Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Deflategate-schorsing Brady alsnog van kracht

Een opvallende wending in de DeflateGate-zaak. Maandag werd bekend dat Tom Brady zijn eerder herroepen schorsing van vier wedstrijden alsnog moet uitzitten. Dat was de uitkomst van hoger beroepbij een federale rechtbank, die daarmee de uitspraak van een ‘lagere’ rechter uit het raam gooide.

Brady kwam rond de Super Bowl van 2015 in opspraak, omdat een aantal ballen die hij gebruikte een lagere ‘psi’ hadden dan normaal (oftewel: een lagere luchtdruk). Hierdoor zou hij een betere grip op de bal hebben. De hele zaak werd onderzocht en werd een enorme hype, die uiteindelijk resulteerde in een schorsing van vier wedstrijden. Brady vocht de schorsing echter met succes aan en speelde het gehele seizoen. De NFL ging in hoger beroep en heeft nu alsnog gelijk gekregen, waardoor Brady (zoals het er nu voor staat) de eerste vier wedstrijden van het nieuwe seizoen moet missen.

Volgens de rechtbank heeft Commissioner Roger Goodell op een juiste manier gehandeld volgens de CAO en waren de sancties op juiste gronden gebaseerd. Opvallend is echter dat de beslissing werd genomen door drie rechters, waarvan er één juist fel tegen het besluit van Goodell was. Hij vond dat het onderzoek van Ted Wells aan toevalligheden aan elkaar hing. Bovendien refereerde hij in zijn verweer aan het gebruik van ‘stickum’, een middel waarmee tevens de grip op de bal wordt verbeterd. Volgens de regels volgt na gebruik van dit middel in eerste instantie een boete van ruim $8.000. De redenatie van Goodell met betrekking tot Brady was nagenoeg identiek met de redenatie die het regelboek hanteert voor het gebruik van stickum.

Volgens verschillende bronnen legt Bady zich niet zomaar neer bij de beslissing. Hij heeft om advies gevraagd bij zijn advocaten en de verwachting is dat hij binnenkort wederom in hoger beroep gaat. Mocht Brady de eerste vier weken niet in actie kunnen komen, dan moeten de Patriots een beroep doen op quarterback Jimmy Garoppolo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *