Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Amsterdam Admirals’ Spergon Wynn ging voor Tom Brady

In 2001 kregen de Amsterdam Admirals Spergon Wynn toebedeeld via de ‘allocation draft’ van talentvolle spelers door NFL-teams aan de Europese speelsteden. De Admirals gingen dat jaar 4-6. Wynn werd vooral bekend, omdat hij het Admirals-seizoen weggooide in Frankfurt. Daar gooide hij de bal op fourth down hoog door de endzone, omdat hij dacht dat hij pas aan zijn derde down bezig was.

En dat is een aardige twist of fate.

Wynn werd gealloceerd door de Cleveland Browns en werd in de zesde ronde van de NFL Draft door dat NFL team gekozen. Als 183e. Zestien picks later ging ene Tom Brady van het Draft Board af, gekozen door de New England Patriots. De quarterback groeide uit tot een wereldster en haalde onlangs zijn zevende Super Bowl ring op.

Voordat Wynn en Brady werden gekozen, verbonden zich nog vijf andere quarterbacks via de NFL Draft dat jaar aan een NFL-team: Chad Pennington (Jets, 1ste ronde, 18e overall), Giovanni Carmazzi (49ers, 3de ronde, 65e overall), Chris Redman (Ravens, 3de ronde, 75e overall), Tee Martin (Steelers, 5de ronde, 163e overall) en Marc Bulger (Saints, 6de ronde, 168e overall). Van het zevental werden Carmazzi, Martin en Wynn naar NFL Europe gestuurd.

Het is bijzonder om te bedenken hoe groot de kans was geweest dat Brady, in navolging van Kurt Warner, in NFL Europe, bij de Amsterdam Admirals had gespeeld.

Zover kwam het echter niet, en door een ‘leap of faith’ maakte Brady – door toedoen van een vernietigende hit op quarterback Drew Bledsoe – zijn opwachting als veldmaarschalk van de New England Patriots.

Wynn werkt tegenwoordig als consultant voor een energiebedrijf in Houston. Zijn loopbaan had niet meer van de loopbaan van Brady kunnen verschillen. Voor Wynn rest er echter een troost, omdat hij wel degelijk nog meer gemeenschappelijk heeft met Brady: De vergissing op vierde down.

Dit seizoen verloor Brady een wedstrijd voor de Buccaneers door op vierde down een bal weg te gooien, omdat hij dacht dat het derde down was.

Wellicht dat dit kleine feit ooit nog terug komt in een triviantvraag. De ironie lijkt mij duidelijk. Over de zes quarterbacks die voor Tom Brady werden gekozen is een documentaire gemaakt: The Brady Six.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *