Een abonnement op Gridiron The Magazine & het Gridiron Jaarboek?

Stilte rondom Dutch Lions baart zorgen

Sinds het laatste fluitsignaal van Tulip Bowl XXXIV is het stil rondom het nationale team, Dutch Lions. Een week voorafgaand aan het finaleweekend kondigde de bond een oefenwedstrijd aan tegen de Belgian Barbarians op 10 november. Landelijk is er lichte verontrustheid over de status van het nationale team.

Want hoe nu verder, aldus het vaak gehoorde geroezemoes,  Dutch Lions bestaat vooralsnog alleen uit een hoofdcoach en een defensive coordinator. In België werd daags na de aankondiging een robuust trainingsschema onthuld richting de interland, inclusief combines en try-outs.

In Nederland nog niets van dit alles. Het feit dat er nog geen team is, baart voormalig en huidig bondscoaches zorgen. Pascal Matla meldt dat het afhangt van wat het doel is van de Dutch Lions. “Als het doel is om gewoon een team op de been te brengen, kijken wie beschikbaar is en de bus kan betalen, dan heb je tijd zat. Maar als je wilt presteren, dan lijkt mij drie maanden met een bestaand team erg krap. Nu is er geen team en moet Dutch Lions van scratch beginnen en in drie maanden een wedstrijd spelen. Dat is een aardige uitdaging. De AFBN zal hier een goed plan voor hebben, anders tekenen ze natuurlijk geen contract voor die wedstrijd natuurlijk.”

Rey Agaoglu, die de Dutch Lions tijdens de meest succesvolle periode in de geschiedenis coachte: “Je kunt denk ik wel, tussen nu en eind september, gewoon iedere coach die zich aanmeldt of ‘ja’ zegt een plek in de staff geven. Vervolgens snel een tryout organiseren in oktober en dan een trainingskamp doen begin november. Dan kun je wel een wedstrijd spelen, maar dan is er geen sprake van kwaliteit en integriteit met betrekking tot de sport. Het zijn dan gewoon gasten die een pak aan trekken, een leuk weekend hebben met veel foto’s en filmpjes voor hun Instagram en Facebook. Vraag is of de AFBN en de meeste spelers en coaches dat erg vinden?”

Christiaan Dankers, hoofdcoach van Den Haag en het senioren flagfootball-team, kan zich vinden in de meningen: “Qua tackleteam houd ik mij daar niet zo mee bezig. Persoonlijk vind ik dat het heel moeilijk zal worden om een goed volwaardig team te creëren. Het is nu vakantie, dus eind begin september start hopelijk de voorbereiding. Dat is erg kort dag.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *