Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Cru schrijft geschiedenis in Duitsland

Onder een strak blauwe hemel in een uitverkocht Kilia stadion van Kiel Baltic Hurricanes kreeg het publiek een prachtige thriller voorgeschoteld. De wedstrijd om de prestigieuze EFL-Cup was tot de laatste minuut spannend met de Amsterdam Crusaders als mooie overwinnaar. Tekst: Stefan Pront.

In het eerste kwart hielden de teams elkaar goed in evenwicht. Zowel de Crusaders als de Hurricanes lieten goede drives zien, die door de sterke verdedigingen niet tot scoren kwamen. In het begin van het tweede kwart is het Kiel dat als eerste op het scorebord komt door Crusader QB Allan Bridgford te onderscheppen en de interception terug te lopen voor een touchdown: 7-0.

De Amsterdammers slaan in de volgende drive meteen terug door een 36 yard field-goal van Tyrone Vrede raak te schieten. In de volgende drive voert de verdediging van de Crusaders de druk verder op. De interception die hieruit voort komt, wordt door linebacker Kevin Bourne voor een touchdown teruggelopen.

Het is niet de enige interception die Bourne noteert. Ook op de volgende drive onderschept de verdediger een bal. Ditmaal loopt hij de pick terug voor 46 yards en een score, waardoor de Amsterdammers met de rust 7-16 voor staan.  Er gaat een siddering door het stadion, veel toeschouwers hadden deze dreun vlak voor rust niet verwacht.

Na rust stellen de semi-profs van Kiel orde op zaken en scoren na een prachtige gevarieerde aanval een touchdown. De Amsterdammers gaan het laatste kwartier in met een kleine voorsprong, maar de Hurricanes lijken niet meer te stoppen en de regerend EFL-Cup winnaar lijkt met een touchdown en PAT de deur voor de Crusaders dicht te doen met een stand van 21 tegen 16. Het lot van de Crusaders lijkt met nog drie minuten op de klok bezegeld als Kiel de 24- 16 fieldgoal maakt.

Er resteert de Crusaders het haast onmogelijke te doen, in een laatste drive met enkele minuten te spelen scoren en een 2 point PAT te verzilveren om de Duitsers tot overtime te dwingen. Precies dat gebeurt.

Eerst gooit Allan Bridgford op fourth down een touchdown pass op Jasper Nijland en vervolgens een 2 point PAT op Revelinho Graanoogst, 24-24.

Het publiek zit op het randje van zijn stoel als de Crusaders de eerste OT drive starten op de 20 yard-line van Kiel. Drie plays heeft de Amsterdamse spelverdeler nodig om running back Sean Richard te vinden, die vervolgens soeverein de endzone binnen rent wat de stand met de PAT op 31-tegen 24 brengt met nog een drive van Kiel te gaan.

In deze allerlaatste drive beleeft de verdediging van Amsterdam zijn finest moment. Wederom is het Kevin Bourne die razendsnel door de linies breekt en de spelverdeler van Kiel sacked en daarmee de overwinning voor de Amsterdammers weet veilig te stellen. Het is doodstil in het Kilia stadion op de uitzinnige vreugde van de Crusaders na. Spelers vallen juichend in elkaars armen, coaches pinken een traantje weg. En dat is goed te begrijpen, want we mogen hier toch wel over een major upset spreken.

Een grote GFL franchise en back to back EFL-Cup winnaars worden door de Nederlandse underdog in een thriller onderuit gehaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *