Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Inside the combine: bench press

American Football is een sport, waar snelheid en explosiviteit voor een groot gedeelte bepalen hoe goed een speler kan worden. Onlangs is het stukje snelheid besproken met betrekking tot de 40 yard dash. Deze keer gaat het over pure brute kracht: de benchpress test. Haroen Maree van Crossfit Zoetermeer legt uit.

Wat is de benchpress test? 
Bij de benchpress test probeert de speler een bar met een gewicht van 100 kilo zo vaak mogelijk uit te stoten. De bar moet diep genoeg op de borst zakken (hij mag niet van de borst stuiteren) en bovenin helemaal uitgelocked zijn. Gebeurt dit niet, dan telt de herhaling niet. Rust de speler te lang tussen een herhaling, dan is hij ‘af’ en is zijn benchpresstest klaar.

Op dit moment staat het record op 49 reps van 100 kilo. Defensive tackle Stephen Paea  vestigde dit record toen hij uit naam van Oregon State deelnam aan de 2011 NFL Combine.

Waarom is de benchpress zo belangrijk? 
De benchpress is de test om te kijken wat de brute kracht van een speler is en hoe zijn uithoudingsvermogen is met korte explosive krachtbewegingen. Voor de linebackers, de offensive line en de defensive line is de benchpress test heel belangrijk. Op deze drie posities in het american football veld komt het heel de wedstrijd voor dat spelers weggeduwd of van zichzelf afgeduwd moeten worden.

Voorbeeld: een defensive tackle komt recht op de center af. De Center zal de DT van zich af moeten houden, dat doet hij door met met zijn armen de D-Tackle weg te duwen.

Als je heel weinig kilo’s kunt bankdrukken is de kans klein dat je een d-end kan blokken die ruim 1.90 lang is en 125 kilo schoon aan de haak weegt. Kortom: tijdens een american football game komt het 60 minuten lang voor dat spelers pure brute kracht nodig hebben om ander spelers weg te kunnen duwen. Daarom is de benchpress test zo belangrijk, het geeft een perfect beeld hoe sterk een speler is.
De bench press wordt ook ‘gemeten’ tijdens de try-outs van de Dutch Lions op 12 juli aanstaande. Wil je ook onderdeel uitmaken van de Nederlandse American football-selectie? Om je te registreren voor de try-outs, dien je je aan te melden via deze link.

Ook dienen registratiekosten te worden voldaan. Dit bescheiden bedrag van 15 euro kun je via deze link overmaken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *