Een abonnement op Gridiron The Magazine & het Gridiron Jaarboek?

Throwback Thursday: Helicopter-play van Elway verslaat Favre

De Broncos wonnen deze eeuw nog niet van de Packers. Zondagnacht mogen ze de ban breken. Misschien goed om de beelden van Super Bowl XXXII terug te kijken, toen Elway als underdog van Favre wist te winnen.

Van alle 31 tegenstanders is het het langste geleden dat de Broncos tegen de Green Bay Packers speelden. Ruim vier jaar geleden werd verloren. Evenals de andere twee ontmoetingen die in de 21ste eeuw plaatsvonden. De winst van de Packers in 2007 was de enige keer in zes pogingen in Mile High Stadium. De Broncos wonnen slechts één keer buiten het eigen hooggelegen stadion. Dit was toevallig wel in San Diego tijdens Super Bowl 32.

Underdogs tot helikopter
Op 25 januari 1998 waren de Denver Broncos zwaar de underdog bij de bookmakers tegen regerend Super Bowl kampioen Green Bay Packers. Aan het einde van de wedstrijd had receiver Antonio Freeman negen ballen gevangen voor 126 yards en twee touchdowns. Quarterback Brett Favre gooide met 256 yards twee keer meer yards en drie touchdowns meer dan John Elway voor de Broncos. Sterker nog Elway had slechts een qb rating van 51,9.

U raadt het al. Het verschil werd over de grond gemaakt. Runningback Terrell Davis van de Broncos werd Super Bowl MVP met zijn 155 yards en drie touchdowns. De enige keer tot op heden dat iemand die niet bij de San Francisco 49ers speelt drie TD’s noteert in de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Het is ook de enige Super Bowl waarin vier touchdownruns van 1 yard werden gemaakt. Davis had er hiervan drie. De vierde werd door John Elway gemaakt.

Die score was niet de meest memorabele run van Elway. Die maakte hij in dé play voordat Terrell Davis zijn derde touchdown én daarmee de beslissende score noteerde voor de 31-24 eindstand. Op die bewust run, pakte de Broncos’ quarterback 8 yards die eindigde in een sandwicht tussen Packers verdedigers, waarmee Elway als een helikopterpropeller door de lucht vloeg: ‘The Helicopter Play’.

Ongeslagen teams
De Sunday Night Game is er eentje tussen twee ongeslagen teams. Zowel de Packers als de Broncos kennen een 6-0 record en waren vorig weekeinde vrij. Voor Denver en quarterback Peyton Manning vooral de kans om wat scherper te worden, want de zes overwinningen zijn niet zo overtuigend als die van de Packers met spelverdeler Aaron Rodgers.

Gekoppeld aan de geschiedenis op Mile High met een weekje rust, zouden de Broncos zomaar de beste papieren kunnen hebben. Schrik dus niet als Denver zondag voor het eerst wint van de Packers in de 21ste eeuw. En dat ze elkaar daarna dit jaar in Super Bowl 50 opnieuw ontmoeten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *