Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Anarchie in San Francisco

Na een onrustige offseason van de San Francisco 49ers werd gisteren andermaal duidelijk dat de oude structuren nog niet hersteld zijn. De Niners konden geen keuze maken en wezen maar liefst 9(!) teamcaptains aan. 

Leiders als Patrick Willis, Frank Gore en Justin Smith trokken de kleedkamer deur achter zich dicht het afgelopen jaar. Een zware kluif voor de nieuwe hoofdcoach Jim Tomsula. Die in reactie vaak schutterde en nu al het lachertje is onder de hoofdcoaches van de NFL. De voormalige NFLE-coach kreeg tegenslag na tegenslag te verwerken. Denk ook even aan de perikelen rondom de ontslagen Aldon Smith. In een ultieme poging om het team toch op de rails te krijgen liet hij ze compleet vrij in de keuze voor de teamcaptains. Dit onder het mom van: teamproces.

En wat krijg je als je geen randvoorwaarden schept? Dat je team eigenlijk geen keuze maakt. Maar liefst negen spelers zijn nu aanvoerder. Zeg maar bijna 20% van je ploeg: Colin Kaepernick, Joe Staley, Vernon Davis, Anquan Boldin, NaVorro Bowman, Antoine Bethea, Eric Reid, Ian Williams en Phil Dawson. Bovendien draagt niemand bij San Francisco nog de ‘patch’ van de captain op zijn jersey. Op wedstrijddag zullen niet alle negen spelers naar de coin toss lopen. Wie dat wel doen, mogen ze ook zelf uitzoeken volgens Tomsula. Alles ligt in handen van ‘het team’.

Tomsula werd geroemd voor het groepsproces binnen zijn tijd als coach van de defensive line. De vraag is echter of hij begrepen heeft dat van een hoofdcoach andere dingen worden verwacht dan van een positie-coach. Of de vraag is, of ik zelf wel begrepen heb dat Tomsula eigenlijk iets heel geniaals doet voor NFL-begrippen. Zoals de Patriots dat deden met een ‘one team-teamopkomst’ tijdens de Super Bowl in 2002.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *