Een abonnement op Gridiron The Magazine & het Gridiron Jaarboek?

Crusaders @ Commanders: ‘Zij zijn het team dat van ons wil winnen’

Éindelijk gaat hij weer van start: de AFBN Eredivisie. Nadat langzaam alle sportcompetities weer op gang zijn gekomen is het deze zondag de beurt aan het hoogste American football-niveau van Nederland. In aanloop naar de eerste Gridiron Game of the Week, Amsterdam Crusaders @ Lelystad Commanders, beschouwen we met beide hoofdcoaches voor op het aankomende seizoen.

Het lange wachten is voorbij, zo voelt ook Alejandro Alfarez, hoofdcoach van de Crusaders, dat. ,,Dat we weer gaan beginnen geeft me vooral een blij gevoel. Dat we na anderhalf jaar weer het veld op mogen en ook tegen een tegenstander mogen spelen, in plaats van alleen tegen teamgenoten.”

Voor Michiel Veerkamp, die dezelfde rol vervult bij de Lelystad Commanders, was de afgelopen tijd ook een onzekere. ,,Het was zeker lastig, je zit gewoon met wat onzekerheid. Het was lang onduidelijk wanneer we weer competitie zouden mogen spelen.”

De coronasituatie had logischerwijs ook invloed op de manier waarop er getraind kon worden door de teams. Alfarez: ,,We waren zelf wel wat voorzichtig, de oudere jongens hebben we in het begin apart laten trainen. Sowieso hebben we in die tijd de contactlevels laag gehouden.” In Lelystad had de onzekerheid ook invloed op de hoeveelheid aanwezigen. ,,Je merkte het vooral in het begin wel aan de opkomst ja” aldus Veerkamp.

Inmiddels is het de clubs echter gelukt om volwaardige selecties op de been te brengen. Vooral bij de Crusaders staat er een flink vernieuwd team. ,,Er zijn weinig meer echt oude jongens over, er staat een heel nieuw team met een paar oude routiniers. En in die nieuwe jongens zit heel wat vuur” vertelt de hoofdcoach van de recordkampioen.

Alfarez is dan ook voorzichtig in het uitspreken van een sportieve doelstelling dit seizoen. ,,Dat kan ik niet zo één-twee-drie zeggen, ik kan ook niet zeggen dat we weer even op één gaan komen. Ik wil vooral elke wedstrijd progressie zien, en natuurlijk is winnen en de play-offs halen altijd een doel, van ieder American football-team.”

In Lelystad is men desgevraagd minder voorzichtig met het uitspreken van een doel voor komend jaar. ,,Strijden om de play-off plaatsen” spreekt Veerkamp gedecideerd uit. ,,De kern van ons team van twee jaar geleden staat nog, daarmee moeten we opnieuw mee kunnen doen.”

Het is niet toevallig dat de Lelystadse hoofdcoach ’twee jaar geleden’ aanhaalt, want toen stond de laatste Tulip Bowl op het programma. Daarin zegevierden de Crusaders met 37-7 tegen de Lelystad Commanders. ,,Wedstrijden tegen de Cru zijn altijd bijzonder. En het is fijn dat we die wedstrijd aan het begin van het jaar hebben, want je weet meteen waar je staat en het laat meteen je zwaktes zien” voegt hij nog toe.

Of de wedstrijd voor Alfarez ook nog een speciale lading heeft? ,,Natuurlijk, dat is het team dat van ons wil winnen. Zoals iedereen, eigenlijk.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *