Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Indrukwekkende comeback King Bowl Utrecht

Eén van de grootste internationale flag football toernooien van Europa keert terug naar Utrecht. Op 30 april en 1 mei wordt na een afwezigheid van twee jaar op de velden van AFC Utrecht Dominators in Overvecht weer gestreden om de King Bowl. Er worden gedurende het weekend tussen 8.30 en 17.00 uur in totaal 229 wedstrijden gespeeld. Toegang voor de bezoekers is gratis.

De comeback na twee jaar pandemie is indrukwekkend. Zo heeft de King Bowl dit jaar, aanvullend op het herentoernooi, een nog groter damestoernooi dan voor de pandemie. Voorafgaand aan het toernooi vindt op 29 april een exclusieve NFL Flag Football Talentenjacht plaats. Het is de eerste keer ooit dat de Amerikaanse organisatie dit buiten de eigen landsgrenzen organiseert. Het event heeft als doel meer meiden kennis te laten maken met flag football en een bijdrage te leveren aan het verhogen van de sportparticipatie onder deze doelgroep.

Flag football is de contactvrije vorm van American football. Tijdens de King Bowl, een ‘all weekend’ publieksevent met sport, food en entertainment, strijden dit jaar 48 internationale teams in Utrecht Overvecht om de King Bowl Kroon.

Toenemende belangstelling voor de sport
De eerste editie van de King Bowl vond plaats in 2017. Sindsdien is de belangstelling voor het toernooi explosief gestegen: van 16 teams en 200 atleten uit 6 landen in 2017 naar 48 teams en ruim 700 atleten uit 13 landen in 2022. Er doen dus drie keer zoveel teams mee.

Volgens Ilja Tersteeg, toernooidirecteur King Bowl Utrecht, valt de toenemende belangstelling te verklaren doordat flag football een zeer toegankelijke sport is. “Flag football is een van nature inclusieve sport omdat iedereen, ongeacht zijn lichaamstype, succesvol kan zijn. De sport groeit internationaal enorm en debuteert komende zomer tijdens de World Games in Alabama. In 2028 is de sport zelfs zeer waarschijnlijk Olympisch tijdens de Spelen van LA! Desondanks is er nog een wereld te winnen in de bekendheid van de sport. Met deze editie in Utrecht willen we de interesse voor de sport in Nederland een boost geven, de eerste aanzet voor de ‘Road to LA’.”

Flag Football Talentenjacht
Voorafgaand aan de King Bowl wordt op vrijdag 29 april een exclusieve Dames Flag Football Talentenjacht georganiseerd. Een van de doelen is de sportparticipatie onder meiden uit wijken zoals Utrecht Overvecht te vergroten. Hiernaast scouten de Amerikaanse coaches echt talent, die kans maken op een scholarship van een Amerikaanse universiteit om daar flag football te gaan spelen. Tijdens de Talentenjacht kunnen alle dames vanaf 10 jaar kennis maken met de sport. Speelsters van de King Bowl zijn aanwezig als rolmodel en ambassadeur voor de sport. Zij geven clinics aan de deelneemsters en nodigen hen uit om naar de King Bowl te komen kijken. Het evenement is een samenwerking tussen NFL Flag, UK Dukes, FLGZ, AFBN flag football, Netwerk Meidensport, SportUtrecht en Utrecht Dominators.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *