Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Nick Foles op juiste plek op juiste tijd

Weinigen konden bevroeden dat Philadelphia Eagles quarterback Nick Foles degene zou zijn die de club naar de Super Bowl zou leiden, nadat hij op 10 maart 2015 als Eagles third-round draft pick uit 2012 werd verhandeld aan de St Louis Rams. Gridiron dook in zijn loopbaan en zag dat het toeval hem een handje heeft geholpen.

Zeven touchdowns in een wedstrijd, zonder onderscheppingen. Twee wedstrijden op rij een passer rating van meer dan 149 punten. Nick Foles werd vanaf de negende competitieweek van de NFL-competitie opeens nationaal nieuws voor de Philadelphia Eagles met uitstekende prestaties tegen onder andere de Oakland Raiders, Green Bay Packers en Washington Redskins. De starting spot lag voor hem niet voor het oprapen, maar werd hem in de schoot geworpen door een blessure van starter Michael Vick.

Hij maakte het beste van zijn kans. Negen keer dat seizoen ging zijn rating over 100 punten en een welverdiende Pro Bowl uitverkiezing was het gevolg. Zelden was een NFL-quarterback zo rijk aan statistieken: 27 touchdowns, slechts twee onderscheppingen, de beste TD-interception ratio uit de geschiedenis van de sport. Zelfs Vick moest beamen dat de uitverkiezing van Foles de juiste keuze was geweest.

Zoals het lot Foles in het zadel had geholpen, zo maakte het lot ook een einde aan zijn eerste verblijf bij de Philadelphia. Tijdens zijn tweede seizoen als starter (2013) kon hij weliswaar goede statistieken overleggen, maar zo indrukwekkend als het seizoen daarvoor werd het niet meer. Bij 13 touchdowns en 10 interceptions stokte de teller, omdat een sleutelbeenbreuk een voortijdig einde aan het seizoen van Foles maakte. Na afloop van het seizoen koos de clubleiding ervoor om Foles te ruilen met Sam Bradford van de St. Louis Rams.

Sam Bradford.

Wellicht dat de melodramatische muziek even mag worden opgevoerd, want met die verhaallijn komt een serie aan toevalligheden aan het licht. Bradford kon het in Philadelphia namelijk niet rooien. Philadelphia koos er namelijk voor een rookie quarterback te draften en het roster opnieuw op te bouwen, om de nalatenschap van hoofdcoach Chip Kelly zo snel mogelijk te doen vergeten. Bradford eindigde bij Minnesota Vikings, waar hij tot aan een nieuwe blessure soeverein speelde. Hij werd daar door Case Keenum vervangen. Dezelfde Keenum voerde bij St Louis Rams nog een bittere strijd om de starting positie met Nick Foles. Niet voor niets werd door beide quarterbacks in de NFC Conference Championship sarcastisch aangehaald dat dit een halve finale was die de Amerikaanse media al twee jaar zagen aankomen.

Philadelphia haalde Carson Wentz. En Foles werd als backup teruggehaald naar The City of Brotherly Love. En het mag geen wonder heten dat uitgerekend een blessure van Wentz Foles op de juiste tijd en op de juiste plek in het zadel hielp. Slechts een keer eerder wist een quarterback zo laat in het seizoen een starter te vervangen en zijn werk af te maken. Jeff Hostetler leidde de New York Giants in afwezigheid van Phil Simms naar een overwinning in Super Bowl XXX.

Foles heeft de odds tegen. Kan hij het kunstje tegen de New England Patriots afmaken? Hij heeft in het verleden al laten zien dat odds bij hem -als door een goddelijke onderschepping- niet tellen.

 

Wil je live zien hoe Nick Foles het er vanaf brengt tegen de New England Patriots? Gridiron organiseert een Super Bowl Party in het Hard Rock Cafe Amsterdam. Enjoy football met honderden andere fans! Bestel je tickets via het formulier hieronder!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *