Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Lagerburg’s Pick: Jared Goff, van hero naar zero, maar nu toch echt weer hero

We moeten het hebben over Jared Goff. Ooit bestempeld als groot talent, tot het verval kwam en hij werd ‘afgedankt’ aan de Detroit Lions. Daar werd in de loop van het seizoen zelfs getwijfeld aan zijn positie als starter – tot afgelopen weekend. Drie touchdowns, de winst in de laatste minuut. En één van mijn favoriete spelers in de NFL.

Ooit werd Goff in één adem genoemd met Patrick Mahomes als ‘very talented quarterbacks’ na die legendarische 54-51 shoot-out tussen de Los Angeles Rams en de Kansas City Chiefs in 2018. Een gouden toekomst werd de quarterback, die in 2017 en 2018 dan ook naar de Pro Bowl ging, voorspeld.

Mijn liefde voor deze speler komt trouwens niet alleen voort uit de sprankelende vroege jaren van zijn carrière, maar ook uit zijn uitstraling. Of het gebrek daaraan, volgens sommigen. De immer ietwat verwarde, duistere blik die uit de ogen van Jared Goff straalt, zorgt ervoor dat hij net zo goed de achternaam Goth zou kunnen dragen. Verf z’n haar zwart en je pikt hem er niet uit bij een optreden van Bauhaus.

Het deed me dan ook zeer om hem de laatste jaren af te zien glijden. De Rams besloten dat ze hun Super Bowl-droom niet langer konden bewerkstelligen met aanvalsleider Goff en stuurden hem naar de Detroit Lions, in ruil voor Matthew Stafford. Voor Goff betekende het een verandering van omgeving – van eentje waarin play-offdeelname ongeveer gegarandeerd was, naar eentje waarin dat een onmogelijke opgave zou zijn – die zijn carrière bijna fataal werd.

Zijn passer rating voor het seizoen stevende zelfs af op een score onder de 80, voor het eerst sinds zijn rookie seizoen in 2016. Maar nét toen zijn positie als starter in de media voorzichtig ter discussie werd gesteld, herrees Goff, als een feniks uit zijn as.

Eigenlijk deed hij dat al op Thanksgiving, in de door eindeloze holding calls ontsierde verliespartij tegen de Chicago Bears, waar hij 21/25 gooide voor 2 touchdowns. Maar om zichzelf écht terug ‘in the picture’ te laten komen, was een overwinning nodig. En die kwam er.

Lang stonden de Lions al voor in de wedstrijd tegen de Minnesota Vikings, toen het wéér in de laatste twee minuten mis leek te gaan op Ford Field. Met iets meer dan anderhalve minuut te gaan kregen de Lions echter de bal terug, bij een 27-23 achterstand. Een perfecte drive was nodig, en Jared Goff leverde exact die af. Met een razende efficiëntie schoof JG16 zijn offense dichter en dichter naar de endzone.

11 yards verwijderd van de winnende score, vier seconden op de klok. De snap naar Goff, twee villeine stapjes achteruit van de quarterback. Eén blik down field, en vuren: de perfecte pass naar Amon-Ra St. Brown. Catch, touchdown, Lions win. Ongekende euforie – in Detroit, en bij iedereen met een hart daarbuiten. En Goff was eindelijk weer eens de grote man: 296 yards, 3 TDs en voor de vierde keer NFC Offensive Player of the Week. The End.

In ‘Lagerburg’s Pick’ licht Gridiron-verslaggever Jos Lagerburg zo nu en dan een speler uit die zijn aandacht bovengemiddeld weet te trekken. Jos is naast NFL-volger ook AFBN-verslaggever en is elke speelronde langs de lijn te vinden in de Eredivisie.

Foto: Pro Shots / Action Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *