Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Arnhem Falcons doorbreekt two-game losing streak

De Arnhem Falcons hebben alle zeilen bij moeten zetten om een three-game losing streak te vermijden. Lightning Leiden bleek in de Sleutelstad een ware beproeving, maar de Gelderlanders namen uiteindelijk een 20-28 zege mee naar huis.

Tijdens de openingswedstrijd van het seizoen veegde Arnhem nog de vloer aan met de Leidenaren. Destijds werd het 38-8 in het voordeel van de thuisploeg. Van een walk-over was in Leiden echter geen sprake. Offensive coordinator Dany Ortega verving de Canadese quarterback Justin Oag, die vanwege een blessure moest afhaken, en dat veranderde het spelbeeld.

Na zure opeenvolgende nederlagen tegen titelkandidaten Hilversum Hurricanes (31-0) en Lelystad Commanders (24-14) lag de druk bij Arnhem. In het begin van de wedstrijd werd er dan ook zenuwachtig afgetast. De zenuwen werden in ieder geval in de eerste helft niet tot bedaren gebracht, omdat Leiden tot twee keer toe brutaal de leiding nam. Eerst ving receiver Jack Pritchard een mooie 25-yard play action pass van Ortega voor de openingsscore. En nadat Arnhem receiver Max Elliot de secondary van Lightning de hielen had laten zien met een 70-yard touchdown reception, was het Leiden running back Raoul Bodo die nog voor de rust de 14-7 binnen liep.

Pas toen nam Arnhem het heft in eigen handen. Een mooie lange drive van de Arnhemmers zorgden voor een even zo mooie bekroning, toen running back Joost Holtslag met een zweefduik op een sweep voor de gelijkmaker aantekende. Ook na die score heerste Arnhem en mocht Elliot voor zijn tweede lange touchdown van de wedstrijd tekenen. De 14-21 voorsprong betekende wel einde wedstrijd voor de receiver, omdat hij met een liesblessure het veld moest verlaten.

Leiden paste ’trickery’ toe om Arnhem hierna op het verkeerde been te zetten. Receiver Pritchard, die tevens punter is, nam zijn team op de rug met een fake punt. Pritchard zigzagde zich een weg door de defense van Arnhem met een 60-yard touchdown, waarbij menig Gelderse verdediger meerdere malen de kans had de wendbare receiver naar de grond te halen. De extra punt werd echter gemist, waardoor Leiden met een onvolmaakt gevoel en een 20-21 achterstand achter bleef.

Leiden probeerde overijverig om de tekortkoming op de PAT te herstellen, maar schoot zichzelf hierbij in de voet. Tot twee keer toe bezweek het team op belangrijke downs met penalties, die Arnhem een nieuw leven verschafte. Nadat Holtslag eerst een touchdown zag afgekeurd door een holding penalty, kreeg hij twee plays later een nieuwe kans door een late hit out of bounds van de Leidse verdediging. Hierdoor kon Falcons de 20-28 binnen prikken.

Een ‘roughing the kicker’-penalty op de laatste drive van Arnhem zorgde ervoor dat het team, met nog meer dan een minuut speeltijd op de klok, de tijd uit kon lopen.

Holtslag was na afloop trots op zijn formatie: “De hele wedstrijd had het balletje allebei de kanten op kunnen vallen. Het was een heel leuke, harde, faire, maar vooral loodzware game. Mede vanwege het weer. Het was daarom goed te zien dat onze receivers, waaronder rookies, goede plays maakten en dat onze lijn de koppen bij elkaar hielden. De offensive line bleef één front, waardoor onze quarterback genoeg tijd kreeg en de ballen goed kon verspreiden. De pass gaf mij en Lennard (Harris, -red.) de kans om de wedstrijd uiteindelijk naar ons toe te trekken.”

De overwinning kwam wel met een prijskaartje. Naast de liesblessure van Max Elliot, waren er ook twee blessures te betreuren op de offensive line van Arnhem. Leiden running back Glenn van Gorcum moest de strijd opgeven met een schouderblessure.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *