Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Inside the combine: Vertical jump

Na de 40 yard vol gas te hebben gesprint en de spierballen getoond te hebben tijdens de bench press test, is het tijd om te kijken hoe hoog er gesprongen kan worden. Tijd om te kijken hoeveel explosiviteit er in die heupen zit. De volgende test die toegelicht wordt is de Vertical Jump. De naam zegt het al, recht omhoog springen. Door Haroen Maree van Crossfit Zoetermeer.

Hoe werkt de Vertical Jump ?
De speler springt uit stilstaande positie recht omhoog. De atleet probeert zo hoog mogelijk te komen om zo met zijn vingers de latjes boven zijn hoofd op hun hoogste punt aan te tikken. Er wordt altijd gemeten in inches. 1 Inch is 2,54 centimeter. Een vertical jump van 40 inches wordt als uitzonderlijk gezien en sprongen boven de 50 inches komen bijna niet voor.

Voor wie is de Vertical Jump belangrijk?
Je zou denken dat de vertical jump voornamelijk een test is om te kijken hoe hoog een speler uit stilstand kan springen. Dat is niet geheel waar. De waarde van de vertical jump test is om te kijken hoe explosief een speler van de line off scrimmage kan afkomen. Het gaat erom hoeveel explosieve kracht een speler in zijn heupen en benen heeft, in zijn lower body. Spelers waar deze lichaamseigenschap goed bij gebruikt kan worden zijn linemen en linebackers. Beide posities vereisen veel lower body kracht om explosief uit hun stands te kunnen komen.

Tijdens de 2015 NFL Combine sprong wide receiver Chris Conley van Georgia 45 inches (114,3cm).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *