Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

AFBN ‘behoorlijk verbaasd’ na reactie clubs op opties vervolg Eredivisie

Nu de Eredivisie American Football stilligt door het Corona-crisis, is de grote vraag: hoe nu verder? Eerder deze week schreven we al dat de bond drie opties heeft voorgelegd aan de clubs om daaruit te komen, maar dat de teams in de Eredivisie er geen heil in zien om op korte termijn daarover te beslissen. ,,Wij waren daar behoorlijk verbaasd over’’, aldus Jan Michiels, bestuurslid PR en Communicatie van de AFBN.

Hij neemt ons mee door de afgelopen weken. ,,Op 12 maart hebben we besloten alle competities stil te leggen. Daarmee waren we de andere sportcompetities een stapje voor, de maatregelen golden toen nog alleen voor Noord-Brabant’’ legt Michiels uit. ,,We hebben dan weliswaar maar één team in Brabant, maar bijna alle teams hebben wel Brabantse spelers. Daarnaast komen spelers in onze sport meerdere keren per wedstrijd face-to-face met elkaar en vonden wij het niet verantwoord om nog door te spelen.’’

En nu ligt de competitie dus al bijna een maand stil. Tijd om met oplossingen te komen dus, zo vond ook de AFBN. ,,Eind vorige maand hebben we gezegd: we komen over twee weken met een aantal mogelijkheden voor het hoe-nu-verder.’’ Die opties werden begin deze week aan de clubs gemeld, met de vraag of die voor 21 april hun voorkeur kenbaar wilden maken.

In het kort waren de opties: het seizoen vanaf half juni uitspelen en de ontknoping over de zomer heen tillen; het seizoen laten vervallen en in het najaar een nieuw, extra-lang seizoen aftrappen dat duurt tot juli 2021; of het seizoen laten vervallen en in februari 2021, op het normale tijdstip dus, een nieuw seizoen beginnen.

Er was ook nog een vierde optie in beeld die uiteindelijk niet is voorgelegd, vertelt Michiels. ,,De optie om het seizoen verkort uit te spelen heeft ook op tafel gelegen. De beschikbaarheid van scheidsrechters en spelers maakt het echter niet haalbaar om in zo’n korte tijd het seizoen nog uit te spelen.’’ Bovendien vindt de bond het niet verantwoord om spelers na 2-3 maanden niet getraind te hebben voor zo’n intense periode weer het veld op te sturen.

Een keuze tussen drie opties dus, maar zoals Johan Oosterhuis, voorzitter van de Groningen Giants, afgelopen donderdag al meldde op onze site kiezen de Eredivisieclubs er unaniem voor om geen keuze te maken. Voor de teams ,,is op dit moment nog onduidelijk hoelang de maatregelen aanhouden’’ en daarom willen ze wachten met een keuze maken tot er meer informatie is vanuit het RIVM en de overheid, zo schreven ze in een gezamenlijke mail aan de bond.

Voor de AFBN kwam die reactie als een verrassing. ,,Wij waren verbaasd daarover, want toen wij in eerste instantie aangaven met beleid te willen komen en de clubs mee te willen nemen daarin hebben we geen weerwoord gehad’’ geeft de bondsbestuurder aan. ,,Wij laten ons natuurlijk ook leiden door het advies van de regering, het RIVM en NOC*NSF. Maar we willen ook graag tot een oplossing komen en duidelijkheid scheppen, omdat ook wij met onder andere financiële verplichtingen zitten. Daarin willen we de verenigingen betrekken en dan is het vreemd als er zo’n reactie komt, want daar leek helemaal geen sprake van.’’

Het betekent in ieder geval dat de bond opnieuw moet gaan kijken naar de mogelijkheden voor het al dan niet uitspelen van het seizoen. Komende dinsdag staat er – per toeval – een bestuursvergadering gepland, waarin de situatie weer ter sprake zal komen. ,,We gaan de feedback meenemen en wellicht één-op-één de besturen vragen hun mening toe te lichten. Maar we kunnen nu eenmaal niet met elke vereniging rekening houden, we zijn er niet voor het belang van individuele teams maar voor de hele sport.’’ Na dinsdag wordt er dus wellicht meer duidelijk. ,,We gaan kijken hoe nu verder en we willen met een eenduidige approach komen’’ besluit Michiels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *