Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Is Lynch Hall of Fame-materiaal?

Marshawn Lynch hing tijdens de Super Bowl zijn American Football-schoenen aan de wilgen. Het paste bij de tegendraadse runningback om tijdens de wedstrijd der wedstrijden toch de aandacht op zich te vestigen. Zijn beslissing is wel riskant ten aanzien van een mogelijke Hall of Fame verkiezing.

cleatslynchDe geruchten gingen gisteren al rond dat hij zou stoppen en binnen twaalf uur twitterde Lynch een foto van opgehangen ‘cleats’. Teamgenoot Richard Sherman (en dat is dus niet Larry Fitzgerald beste FOX NL-commentatoren…) bevestigde met het twitter-bericht: “Salute to my guy @MoneyLynch… It was an honor sharing the field with you.” Inmiddels hebben andere Seahawks-spelers, waaronder Russel Wilson en Jimmy Graham, ook hun teleurstelling geuit over de beslissing.

Hall of Fame of niet?
De vraag is nu of we over vijf jaar nog wat gaan horen van Marshawn Lynch als hij verkiesbaar wordt voor de Hall of Fame. Zijn statistieken in het reguliere seizoen zijn bijna eng vergelijkbaar met Hall of Famer Earl Campbell (New Orleans Saints en Houston Oilers). Tussen 1978 en 1985 liep hij 9407 yards bij elkaar in 2187 runs (4,3 gemiddeld) en 74 touchdowns. Marhawn Lynch liep tussen 2007 en 2015 9112 yards bij elkaar in 2144 runs (4,2 gemiddeld) en eveneens 74 touchdowns.

Deze Earl Campbell werd direct bij zijn eerste jaar van verkiesbaarheid gekozen. Maar in de moderne tijd betekent dit niet dat Lynch automatisch dit succes mag kopiëren. Oud-Seahawks runningback Shaun Alexander was ooit League MVP, maar weet in de drie jaar dat hij verkiesbaar is niet eens de groep halve finalisten te bereiken voor de Hall of Fame. En de statistieken van Alexander zijn ook eng vergelijkbaar: 9453 yards in 2187 runs (4,3 gemiddeld), maar dan voor 100 touchdowns.

Voor Lynch moet het helpen dat hij ten opzichte van Alexander wél een Super Bowl titel won en ook in de playoffs kan opscheppen met mooie statistieken: 937 yards in 193 runs en 9 touchdowns. Slechts zeven spelers liepen in de NFL meer yards bij elkaar in de playoffs: Emmitt Smith, Franco Harris, Thurman Thomas, Tony Dorsett, Marcus Allen, Terrell Davis en John Riggins. Daarvan is alleen Terrell Davis nog niet in de Hall of Fame gekozen. Daarnaast is Lynch derde allertijden in de playoffs met zes wedstrijden van meer dan 100 yards.

Marshawn Lynch is dus niet geheel kansloos voor de Hall of Fame. Een eerste keuze gaat hij echter niet worden. Zeker niet als hij in hetzelfde jaar straks zit als Charles Woodson, Peyton Manning en Calvin Johnson… als zij allemaal met pensioen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *