Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Throwback Thursday: Hoe Young Aikman aftroefde

De verdediging van de San Francisco 49ers hielp 15 januari 1995 de droom omver van de Dallas Cowboys om drie keer op rij de Super Bowl Bowl te bereiken. Dit defensieve recept willen de Niners aanstaande zondag graag herhalen in één van de heerlijke traditionele rivaliteiten van de NFL. De huidige tussenstand van deze rivaliteit is 17-16-1 voor San Francisco.

Ruim twintig jaar geleden kenden de Dallas Cowboys de betere offensieve statistieken in aanloop naar de NFC Championship Game, gespeeld in San Francisco. De ploeg kon bovendien bogen op twee opeenvolgende Super Bowl titels op zak. Een titanenstrijd tussen twee Hall of Fame quarterbacks: Troy Aikman en Steve Young.
‘Turnover-drama’
Aikman zal echter niet met veel enthousiasme terugdenken aan de finalewedstrijd in de NFC. Bij de derde play van de wedstrijd gooide de quarterback van de Cowboys een interception die 44 yards werd teruggelopen. In het eerste kwart volgde nog twee turnovers die door de 49ers werden omgezet in scores. Steve Young gooide een touchdown op runningback Ricky Watters na een fumble van de Cowboys. De daaropvolgende kickoff resulteerde ook in een losgelaten bal, waarvan Watters andermaal scoorde. Ditmaal over de grond, nadat Young hem op de rand van de endzone had gebracht.
Aikman herstelde zich na de 21-0 tussenstand. Hij gooide een 44 yards touchdown op mede-Hall of Famer Michael Irvin. Eveneens leven legende Emmitt Smith scoorde nog een 4 yards td-run. Via een field goal, maar vooral een touchdown pass van Young op Jerry –wellicht kent u hem ook- Rice zorgde voor een veilige 31-14 marge bij de rust.
Record Aikman niet genoeg
De tweede helft scoorde Smith wederom voor de Cowboys en wist ook Aikman opnieuw een touchdown te scoren met een pass op Michael Irvin. Tussendoor had Steve Young echter met een 3-yards run ervoor gezorgd dat er genoeg afstand bleef tussen de ploegen: 38-28. Uiteindelijk was Steve Young de grote winnaar. Ondanks dat Aikman met zijn 380 passing yards destijds een NFC record pakte, zoals Irvin met zijn 192 receiving yards een play-offs-record vestigde.
Na de wedstrijd ging het echter vooral over de ‘No Call’ in het vierde kwart waarbij de scheidsrechters geen pass interference straf toekenden na een valpartij tussen Michael Irvin en (toen nog) Niner’ Deion Sanders. Eén van de coaches ging zo over de emmer dat hij fysiek contact zocht met een van de scheidsrechters.
3rd down conversion
Deze zondag hebben de Cowboys opnieuw de betere offensieve statistieken in het nog prille seizoen. De 49ers willen op hun beurt het kunststukje van drie weken geleden herhalen, toen ze op eigen veld de LA Rams op 0 punten hielden.
Net als op 15 januari 1995 gaan de offensieve statistieken de Cowboys de overwinning niet brengen. De 3rd down conversion gaat dat wel doen deze keer. Ondanks dat het nog vroeg in het seizoen is, kent America’s Team niet alleen een veel betere 3rd down conversion (52,8% vs 34,8%) in aanvallend opzicht, maar laten de verdedigers van de Niners meer 3rd down conversions toe (37,5% vs. 43,2%).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *