Een abonnement op Gridiron The Magazine & het Gridiron Jaarboek?

Chargers naar LA: alleen maar verliezers

De wanhoopskreet van Alex Spanos tijdens de laatste ‘owner’s meerting’ was aan dovemans oren besteed. Zijn tweet vanochtend dat zijn Chargers na 56 jaar terug verhuizen naar Los Angeles bracht vooral vertwijfeling. Een noodgedwongen keuze waar niemand beter van wordt. Een klap voor de NFL.

De eigenaren in de NFL hadden de Chargers in San Diego kunnen houden. Voordat zij de portemonnee konden trekken, zegde de gemeenschap van San Diego haar vertrouwen op. Support om de franchise te behouden voor de stad daalde rap tot 43% voorstanders de afgelopen weken. De dik 500 miljoen dollar aan publiek geld (die nodig was voor het nieuwe stadion) werd niet gepikt. Eén van de eerste reacties op de tweet van Spanos vanochtend zei genoeg: ‘mooi dat de knoop is doorgehakt, kunnen we dan nu geld besteden aan de gaten in ons wegdek?’.

Ongewenste stadionbezoekers
Spanos kon niet anders dan de optie te lichten om ook naar Los Angeles te vertrekken. Vanaf 2019 bespelen zij samen met de Rams het nieuw te bouwen stadion. Volgend seizoen waarschijnlijk ook in de Rose Bowl. De stad San Diego wil zijn club niet meer hebben. Probleem is echter, dat de LA Rams eigenlijk geen zin hebben om hun nieuwe stadion straks te delen.

De totale marktwaarde van LA zal ook niet verbeteren. Los Angeles is de tweede tv-markt voor de NFL, maar zag vorig jaar met de kwakkelende Rams de ratings dalen. De huidige Chargers zijn ook niet bepaald een mooi uithangbord. De afgelopen twintig jaar zonder team was Los Angeles dus eigenlijk beter af.

Daarnaast is de vraag wie straks op de tribune zit om de Chargers toe te juichen. Hadden de Rams nog enige achterban over na twintig jaar afwezigheid. De Chargers speelden in 1960 één jaar in LA en hebben dus niets om op terug te vallen. Enige commerciële waarde is daarmee ook verdwenen.

NFL eigenaren hoofdschuldige
Spanos kon niet anders dan met zijn Chargers San Diego verlaten. Het lijkt echter een vrijwillige gang naar de galg. Een keuze waartoe hij gedwongen werd door de NFL eigenaren. Zij stemden vorig jaar tegen het gezamenlijke verhuisplan van de Raiders en de Chargers. De Rams kregen hun zin om naar LA te gaan, de Raiders kregen geld toegezegd om straks hun stadion op te knappen en de Chargers kregen gratis deze verhuisbon waar niemand op zit te wachten.

De enige winnaar zijn de Cleveland Browns. De slechtste franchise van het laatste decennium uit de NFL is vanaf volgend seizoen niet langer het lelijke eendje in de NFL. Meet the Los Angeles Chargers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *