Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Crusaders verdedigen titel op 2 juli

Op deze stralende lentedag zagen 200 aficionados de halve finale van de AFBN Eredivisie van start gaan tussen de Amsterdam Crusaders en de Hilversum Hurricanes. Zoals te verwachten prolongeerde de Cru naar de finale, maar niet zonder een heftig gevecht van de ‘Canes. Door Stephan Pront.

Al tijdens de eerste drive wordt duidelijk dat Hilversum vandaag gekomen is om te ballen. Ze toppen de eerste drive van Cru quarterback Allan Bridgford. Ook de Hurricanes weten hun eerste drive niet te benutten. Het eerste spektakel van de wedstrijd kunnen we op naam van de Gooienaren bijschrijven, ook de tweede drive weten ze de Crusader aanval te stoppen en wel via een sack op de Amsterdamse quarterback. Dit schaakspel gaat tot het begin van de tweede kwart door, totdat
de Hurricanes via een mooie pass van quarterback Maurice Tielen op Christiaan van der Meer de
score openen, 0-7.

Al de eerstvolgende drive stellen de Crusaders orde op zaken en scoren een mooie bootleg door Bridgford die de stand gelijk trekt. Ook hierna weten de mannen van offensive coordinator Markus Zielke weer eenvoudig de endzone te vinden met een prachtige run van Danny de Wit. Ook nu weer herstelt de Amsterdamse aanval de schade door gelijk te maken via een touchdown pass van Bridgford op Dylan von Gerhardt: 14-14.

Maar OC Zielke heeft zijn laatste kruit nog niet verschoten en legt voor de derde keer op rij de Amsterdamse verdediging in de luren en ziet spelverdeler Tielen zijn tweede thouchdown van de dag optekenen, dit keer op Daryll Williams. Zeer tegen de verwachting in brengt Hilversum de stand op 14 tegen 21. Ook deze zet weet de Crusaders’ offensive coordinator Cabasso te pareren. Hij ziet hoe Bridgeford de langste touchdown pass van de dag door de lucht laat vliegen. Voor maar liefst 99 yards laat receiver Ashneal Werleman deze punten achter zijn naam zetten. Voor halftime weten de Crusaders nog een keer te scoren wat de verwachte verhoudingen enigszins herstelt en de score op 28 tegen 21 voor de Amsterdammers brengt.

Na de rust neemt de Amsterdamse verdediging de controle over en houdt Hilversum op 0 punten. De Amsterdamse aanval weet, ten opzichte van de eerste twee kwarten relatief eenvoudig,
nog drie touchdowns op het bord te zetten en speelt de wedstrijd routinematig uit. Wat opgemerkt moet worden is dat het wellicht geen goed idee was om in een playoff wedstrijd voor het eerst te oefenen met zeven scheidsrechters. Het werkte vooralsnog zeer nadelig voor beide teams met een ware orgie aan vlaggetjes tot gevolg, tot groot vermaak van het publiek die spontaan na iedere play “Throw That Flag” joelde, het bracht het arbitersgilde in verlegenheid. Al was het maar omdat al dat oefenen ook de volgende wedstrijd met een uur vertraagde.

De game zelf leed er gelukkig niet onder, het was een goede wedstrijd met een verrassend en spannend verloop tot halftime. Of we dit moeten zien als een waarschuwing aan het adres van de Amsterdammers valt nog te bezien, de prestatie van Hilversum was er in ieder geval niet minder om.

De Crusaders treden zaterdag 2 juli om 18:00 uur aan tegen de 010 Trojans om Tulip Bowl XXXII.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *