Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Barcelona Dragons zien ook opnieuw levenslicht

Ook de Catalaanse American football-franchise Barcelona Dragons wordt nieuw leven in geblazen in de nieuw opgezette European League of Football. De club was eerder actief in de World League of American Football en in diens opvolger, de NFL Europe.

Dat er een team uit Barcelona zou deelnemen aan de ELF was bekend, maar aanvankelijk stond dat team te boek als de Barcelona Gladiators. Nu is het dus gelukt om de rechten op het logo, de kleuren en de naam van de Dragons over te nemen en keert de voormalige World Bowl-winnaar terug op het strijdtoneel. Dit gebeurt precies op de dag dat 30 jaar geleden de World League of American football, met daarin de Dragons, werd opgericht.

Die World Bowl, de finale van de World League en de NFL Europe, won de donkgergroene formatie in 1997. Quarterback Jon Kitna, later in zijn carrière nog een vaste waarde bij de Detroit Lions, leidde de Dragons naar een 24-38 overwinning op de Rhein Fire uit Düsseldorf.

In de Spaanse formatie van destijds speelde ook La’Roi Glover. Die defensive tackle speelde na zijn éénjarige stint in Barcelona nog een heel aantal jaren in de NFL, met groot succes. Hij ging zes keer naar de Pro Bowl, werd viervoudig All-Pro en vijf jaar trouwe dienst bij de New Orleans Saints leverde hem een plaats op in de Hall of Fame van de franchise.

Ook opvallend: de kicker van toen, Jesús Angoy. Hij was in zijn dagen een aardige keeper in het voetbal en kwam tot negen officiële wedstrijden voor FC Barcelona. Wellicht nog opvallender, zeker voor de Nederlandse sportfan, is dat Angoy de schoonzoon is van Johan Cruyff. Cruyff was destijds manager van de Catalaanse FC en verliet de club gelijktijdig met Angoy, die aansluitend nog zeven jaar aan zijn carrière plakte als placekicker van de Barcelona Dragons. Cruyff was een graag geziene gast op de tribunes bij de Dragons.

Met de terugkeer van de Dragons zijn er in totaal vijf voormalige NFL Europe-franchises te vinden in de ELF. Dat zijn, naast het team uit Barcelona, de Frankfurt Galaxy, Berlin Thunder, de Cologne Centurions en de Hamburg Sea Devils. Voor Nederlandse fans is er alle reden om te hopen dat, wellicht in 2022, ook de Amsterdam Admirals hun rentree maken in het american football.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *