Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Hans Zuurbier in AFBN Adviesorgaan

De American Football Bond Nederland kent sinds kort een nieuw adviesorgaan. Geboren uit een overvloed aan geschikte kandidaten voor de voorzittersfunctie heeft de AFBN de stap genomen ook twee andere kandidaten aan zich te binden.

Terwijl Gian Zandonà, directeur van Monsterboard Nederland, aan de slag gaat als voorzitter neemt rasbestuurder Hans Zuurbier de leiding over het nieuwe adviesorgaan. Zuurbier is Hoofd Opdrachtgeving bij de Gemeente Den Haag, maar binnen zijn Leidse lichaam klopt een sporthart met veel passie. Hans Zuurbier realiseerde in de Haarlemmermeer zo een honkbaltempel van Major League Baseball-niveau. Nu heeft hij zich verenigd met de ambitie van de AFBN om een sport van betekenis in Nederland te worden.

Bij de adviesclub hoort natuurlijk ook een American Football smoel. Dat wordt Ronald Buijs: vroeger de tweede back door de two-hole in de 22-Lead van Amsterdam Rams. Bij Buijs pompt bloed door de aderen. Na twee keer Europees kampioen bij de Crusaders te zijn geworden heeft Buijs het omzeilen van linebackers verruild voor de bochten van de Olympische Bobsleebanen. Uiteindelijk kwam football weer in beeld toen NFL Europe hem tot General Manager van de Amsterdam Admirals benoemde. Buijs sleutelde aan de organisatie en maakte er een team met aanhang van, waar een handje vol Eredivisie-voetbalclubs jaloers op waren.

Na een tussenstop bij een sportmanagementfirma van wereldformaat (IMG) geeft Buijs momenteel de leiding aan zijn eigen sporttoko YBBP. Hoofdgerecht in zijn keuken is Butts in Seats: goedgevulde stadions voor het meemaken van kippenvelmomenten in de sport.

Een topvoorzitter met een achterban van formaat. Wat zou dat voor American Football in Nederland kunnen beteken? “Er is veel te halen voor American Football. Het is een kwestie van goed omgaan met de nodige talen in de sport,” zegt John Mahnen, bestuurslid Marketing en PR. “In onze nieuwe voorzitter hebben wij een polyglot. Gian spreekt Nederlands, Engels en Italiaans. Maar om in onze sport een sprong voorwaarts te maken, moeten wij ook andere talen machtig zijn. Wij moeten de talen van football, commercie, overheid, onderwijs en politiek vloeiend kunnen spreken. Bovendien is het erg handig om met een dikke voldoende op zak de Papendaalse Algemene Vergadering van het NOC*NSF binnen te komen. De taal van Papendal spreken is misschien nog wel het belangrijkst en een combinatie van alle andere talen. Met de samenstelling van bestuur en het adviesorgaan met Buijs en Zuurbier hebben we de nodige taalvaardigheden in ieder geval in huis.”

Het adviesorgaan gaat zich binnenkort buigen over visie, missie en uitbreiding van de sport. Volgens Ronald Buijs is er een short list van top figuranten uit het bedrijfs-, politiek- en sportleven, die over een American Football hart beschikken. “Of ze hebben het spel gespeeld of hun carrières zijn met football begonnen, wij bieden nu de gelegenheid om het nodige stuk Giving Back te bewerkstelligen,” aldus Mahnen. “Of het nou Board of Advisors, Adviesraad of iets volledig ludieks gaat heten blijf nog te bezien. Een ding is zeker. Nog nooit liep er zo veel toptalent rond in Nederland met een footballhart.”

Headhunting wordt hearthunting. Leuk werk voor zo’n nieuw club.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *