Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Het is officieel: Football Team verder als Washington Commanders

De laatste dagen leek het zich al af te tekenen, vandaag werd het officieel: het Washington Football Team gaat vanaf komend seizoen spelen als Washington Commanders. De keuze is gelijk controversieel in de fanbase, waar Red Hogs een frontrunner was.

In 2020 nam de franchise onder druk van sponsoren afstand van teamnaam Washington Redskins. Die term wordt al lange tijd gebruikt als denigrerende benaming voor de inheemse bevolking van Noord-Amerika. Na de dood van George Floyd, een zwarte Amerikaan die door politiegeweld om het leven kwam, ontstond er een golf van antiracisme in de VS waardoor de al lang controversiële naam definitief niet meer houdbaar was.

Om de tijd te kunnen nemen een geschikte nieuwe naam te vinden werd de placeholder Washington Football Team geïntroduceerd. Onder die naam namen de hoofdstedelingen deel aan de seizoenen 2020 en 2021 van de NFL en won het in het eerste jaar de NFC East.

In die periode bleek de atypische franchisenaam steeds populairder bij fans, en overwogen de betrokkenen zelfs om die naam aan te houden. Ook onder meer Red Wolves, Brigade en Red Hogs – als verwijzing naar de legendarische o-line uit de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw.

Die namen hebben het dus niet gehaald, zo bleek vandaag. In plaats daarvan is gekozen voor het tamelijk generieke ‘Commanders’, een suffix die in Nederland al toebehoort aan het AFBN-team uit Lelystad en ook in Amerika al in gebruik is – onder meer bij de San Antonio Commanders uit de XFL. Van dat laatste team is zelfs de hashtag ‘gejat’ die het team gaat gebruiken op social media: #TakeCommand.

Op Twitter zijn fans verdeeld over de naam en de jerseys, maar worden er vooral ook veel grappen gemaakt over een mogelijke afkorting van Commanders – commies, oftewel communisten.

Washington is de eerste franchise sinds 1999 die haar naam definitief verandert. Toen lieten de pas vanuit Houston verhuiste Tennessee Oilers die naam achter zich, en sindsdien draagt het team de bekende naam Tennessee Titans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *