Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Izegem Tribes kijken uit naar BNL-clash met Crusaders: ,,Het is dé topploeg, maar ik geef ons echt een kans”

Zaterdag staan de eerste twee internationale duels in de BNL op de rol. Terwijl Arnhem Falcons het in Belgisch Limburg opneemt tegen de Shotguns reizen de Izegem Tribes af naar Amsterdam voor een duel met de Crusaders. Bij Tribes-hoofdcoach Olivier Beck peilen we hoe er door de Belgen wordt toegeleefd naar het BNL-debuut.

,,Het is een tijdje geleden dat we in actie zijn gekomen” geeft Beck aan. ,,Door de coronapandemie hebben wij ook een tijd lang niet kunnen spelen. Normaal plan ik ook zeker twee of drie oefenwedstrijden in tijdens het offseason, maar daar is het nu niet van gekomen.”

Toch hebben de Tribes hun best gedaan om het meeste te maken van de voorbereiding op de wedstrijden van de BNL-pilot. ,,Afgelopen weekend zijn we nog in Hilversum geweest, bij de wedstrijd tussen de Hurricanes en de Crusaders. Daar hebben we ook wel wat dingen gezien waarmee we verder kunnen.”

,,Ik moet wel eerlijk zijn. Normaal zal een team zichzelf niet gauw de underdog noemen, maar zij hebben natuurlijk meer ervaring en het is dé topploeg” geeft Beck aan, voorbeschouwend op de wedstrijd. ,,Maar het blijft American football. Normaal zou je zeggen it’s any given sunday. Ik geef ons echt wel een kans.”

Aan de drive van de West-Vlamingen zal het niet liggen, zo legt de hoofdcoach uit. ,,We bekijken de BNL echt als een kampioenschap. Er zit voor onze spelers denk ik ook wel wat extra spanning op. Je speelt toch ineens in het buitenland, het is voor velen de eerste keer dat ze niet in België op het veld staan.”

De BNL is volgens Beck daarmee vooral een enorme kans, en niet alleen voor de spelers. ,,Ik ben al een hele tijd betrokken bij de gesprekken over deze competitie, ik denk dat er echt iets moois van kan komen. We willen in alles een stapje omhoog zetten. Dus qua niveau – drie van mijn beste spelers zijn bijvoorbeeld naar het buitenland vertrokken om op een hoger level te spelen – maar ook voor de beleving van de fans die naar de wedstrijden komen.”

,,In 2023 is het doel om een topcompetitie met 10 ploegen te hebben” vervolgt hij. ,,We zijn dan echt niet ineens op het niveau van Duitsland of Oostenrijk, maar dit kan een stap in de goede richting zijn.”

Voor de hoofdcoach zelf is het ook zijn eigen ervaring die meespeelt in zijn support voor het project. ,,Ik ben begonnen met American footballen toen ik 16 was, ik ben nu 52. In al die jaren ben ik nooit tevreden geweest met de Belgische bond. Als je ziet hoe het in kleine football-landen als Finland en Polen gaat, daar is de boel véél beter georganiseerd. We moesten echt iets doen” besluit Beck.

Foto: Website Izegem Tribes / Franky Vandevoorde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *