Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Zaak ‘Zeke’ legt bom onder NFL

De schorsing van Ezekiel Elliott is groter dan de runningback zelf en gaat de toekomst van de NFL bepalen. Het juridische drama van Tom Brady is hier niets bij. De spelersvakbond heeft bij monde van voorzitter DeMaurice Smith al laten weten dat een staking in 2021 als de huidige CAO afloopt een zekerheidje is.

Ezekiel Elliott zou zijn ex-vriendin mishandeld hebben. Er is nooit een officiële aanklacht ingediend bij de politie, maar de NFL zag na haar uitgebreide eigen onderzoek voldoende grond om de runningback van de Dallas Cowboys zes wedstrijden te schorsen. Elliott ontkent in alle toonaarden en is uiteraard in beroep gegaan. Ondertussen duiken in de media steeds meer berichten op dat de ex alles uit haar duim heeft gezogen.

Gewoon spelen
Voor ‘Zeke’ gaat waarschijnlijk hetzelfde gebeuren als bij Brady. In hoger beroep bij de NFL op 29 augustus wordt zijn schorsing gehandhaafd. Hij gaat vervolgens naar de publieksrechter die hem vrijspreekt. De NFL gaat dan weer naar een hoger rechtsorgaan waarna de schorsing weer in ere wordt hersteld. We zijn dan net als bij Brady een seizoen verder. Ga er dus maar vanuit dat Ezekiel Elliott dit seizoen geen zes wedstrijden mist door schorsing.

Artikel 46
Dit alles kan op grond van artikel 46 uit de CAO. Hierin staat dat Commissioner Goodell iemand mag schorsen als het imago van de NFL in het geding is. Zelfs geruchten kunnen het imago schaden en daarmee heeft opperbaas Roger eigenlijk de vrije hand met dit artikel. De spelersvakbond NFLPA heeft ontdekt dat ze hier een paar jaar terug bij het zetten van de handtekening te makkelijk over dacht. Vandaar de opmerking van DeMaurice Smith dat dit een struikelblok gaat worden in 2021 als de huidige CAO verlengd moet worden.

Daarbij speelt ook dat als Ezekiel Elliott wordt geschorst en een vrijbrief ontstaat voor vrouwen en vriendinnetjes om hun exen in de NFL te gaan beschuldigen. Een lucratieve business. Je hoeft niet eens een officiële aanklacht in te dienen. Diskrediet is voldoende om je ex te ‘tackelen’.

Waterloo voor Roger?
Deflategate was heftig, maar niets in vergelijking met de storm die ‘de Zaak Zeke’ teweeg gaat brengen. Goodell heeft vele extra miljoenen gebracht voor de NFL teams, maar deze zaak kan de publieke opinie tegen de commissioner nog verder ophitsen. En wellicht leidt het zelfs het einde van de machtigste man in de NFL in.

Tip vanuit het nietige Nederland… een amendementje op de huidige cao initiëren zou wonderen doen. Niet alleen om de NFLPA tegemoet te komen en maar daarmee ook je eigen spelers beschermen voor de boze buitenwereld. Het zou zijn arbeidsjaren in de NFL en daarmee zijn bankrekening danig vergroten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *