Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

De helicopter touchdown: Newton vs. McCown

De helicopter touchdown wordt wel eens vaker gedemonstreerd door spelers op de Amerikaanse velden. Running backs, wide receivers en tight ends hebben al meer dan eens geprobeerd om na een salto, of iets dat er van op afstand wat op lijkt, te landen in de endzone voor een touchdown. De voorbije weken zagen we ook quarterbacks Josh McCown van de Cleveland Browns en Cam Newton van de Carolina Panthers hun kans wagen met, nogal zacht uitgedrukt, wisselend succes.

De helicopter der helicopters is ongetwijfeld die van John Elway in de door de Broncos gewonnen Super Bowl van 1998. Op een third and 6 van de Packers 12 haalt Elway na een helicopter 8 yards op, genoeg voor een nieuwe eerste poging. Elway’s uitvoering van de acrobatische play is verre van de mooiste ooit op een footballfield, hij scoorde zelfs geen touchdown, maar het was misschien wel de belangrijkste ooit. 7/10 voor het resultaat, met minpunten voor stijl.

giphy (1)

Panthers quarterback Cam Newton is atletischer dan Elway ooit was (laat staan op 37-jarige leeftijd) en het toont in zijn versie van de helicopter. Newton ziet op een 1 & goal van de Texans 3-yard lijn niet meteen een vrije receiver en beslist dan maar om zelf voor de touchdown te gaan. De free safety van Houston is de enige speler in zijn weg, maar laten we eerlijk zijn, die maakte nooit een schijn van kans. Newton kiest voor de kortste weg naar de endzone en laat de safety stof happen na een perfecte salto. 9/10 na bonuspunten voor de landing.

giphy (2)

Josh McCown deed in het eerste kwart van de openingswedstrijd van de Browns tegen de Jets een poging om de play van Elway te recreëren. Zijn uitvoering is echter van bedenkelijke kwaliteit, zeker in vergelijking met de atletische play van Newton. In tegenstelling tot Elway springt McCown nog voor hij de bal veilig kan wegstoppen, hierdoor raakt hij de bal kwijt nog voor hij aan zijn helicopter kan beginnen. Ook maakt hij de fout om zijn hoofd niet te beschermen, dit resulteerde in een zware klap en een hersenschudding. Einde wedstrijd voor McCown en 2/10 voor de moeite.

ucGxKeF - Imgur

Laat het een les zijn voor toekomstige quarterbacks: als je niet atletisch genoeg bent, of een toekomstige Hall of Famer in de vorm van zijn leven, probeer dan vooral geen acrobatische helicopter play.

 

GIF’s: giphy.com en imgur.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *