Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Week 17: check hier wat er voor jouw NFC-team op het spel staat

De laatste speelronde is bijna aangebroken in de NFL. Vers in het nieuwe jaar wordt het reguliere seizoen afgesloten, en zoals altijd staat er voor veel teams nog van alles op het spel. In een tweetal artikelen vertellen we je alles over welk team waarvoor speelt in week 17. In dit stuk: de NFC-teams!

NFC East

Washington Football Team – 6-9 / Op divisiekoers
Het Football Team had vorige week tegen de Carolina Panthers de divisietitel en het enige play-off ticket in de NFC East moeten grijpen, maar verzaakte. Tegen de Philadelphia Eagles is verliezen geen optie meer: er moet gewonnen worden. Alleen dan gaan de hoofdstedelingen – tegen de verwachtingen in, dat dient gezegd – de postseason in.

Dallas Cowboys – 6-9 / In the hunt
De Cowboys hebben hun lot niet meer in eigen hand. Mede door het uitvallen van franchise quarterback Dak Prescott is het niet gelukt om in de zwakke NFC East de divisietitel bijtijds op te eisen. Maar er is nog hoop. Als het Washington Football Team verliest en de Cowboys winnen zelf uit bij de New York Giants, dan is de divisiezege en het play-offticket alsnog een feit.

New York Giants – 5-10 / In the hunt
Voor de Giants geldt hetzelfde als voor de Dallas Cowboys. Er moet gewonnen worden en het Washington Football Team mag dat niet doen. Wat als een rampseizoen begon kan dus worden rechtgezet met één enkele overwinning op de Dallas Cowboys en een beetje hulp uit Philadelphia.

Philadelphia Eagles – 4-10-1 / Uitgeschakeld
De Eagles konden vorige week hun hachje nog redden, maar verloren. In een direct duel om wie er uitgeschakeld zou worden tegen de Dallas Cowboys trok de ploeg uit Pennsylvania aan het kortste eind. Wat rest is een redelijke positie in de draft om de quarterback volgend seizoen – wie dat dan ook mag zijn – in staat te stellen het team naar een beter record te leiden dan dit seizoen.

NFC North

Green Bay Packers – 12-3 / Divisiewinnaar
De Packers hebben hun zege in de eigen divisie, de sterke NFC North, al binnen. De enige strijd die nog de strijden is, is die om number one seed en dus een vrije week tijdens de wildcardronde. Daarvoor hebben de Packers het lot in eigen hand. Als er zelf gewonnen wordt van de Chicago Bears – dat is uiteraard wel een vereiste – is seed #1 binnen.

Chicago Bears – 8-7 / Op wildcardkoers
De Bears zullen gebrand zijn op een overwinning in week 17 op de Green Bay Packers. Niet alleen omdat dat de grote aartsrivaal is, maar des te meer omdat een zege een plaats bij de play-offs verzekert. Lukt winnen niet, dan is de hoop dat de Arizona Cardinals ook geen resultaat boeken.

Minnesota Vikings – 6-9 / Uitgeschakeld
Allang zijn de Vikings uitgeschakeld. Een dramatische seizoenstart werd niet meer goed gemaakt, ondanks dat het spel steeds meer verbeterde. Geen implicaties in de laatste speelronde voor de paarsen, alleen de hoop het seizoen op een positieve noot af te sluiten.

Detroit Lions – 5-10 / Uitgeschakeld
Na een roerig jaar waarin de hoofdcoach het moest ontgelden zullen Lions-fans vooral bezig zijn met de toekomst. De Draft goed gebruiken en bouwen aan wat hopelijk weer een topteam kan worden. Dat er nog een wedstrijd tegen de Vikings gespeeld moet worden zal de meesten niet al teveel kunnen schelen.

NFC South

New Orleans Saints – 11-4 / Divisiewinnaar
Voor de Saints is het seizoen redelijk volgens schema verlopen. Op de laatste speeldag is de divisietitel al binnen, maar de Saints hebben nog een kleine kans op meer. De first round bye is bij een specifieke samenloop van omstandigheden nog binnen bereik.

Allereerst moet er dan zelf gewonnen worden van de Carolina Panthers. Daarnaast moeten de Green Bay Packers verliezen – zoveel is logisch – maar moeten de Seattle Seahawks ook nog eens winnen. De Saints winnen namelijk wél een three-way tiebreak op basis van het conference record, maar in een onderlinge tiebreak met de Packers verliest het op basis van onderling gespeelde duels.

Tampa Bay Buccaneers – 10-5 / Wildcardwinnaar
De nieuwe werkgever van Tom Brady speelt in principe nergens meer voor in de laatste speelronde. Toch kan een thuisoverwinning op de Atlanta Falcons nog van reële waarde zijn. Daarmee wordt namelijk seed #5 veiliggesteld en dat betekent een wildcardwedstrijd tegen de winnaar van de zwakke NFC East, namelijk het Washington Football Team, de Dallas Cowboys of de New York Giants.

Carolina Panthers – 5-10 / Uitgeschakeld
Het vele blessureleed van Christian McCaffrey lijkt de play-offambities van de Panthers dit jaar definitief geveld te hebben. Het thuisduel tegen de New Orleans Saints is voor de club uit Charlotte dan ook puur voor de eer. Wordt er verloren, dan kan de draftpositie nog wat verbeterd worden.

Atlanta Falcons – 4-11 / Uitgeschakeld
De Falcons gaven dit seizoen vaker een voorsprong weg dan te bevatten is, met een gefaalde onside kick recovery met een late verliespartij tegen de Dallas Cowboys als absoluut dieptepunt. Voor de Falconsfans een seizoen om snel te vergeten. Uit bij de Tampa Bay Buccaneers betekent een verliespartij een mogelijke derde keuze bij de draft.

NFC West

Seattle Seahawks – 11-4 / Divisiewinnaar
Een kraker staat voor de Seahawks nog op het programma in week 17 van de NFL. Rivaal San Francisco 49ers is de tegenstander in een duel dat de Seahawks nog altijd de conferencetitel kan bezorgen en daarmee een bye in de wildcardronde.

Allereerst moet het meest noordelijke team uit de NFL zelf winnen. Daarnaast mogen zowel de Green Bay Packers als de New Orleans Saints geen resultaat boeken in hun wedstrijden. Een onwaarschijnlijk scenario, maar niks is onmogelijk.

Los Angeles Rams – 9-6 / Op wildcardkoers
De verrassende nummer twee in wat waarschijnlijk de sterkste NFL-divisie van het moment is, zijn de Rams. Een keurig record werd dit seizoen bij elkaar gefootballd en op de laatste speeldag hebben blauw-gelen het lot in eigen hand. Een onderling duel met de Arizona Cardinals moet uitmaken wie er naar de wildcardronde gaat. Wordt daar gewonnen, en verliezen de Tampa Bay Buccaneers dan ook nog eens, dan wacht er een treffen met de kampioen uit de zwakke NFC East en ziet het er rooskleurig uit.

Wordt er verloren, dan is er ook nog hoop. Verliezen de Chicago Bears namelijk hun duel, dan gaan de Rams alsnog de play-offs in.

Arizona Cardinals – 8-7 / Op wildcardkoers
Ook de Cardinals zijn nog volop in de race voor een plaats in de play-offs. Een verrassend goed seizoen brengt de club uit Phoenix in een aardige uitgangspositie. Een onderling duel met de Los Angeles Rams moet gaan bepalen wie er naar de wildcardronde gaat.

Wordt er verloren van de Rams dan dient de hoop niet op te worden gegeven. Lukt het de Chicago Bears namelijk ook niet om te winnen, dan gaan de Cardinals alsnog de play-offs in.

San Francisco 49ers – 6-9 / Uitgeschakeld
Dat de sterkste divisie van allemaal zelfs voor de 49ers te sterk zou zijn, dat zullen weinig mensen vooraf voorspeld hebben. Een karrevracht aan blessures maakte echter korte metten met de hoop op een herhaling van de run naar de superbowl van vorig jaar. Schrale troost, halverwege de eerste ronde van de draft mogen de 49ers op zoek naar een versterking voor volgend jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *