Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

O-line, DB’s & receivers strijden om Canton

De 15 finalisten (modern era) werden begin deze week bekend en na een paar dagen puzzelen blijft het spannend wie straks op 3 februari de (waarschijnlijk) vijf nieuwe Hall of Famers worden. De strijd speelt zich vooral af tussen offensive linemen, defensive backs en receivers.

De grootste zekerheid is Ray Lewis. Misschien wel de allerbeste verdediger ooit, zal 100% zeker in zijn eerste jaar van verkiesbaarheid worden gekozen. Period!

Brian Urlacher heeft hier waarschijnlijk pech dat Ray Lewis zo’n zekerheidje is en Urlacher erg goed was, maar geen Ray Lewis is. Als Lewis gaat kan er maar een linebacker gaan en moet Urlacher een jaartje wachten.

Daarnaast zetten we vanuit GridIron ons geld op Joe Jacoby. De offensive lineman van de Redskins won driemaal de Super Bowl, speelde vier Pro Bowls en zit in het all-decade team van de jaren tachtig. Hij was al driemaal finalist de laatste jaren en de jury vindt het fijn om ook in de moderne tijd wat periodes te spreiden. Dertien van de vijftien spelers speelden in de ’90s of ‘00s. Na Ray Lewis en Joe Jacoby wordt het lastiger. De spelers lijken dan veel meer op elkaar qua statistieken en persoonlijke voorkeur van de jury komt dan veel meer aan de orde.

Receivers: Bruce, TO of Moss?

Die persoonlijke voorkeur doet Terrell Owens al twee jaar op rij geen goed en hij moet dan ook een beetje vrezen nu Randy Moss en andermaal Isaac Bruce als receiver bij de laatste vijftien zitten. Van de drie won alleen Bruce een Super Bowl en Warner, Pace en Faulk zitten als collega’s van The Greatest Show on Turf al in de Hall of Fame. Probleem voor Bruce is dat hij de spotlight moest delen in St. Louis, ook met receiver Torry Holt (vorig jaar nog wel finalist). Daarmee zijn de 1.024 receptions, 15.208 receiving yards en 91 touchdowns toch best goed.

Randy Moss ving iets minder ballen (982), iets meer yards (15.929), maar veel meer touchdowns (156). Hij ving daarmee zelfs de tweede meeste touchdowns ooit. Hij zat ook twee keer vaker dan Bruce in de Pro Bowl én werd verkozen in het All Decade Team van de 00s. Terrell Owens heeft van de drie net de meeste receptions (1078) en receiving yards (15.934) en net iets minder touchdowns (153). Hij zat ook in zes Pro Bowls, maar in het reserve team van het All Decade Team van de 00’s.

Bruce lijkt voorlopig de wachtkamer in te mogen. Moss en TO kunnen sowieso naar de laatste tien en liggen zo dicht bij elkaar qua statistieken. Echter, TO zijn egoistische gedrag helpt niet als persoonlijke voorkeur de doorslag gaat geven, zoals hierboven gememoreerd.

Offensive line: Faneca, Mawae, Boselli en Hutchinson

Naast Jacoby staan er nog vier spelers te dringen vanaf de offensive line. Alan Faneca, Kevin Mawae, Tony Boselli en Steven Hutchinson. Probleem is dat de vier veel vergelijkbaars hebben. Allemaal zitten ze in een all decade team en speelden ze in meerdere Pro Bowls. Hutchinson heeft daarin niet genoeg in zijn eerste jaar van verkiesbaarheid om direct de HOF in te gaan. Boselli wordt waarschijnlijk genekt door zijn blessuregevoeligheid en had maar een korte carriere. Mawae speelde daarentegen lang, maar blonk maar in de helft van de zestien seizoen uit. Enige kanshebber lijkt daarom Alan Faneca die ook als enige een Super Bowl won.

Defensive Backs: Lynch, Dawkins, Law of Walls

Ook hier zijn twee spelers erg aan elkaar gewaagd met Lynch en Dawkins. Daarbij heeft Lynch als voordeel dat hij wel de Super Bowl won, waar Dawkins steeds bleef steken met een aantal NFC Championship titels. Ty Law had een vergelijkbaar aantal interceptions als Hall of Famer Deion Sanders, maar was een meer grijze muis. Ook Everson Walls die voor het eerst finalist is in het laatste jaar dat hij nog valt onder de moderne tijd, heeft niet genoeg gedaan om als eerste jaarsfinalist de Hall of Fame te bereiken. Hij zal het in de komende jaren moeten bereiken als Senior.

Uiteindelijk is Lynch hier de grootste kanshebber. Warren Sapp en Derrick Brooks hebben de Hall of Fame al bereikt en zij zijn niet compleet zonder de derde musketeer uit Tampa Bay. Dit trio is namelijk de verpersoonlijking de defensieve hegemonie van de Buccaneers in de ‘zero’s’.

Dan blijft natuurlijk nog Edgerrin James over. Hij bereikte als snelste speler ooit de 10.000 rushing yards en was al eerder finalist. Hij zal waarschijnlijk nog wel een jaartje moeten wachten. Niet omdat hij de slechtste statistieken heeft, maar omdat de zware lading offensive linemen weggewerkt moet worden.

Na deze woordenbrij komen we dus tot de volgende vijf: Ray Lewis, Joe Jacoby, Randy Moss, Alan Faneca en John Lynch. Zou jij er geld op durven zetten?

De rest van de kandidaten

De jury bepaalt direct voor de Super Bowl met een ja/of nee wie in de Hall of Fame komen. In de categorie ‘Contributor’ moeten ze ja of nee zeggen tegen Bobby Beathard (personnell executive voor o.a. Dolphins, Redskins en Chargers). Datzelfde doet de jury bij de senioren voor Jerry Kramer (guard, Green Bay Packers) en Robert Brazile (linebacker Houston Oilers). Spannender blijft uiteindelijk altijd de moderne tijd. Nu zijn er vijftien finalisten, wat later deze maand teruggebracht wordt tot tien, waarna op 3 februari tegen het laatste lijstje van vijf wordt gezegd of het ja of nee wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *