepast en plays gemaakt waar het moest. Een op een konden we ze bovendien goed aan.”

De blik ging voorzichtig al op het treffen met Kiel Baltic Hurricanes van 16 mei, een tegenstander van weer een groter formaat dan Marburg. Kromhout: “We moeten kijken wat het tegen Kiel gaat brengen, ik hoop dat we die nu ook kunnen winnen. Die tegenstander is voor mij wel weer een maatje groter, maar we gaan zien wat we kunnen doen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *