New England houdt Jacksonville van zich af

Het is de Jacksonville Jaguars niet gelukt de Super Bowl te bereiken. De ploeg moest vannacht de meerdere erkennen in regerend Super Bowl-kampioen New England Patriots: 24-20.

Zowel de aanval als de verdediging van de Jaguars excelleerde in New England in de eerste helft, een hoofdrol was weggelegd voor Jacksonville Jaguars quarterback Blake Bortles.

Voorafgaand aan de wedstrijd was er discussie over de werphand van New England Patriots quarterback Tom Brady. De quarterback haalde tijdens de trainingsweek zijn hand open aan een teamgenoot en moest gehecht worden. De constante druk op Tom Brady zorgde ervoor dat de toekomstig Hall of Famer het overgrote deel van de eerste helft onder druk stond en een aantal keer over zijn receivers heen gooide. De geruchten werden gevoed, omdat de aanval van de thuisploeg pas na de two minute warning van de eerste helft iets wist te bewerkstelligen.

Tot aan de two-minute warning verzamelde New England slechts 99 yards aan total offense en was het vooral Bortles die de show stal in het Gillette Stadium. Jacksonville tight end Mercedes Lewis was de ballenvanger die het publiek in New England voor het eerst mocht doen hoofdschudden. Een mooie play-action fake van Bortles bezorgde Jacksonville de eerste voorsprong van de wedstrijd en daarmee bekroonde het team een drive van 67 yards. Dat uitgerekend Lewis de bal mocht ontvangen was een cadeautje: de tight end is de enige speler die de vorige play-off run van de Jaguars als speler heeft meegemaakt. Even later vergrootte Jacksonville de voorsprong naar 14-3 door een pile-driver van Leonard Fournette.

Brady deed net voor de rust nog iets terug, alhoewel die drive vooral werd gekenmerkt door twee grote penalties (een personal foul op Rob Gronkowski en een pass interference). De rushing touchdown van James White kon echter niet verhinderen dat voor het eerst sinds 2009 een uitploeg de voorsprong mee naar de lockerroom nam tijdens de AFC Conference Championship. Bovendien kreeg de Belichick-Brady tourbus een tegenslag te incasseren: Gronkowski zou de tweede helft binnen blijven vanwege een geconstateerde hersenschudding.

Het bleek de thuisploeg echter te motiveren. Tom Brady en Co trokken in de tweede helft alle registers open met enkele trickplays. Dit resulteerde in het vierde kwart in twee touchdown-catches, waardoor de weegschaal doorsloeg naar de Patriots-zijde. Het lukte Jacksonville in de tweede helft nog wel enkele fieldgoals tussen de palen te trappen, waardoor het op de laatste minuten aankwam. Cornerback Stephon Gilmore sloeg een wanhoopspoging van Bortles echter op sublieme wijze uit de lucht.

De tegenstander van de Patriots wordt vannacht bekend. Dan spelen de Philadelphia Eagles tegen de Minnesota Vikings.