Een abonnement op Gridiron The Magazine & het Gridiron Jaarboek?

Kansas City Chiefs ziet coaching staff uit elkaar vallen

Het verlies van de Kansas City Chiefs in de Wildcard-ronde heeft zijn naweeen. Te midden vragen over de bekwaamheid van hoofdcoach Andy Reid (het is de tweede keer dat Reid op onnavolgbare wijze een niet-te-verliezen wedstrijd weet weg te gooien), zijn nu ook andere coaches over hun toekomst na aan het denken. Voor offensive coordinator Matt Nagy betekent dit dat hij de stap maakt om hoofdcoach te worden: hij is er contractueel uit met Chicago Bears.

Voor de Bears betekent dit een aanvallende impuls, die nodig was om de talentvolle quarterback Mitchell Trubisky te begeleiden. Voordat Nagy de playcalling duties in Kansas City overnam van Reid was hij quarterback coach. De opkomst van Trubisky staat of valt met de samenwerking met de nieuwe coach. De jonge quarterback beleefde een matig rookie seizoen met slechts 7 touchdowns om 7 onderscheppingen, gepaard met 2.193 passing yards.

Nagy heeft laten zien dat hij met zijn playcalling de Chiefs weer uit het slop heeft getrokken. Na een mooie 5-0 start van het seizoen viel Kansas City als een plumpudding in elkaar. Reid maakte toen de juiste beslissing door voor het eerst in zijn loopbaan de playcalling duties aan iemand anders toe te vertrouwen. Onder Nagy verrees Kansas -en daarmee het spel van Alex Smith- uit de as.

Overigens betekent het vertrek van Nagy ook dat het tijdperk van Alex Smith bij Kansas waarschijnlijk ten einde is gekomen. Naar verwachting wordt Smith bij het aanbreken van het nieuwe speelseizoen (op 14 maart) als potentieel ruilmateriaal aangeboden. Dit geeft de Chiefs de gelegenheid om door te schakelen op de toekomst van de franchise: het team koos vorig seizoen Patrick Mahomes in de NFL Draft en had daar enkele draft picks voor over.

Voor Smith was het statistisch gezien het beste jaar uit zijn loopbaan. De quarterback (33) gooide voor 4.042 yards met 26 touchdowns en slechts 5 onderscheppingen. Zijn passer-rating van 104.7 was het hoogste in de NFL. Smith kost de Chiefs volgend seizoen 14,5 miljoen dollar als hij op het roster blijft.

Voor assistent hoofdcoach Brad Childress heeft de aaneenschakeling aan gebeurtenissen in ieder geval geleid tot de beslissing om met pensioen te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *