Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Voorgestelde regelwijzigingen kunnen veel stof doen opwaaien

Er staan een aantal interessante reglementaire wijzigingen op de agenda van de volgende NFL owners meeting. Bij die meeting, waarbij alle teameigenaren van NFL-teams samenkomen om zaken rond de competitie te bespreken, zal onder meer een revolutionair voorstel voor de inrichting van overtime ter tafel komen.

Bronnen melden aan Amerikaanse media dat de Baltimore Ravens een idee willen pitchen waarmee overtime als volgt in zijn werk gaat. Als de teams na vier kwarten gelijk staan, wordt er opnieuw getost – dat verandert niet. Wat wel verandert, is wat er daarna te kiezen valt. Het team dat de tos wint moet namelijk kiezen of het de bal wil positioneren, of dat het die keus aan het andere team laat. Wordt voor het laatste gekozen, dan mag het team dat de tos wint kiezen tussen eerst aanvallen of eerst verdedigen.

Dat zit zo. Het team dat de bal mag positioneren, mag dat doen in de context van een speelrichting. Dat team mag de bal op welke yardlijn op het veld dan ook neerleggen. Kiest dat team voor bijvoorbeeld de verdedigende 20-yard lijn, dan is het vervolgens aan het andere team om te kiezen: in de aanval vanaf de eigen 20-yard lijn, of verdedigen op de 20-yard lijn van de tegenstander.

Deze spot-and-choose methode moet de uitkomst van de coin toss minder belangrijk maken voor de uitslag van de wedstrijd. Op dit moment is het team dat de tos na de reguliere speeltijd wint namelijk behoorlijk in het voordeel: lukt het ze om gelijk een try te scoren, dan krijgt de tegenstander niet eens de kans meer.

Een andere voorgestelde wijziging van de spelregels gaat over ‘roughing the passer’. En dan niet zozeer over de regel zelf, maar over of er een ‘replay review’ mogelijk moet zijn, ofwel of de videoscheidsrechter van de NFL hierover mag oordelen. Nu is dat niet het geval, maar op de volgende owners’ meeting kan hier wel eens over gestemd gaan worden.

Op het eerste gezicht een positieve ontwikkeling – op papier wordt het spel daar natuurlijk een stuk eerlijker door. Maar zoals we in de NFL hebben gezien tijdens het jaar dat pass interference ‘reviewable’ was, levert zo’n ontwikkeling soms meer controverse op dan dat het duidelijkheid schept. Die review-mogelijkheid werd dan ook na één seizoen niet hernieuwd ingesteld.

Voor beide grote wijzigingen geldt dat er in totaal 24 teams mee akkoord moeten gaan, ofwel driekwart van de franchises in de NFL. Of het American football zich mag gaan opmaken voor nieuwe ingrijpende regelwijzigingen zal blijken aan het eind van de maand, dan staat de owners’ meeting op de agenda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *