Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

10 Jaar na de World Bowl: Ruvell Martin

Op de dag nauwkeurig tien jaar geleden ving Ruvell Martin drie touchdowns tegen de Hamburg Sea Devils op vijandelijk gebied. Hiermee werd niet alleen het verschil gemaakt in de wedstrijd, maar werd ook officieel de kwalificatie voor de World Bowl een feit. Hoe maakt de lange receiver van toen het nu.

Tien jaar na de World Bowl vond Ruvell Martin het weer de hoogste tijd om zijn World Bowl-ring om te doen. De receiver van de Amsterdam Admirals evenaarde in 2005 het NFLEurope-record van 12 touchdowns in het reguliere seizoen, naast zijn 678 yards. In de finale was hij uiteraard wederom belangrijk met een touchdown.

1. Hoe vaak draag jij de World Bowl Ring nog?
De ring en mijn andere memorablia van de NFL Europe hebben een special plek in mijn huis. Door je vraag denk ik denk dat ik hem weer vaker ga dragen. Het is een echte ‘conversation starter’ over het football-enthousiasme dat we in de lente brachten.

2. Wat was je mooiste ervaring in 2005?
Mijn grootste winst was het nieuwe vertrouwen dat ik kreeg door tegen tegenstanders te spelen van NFL-kaliber. Ik kwam van een kleine school en met die gebrekkige tegenstand kon ik met nooit echt testen als professionele football-speler.

3. Wat je grootste persoonlijke succes?
Ik ben persoonlijk het meest trots op het evenaren van het league record voor meest touchdowns en het aanvoeren van de league in ‘yards’ en ‘yards per catch’. Uiteraard was me dit nooit gelukt zonder mijn teamgenoten. Iedereen speelde zijn rol, waardoor ik enkele gave persoonlijke doelen kon bereiken. Dat dit allemaal samenkwam in het kampioenschap maakte het seizoen onvergetelijk.

World Bowl XIII , 11-06-2005 , Berlin Thunder - Amsterdam Admirals , 21-27 , Ruvell Martin
World Bowl XIII , 11-06-2005 , Berlin Thunder – Amsterdam Admirals , 21-27 , Ruvell Martin

4. Wat is het eerste dat in je opkomt als je terugdenkt aan het winnen van de World Bowl?
Het mooiste is dat we willekeurig bij elkaar werden gezet en in korte tijd als team moesten groeien. Zowel fysiek als mentaal waren we een betere groep dan de rest en dat maakt het winnen van de titel zo speciaal.

5. Wat maakte dan dat succes volgens jou?
Het begint natuurlijk met de coaches. Zij brachten de individuen samen tot één unit binnen vier weken tijd. Ze overtuigden ons van hun systeem en wisten ons optimaal in te zetten. Als spelers konden we het goed met elkaar vinden. We werden een familie, waarbij niemand de andere wilden teleurstellen.

6. Met welke Admirals uit 2005 spreek je nog wel eens?
Ik heb nog steeds contact met tight end Tony Donald en receiver Carlos Perez. Onlangs kwam ik ook defensive lineman Omari Hand nog tegen. Het blijft leuk die gasten te spreken over onze unieke ervaringen in Europa. Niemand buiten ons weet hoe het was te presteren ver van huis.

7. Wat mis je het meeste uit Nederland?
Ik mis de fans het meeste. Zij waren zo gastvrij en hulpvaardig. De steden waren ook mooi. Hier in d eVS is alles moderen en strak. Juist die oudere gebouwen waren in Nederland en Europa indrukwekkend.

8. Wat doe je tegenwoordig?
Ik ben vastgoedmakelaar en ik investeer hierin Charlotte waar ik woon in onroerend goed. Ik ben vorig jaar officieel met pensioen gegaan in de NFL en geniet sindsdien volop van het leven samen met mijn vrouw en vier dochters.

9. Wat heb je sinds de Admirals nog gedaan op de Gridiron?
Na de NFLEurope heb ik nog acht jaar in de NFL gespeeld. Een geweldige tijd, waarin ik veel bijzondere mensen heb ontmoet. Ik heb gespeeld voor de Chargers, Packers, Rams, Seahawks en Bills. Twee keer kwam ik uit in de Playoffs en daarvan bereikte ik eenmaal de NFC Championship game.

Amsterdam Admirals - Frankfurt Galaxy , 08-05-2005 , 48-10 , Ruvell Martin
Amsterdam Admirals – Frankfurt Galaxy , 08-05-2005 , 48-10 , Ruvell Martin

10. Op welke football-moment ben je het meest trots?
Het mooiste moment was die keer dat ik mijn vrouw en mijn familie kon bellen dat ik voor het eerst op een NFL-roster stond. Ik had zo hard gevochten om deze droom waar te maken en het thuisfront heeft me daar altijd in gesteund. Het deed me veel hen te vertellen dat ik mezelf een Professional Football speler mocht noemen in de NFL.

11. Wat zou je anders gedaan hebben met de kennis die je nu hebt?
Cliche, maar eigenlijk niets. Ik heb er hard voor gewerkt en ik heb alles bereikt wat binnen mijn macht lag. Ik ben blij dat ik de NFL gehaald heb en dat ik er in goede gezondheid afscheid kon nemen.

12. Wat herinner je je vooral van de fans van de Admirals?
De fans waren super enthousiast. Ze kwamen nooit in de buurt van het vullen van de ArenA in aantallen, maar dat kon je niet merken aan het volume dat ze produceerden. Ik ben alleen maar benieuwd hoe het erg het geklonken had in een volledig gevuld stadion. Maar het was sowieso een van de beste groep fans die ik ooit heb ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *