Een abonnement op Gridiron The Magazine & het Gridiron Jaarboek?

Hoe de Colts wél naar de Play-offs gaan

Interessant voor dé gokverslaafden van deze wereld: de kans dat de Colts zich morgen wél kwalificeren voor de play-offs. Ze hebben maar liefst negen(!) wedstrijden nodig om alsnog de AFC South voor zich op te eisen. 

Eerder berichtte we op GridIron al over de play-offs scenario’s voor week 17. Daarin houden we eigenlijk al geen rekening met de kansen voor de Colts. Toch is de ploeg van oud-Admirals kicker Adam Vinatieri nog altijd niet uitgespeeld.

Hieronder de toelichting hoe ze het toch nog gaan halen:

 1. Allereerst moeten de Colts zelf winnen van de Tennessee Titans en concurrent Houston Texans verliezen van de Jacksonville Jaguars. Hiermee komen beide teams op een 8-8 record en eindigen de eerste vier regels uit de tie-break-reglementen van de NFL gelijk:
  1. Onderling resultaat
  2. Resultaat in de divisie
  3. Resultaat tegen dezelfde tegenstanders
  4. Resultaat in Conference wedstrijden
 2. Uitgaande van de resultaat van punt 1 geldt vervolgens de vijfde tie-break-regel: de zogenaamde ‘Strength of Victory’. Ofwel: het aantal winstpartijen dat de tegenstanders hebben van wie gewonnen is. Beide teams wonnen van elkaar en van vier dezelfde teams. Drie van ieders winstpartijen kwamen tegen andere ploegen. De Texans wonnen van de Bengals, Jets en Saints die gezamenlijk 27 keer wonnen dit jaar. De Colts zegevierden over de Broncos, Falcons en Dolphins die samen 24 keer winst boekten.
  Om ook deze tiebreaker gelijk te trekken moeten de Bengals, Jets en Saints verliezen. En de Broncos, Falcons en Dolphins dus winnen. Gelukkig voor de Colts spelen de Falcons tegen de Saints, dus hier zijn maar vijf wedstrijden van belang.
 3. De zesde tiebreaker moet dan het verschil gaan maken; wie had het zwaarste speelschema op basis van het resultaat van alle tegenstanders. Veertien van de zestien wedstrijden kenden de Colts en Texans identieke tegenstanders. En dus draait het om het winstpercentage van de Bengals en de Chiefs voor de Texans en bij de Colts om de Broncos en de Steelers.
  Om te zorgen dat de Colts een zwaarder speelschema hebben gehad is als zondag de Chiefs verliezen en de Steelers winnen.

Appeltje eitje lijkt me! Adam Vinatieri zag het rooskleurig in deze week. Hij vond de loterij toch moeilijker om te winnen dan dat deze negen wedstrijden precies goed uitkwamen. Voor hoofdcoach Chuck Pagano betekent een gunstig resultaat in deze 9 wedstrijden, dat hij iets langer hoofdcoach blijft. Anders wordt hij na zondag direct ontslagen in Indianapolis.

Dus wat moet er gebeuren zondag:

1. De Colts winnen van de Titans
2. De Jaguars winnen van de Texans
3. De Dolphins winnen van de Patriots
4. De Broncos winnen van de Chargers
5. De Falcons winnen van de Saints
6. De Ravens winnen van de Bengals
7. De Bills winnen van de Jets
8. De Raides winnen van de Chiefs
9. De Steelers winnen van de Browns

Als ik bij Bet-at-home welgeteld 1 euro zou inzetten, krijg ik er in dit scenario 733,24 euro voor terug. En dan hebben ze bij het publiceren van deze blog de odds van de Broncos en de Colts er nog niet eens bij staan. Helaas lijken de Colts ‘out-of-Luck’…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *