Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Definitieve NFL Mock Draft

De 2022 NFL Draft vindt aankomende donderdagnacht om 2 uur plaats in Las Vegas, Nevada. In alle jaren dat ik de NFL Draft heb gevolgd is dit naar mijns inziens de matigste Draft-class in tijden door het gebrek aan elite spelers in zijn algemeenheid aan de top van de Draft. Voornamelijk het niveau van de quarterbacks is ronduit matig ten opzichte van voorgaande jaren. 

Auteur: Robbert Jan Drost
Recruiting Assistant St. Thomas Bobcats & Area Scout All-22 Global Scouting Network

Zodoende ontbreekt het aan een consensus en is het ontzettend lastig om precies te voorspellen wat de teams dit jaar doen. Maar dat maakt het dit jaar extra vermakelijk om een nachtje door te halen, hoogstwaarschijnlijk gaan we een aantal verrassingen zien in de top tien. 

De sterkte van deze NFL Draft lijkt te liggen in ronde twee en drie aangezien het talent in de Top 100 dit jaar dichterbij elkaar ligt dan ooit. Bovendien lijkt een absurd sterke en diepe klas voor edge rushers. Ik verwacht dat 3-4 edge rushers in de top tien gaan. Bovendien zijn er voldoende edge rush opties beschikbaar op de tweede dag van de Draft. 

Ook offensive tackle lijkt dit jaar sterk vertegenwoordigd in de eerste ronde van de Draft. Hoogstwaarschijnlijk zien we minimaal 3 offensive tackles in de top 10. Bovendien zien we diepe klassen wat betreft de wide receivers, linebackers en cornerbacks dit jaar met voldoende opties op zowel dag een en twee. 

Een kleine disclaimer voordat we in de Mock Draft duiken: dit is mijn voorspelling wat er kan gaan gebeuren in de 2022 NFL Draft. Dit is niet wat ik per se zelf zou doen als ik in mijn droomwereld General Manager was van alle 32 NFL teams

1. Jacksonville Jaguars: Travon Walker, EDGE, Georgia

Eigenaar Shahid Khan wil Aidan Hutchinson, head coach Doug Pederson wil Ickey Ekwonu en general manager Trent Baalke wil Travon Walker. Typisch Jaguars. Wie heeft het laatste woord in de organisatie? Normaliter de general manager. Travon Walker is de meest freaky en atletische edge rusher in de Draft sinds Myles Garrett. Toch kon hij zijn atletisch vermogen niet altijd omzetten naar productie door zijn onderontwikkelde pass rush plan en moves.

2. Detroit Lions: Aidan Hutchinson, EDGE, Michigan

Dit is een no-brainer voor de Lions. Hutchinson is een geboren en getogen ‘’Michigan Man’’. Bovendien past hij perfect in de cultuur van head coach Dan Campbell. Hutchinson wint met een combinatie van vlugheid, speelkracht en geavanceerde ‘’hand usage’’ als pass rusher en als run defender. 

3. Houston Texans: Ickey Ekwonu, OT, NC State

De Texans zijn de grote wildcard met de derde selectie aangezien ze overal wel versterking kunnen gebruiken. Ze schijnen intern groot fan te zijn van Ickey Ekwonu. Bovendien is offensive line versterking geen overbodige luxe. Ekwonu beschikt over tackle/guard veelzijdigheid, uitstekend atletisch vermogen, speelkracht en een mauling mentaliteit als run blocker. Wel is er ruimte voor verbetering als pass protector. 

4. New York Jets: Kayvon Thibodeaux, EDGE, Oregon

Edge rusher lijkt op papier de grootste ‘’need’’ voor de Jets. Als we de laatste geruchten mogen geloven wordt het Kayvon Thibodeaux of Jermaine Johnson. Een gevalletje ‘’kop of munt’’. Thibodeaux beschikt over een inconsistente pass rush motor, maar weet alsnog 23.9% van zijn pass rush snaps te winnen door zijn atletisch vermogen, lengte, leverage en kracht in zijn handen. 

5. New York Giants: Evan Neal, OT, Alabama

Versterking voor een van de matigste offensive lines in de NFL. Evan Neal is een plug-and-play right tackle met zijn elite atletisch vermogen en flexibiliteit ten opzichte van zijn lengte en gewicht. Desondanks is er ruimte voor verbetering in zijn balans.

6. Carolina Panthers: Charles Cross, OT, Mississippi State

Geen enkele quarterback met de zesde pick kan de baan van Matt Rhule redden. Offensive line hulp is broodnodig voor misschien wel de slechtste offensive line op papier in de NFL. Charles Cross is de beste pass protector in deze Draft klas met zijn uitstekende movement skills, atletisch vermogen en vlugge/gecoördineerde handen. Desondanks beschikt hij niet over de ideale speelkracht als run blocker. 

7. New York Giants: Sauce Gardner, CB, Cincinnati 

Dit is de ideale en goedkopere vervanger van James Bradberry die een potentiele ‘’cap casualty’’ is. Sauce Gardner is een plug-and-play starter als Press Man cornerback in de defense van Don Martindale. Fun fact, Gardner heeft geen enkele touchdown toegelaten in zijn collegecarrière. 

8. Atlanta Falcons: Garrett Wilson, WR, Ohio State 

De Falcons lijken zich te gaan versterken op de wide receiver positie na de schorsing van Calvin Ridley. Garrett Wilson is de perfecte tijdelijk en/of permante vervanger van Ridley. Hij is consistent open met zijn uitstekende snelheid, explosiviteit, stop/start agility en route running IQ. Bovendien is hij ontzettend ‘’elusiveness’’ na de catch en is daardoor een nachtmerrie om te tackelen in space.  

9. Seattle Seahawks: Derek Stingley, CB, LSU

Derek Stingley ontvangt, geheel terecht als je het mij vraagt, weer top tien hype in deze Draft klas (zelfs top drie hype met de Texans als wildcard). Pete Carroll en de Seahawks kunnen een elite level island cornerback goed gebruiken als cornerstone in hun rebuilding defense. Stingley beschikt over uitstekende man-coverage skills en ball skills door zijn elite level atletische vermogen. Wel is het essentieel dat hij fit blijft aangezien hij de afgelopen twee jaar veel wedstrijden moest missen door blessureleed. 

10. New York Jets: Jameson Williams, WR, Alabama

De Jets zijn letterlijk genoemd in elk wide receiver gerucht deze off-season. Tyreek Hill, AJ Brown en Deebo Samuel. Als ze de tiende pick behouden kunnen we er logischerwijs vanuit gaan dat ze Deebo Samuel niet hebben bemachtigd. Jameson Williams is allesbehalve een schrale troost met zijn home-run threat vermogen met de bal in zijn handen door zijn combinatie van snelheid, acceleratie en stop/start quickness. 

11. Washington Commanders: Kyle Hamilton, DS, Notre Dame 

De Commanders hebben geluk want mijn favoriete speler in deze Draft klas valt buiten de top tien. Kyle Hamilton is een veelzijdige, lange, oversized safety met uitstekende football IQ, ball skills, atletisch vermogen en elite range. 

12. Minnesota Vikings: Trent McDuffie, CB, Washington

De Vikings kunnen versterking op de cornerback positie gebruiken. Trent McDuffie is, desondanks het gebrek aan ideale afmetingen, een ideale Off Man/Zone cornerback voor de Vikings defense. Hij is een betrouwbare en agressieve tackler, iets wat ik altijd kan waarderen in cornerbacks. 

13. Houston Texans: Jermaine Johnson, EDGE, Florida State

In mijn optiek behoort Johnson in de top tien thuis, maar je hoort de Texans front office niet klagen als hij hier nog beschikbaar is. Johnson is mijn favoriete edge prospect in deze Draft omdat zijn game weinig zwaktes kent. Als pass rusher wint hij met een combinatie van explosiviteit en een uitgebreide pass rush toolbox. Bovendien is hij een betrouwbare run defender door zijn vlugge read/react en stack/shed vermogen. 

14. Baltimore Ravens: Jordan Davis, IDL, Georgia

De Ravens hebben nieuwe influx van talent nodig op de defensive line. Davis is een perfecte scheme fit voor de Ravens als plug-and-play nose tackle ter vervanging van Brandon Williams. Hij is een run defender die double-teams kan bezighouden met zijn unieke formaat, atletisch vermogen en speelkracht. 

15. Philadelphia Eagles: Drake London, WR, USC

De Eagles hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de wide receiver positie. Maar dat neemt niet weg dat ze nog steeds versterking kunnen gebruiken naast Z-receiver Devonta Smith. Drake London kan het perfecte duo met hem vormen als X-receiver/big slot. London beschikt over mismatch size en ball skills om 50/50 ballen te winnen. Wel is er ruimte voor verbetering als route runner. 

16. New Orleans Saints: Trevor Penning, OT, Northern Iowa

Na het vertrek lijkt het logisch dat de Saints deze pick gebruiken om de vervanger van Terron Armstead te draften. Trevor Penning beschikt over uitstekende size, lengte, movement skills, atletisch vermogen, speelkracht en mauling mentaliteit om hem te vervangen. Wel is het essentieel dat Penning blijft werken aan zijn techniek en discipline. 

17. Los Angeles Chargers: Chris Olave, WR, Ohio State

Het enige wat de Chargers missen is een deep threat in hun offense om de sterke arm van Justin Herbert te maximaliseren. Chris Olave is de perfecte prospect met zijn subtiele route running vermogen en snelheid om de rol als verticale Z-receiver te vervullen voor de Chargers.

18. Philadelphia Eagles: Devonta Wyatt, IDL, Georgia

De Eagles hebben op termijn een vervanger nodig voor Fletcher Cox. Gelukkig voor de Eagles is een van mijn favoriete spelers nog beschikbaar. Devonta Wyatt is de perfecte penetrating 3-technique in de NFL met zijn uitstekende explosiviteit, vlugheid en lateral agility/COD. 

19. New Orleans Saints: Treylon Burks, WR, Arkansas

Quarterback of wide receiver? Maar naar wie zou een potentiele quarterback moeten gooien in deze offense? Eerst maar een playmaker draften in de vorm van Burks. Hij beschikt over mismatch lengte/gewicht en speelkracht voor de positie waardoor hij in staat is om yards-after-catch te behalen. Bovendien weet hij met zijn formaat en fysieke speelstijl vaak contested catches te winnen.

20. Pittsburgh Steelers: Malik Willis, QB, Liberty

De Steelers hebben op dit moment een combinatie van Mitch Trubisky en Mason Rudolph. Lijkt me logisch dat ze met deze pick een toekomstige franchise quarterback selecteren. De Steelers lijken gecharmeerd te zijn van Malik Willis. Hij beschikt over een vlotte release en een kanon van een arm als verticale passer. Bovendien is hij een dynamische running quarterback door zijn atletisch vermogen en speelkracht. Wel is hij op bepaalde aspecten onderontwikkeld en zal hoogstwaarschijnlijk een redshirt jaar moeten nemen als rookie. 

21. New England Patriots: Devin Lloyd, LB, Utah

De Patriots hebben een gapend gat op de linebacker positie. Devin Lloyd is de perfecte Patriot speler en een plug-and-play starter. Hij is een 3-down linebacker door zijn uitstekende football IQ en explosiviteit als run defender, blitzer en in coverage. 

22. Green Bay Packers: George Karlaftis, EDGE, Purdue

Een mooie value pick voor de Packers die een van de betere en meest productieve power rushers selecteren in deze Draft. Karlaftis is een veelzijdige edge rusher met inside/outside veelzijdigheid. Hij beschikt misschien niet over elite level ‘’bend’’ of ‘’arc skills’’, maar heeft goede speelkracht, explosiviteit en effort als power rusher. Bovendien is hij een betrouwbare run defender. 

23. Arizona Cardinals: Zion Johnson, IOL, Boston College

Misschien niet de meest ‘’sexy’’ selectie die je kan maken in de eerste ronde, maar de interior offensive line van de Cardinals kan zeker versterking gebruiken om Kyler Murray overeind te houden. Zion Johnson een ‘’clean prospect’’ en een plug-and-play starter als guard. Als pass en run blocker beschikt hij over een goede combinatie van speelkracht, twitch en read/react skills. 

24. Dallas Cowboys: Kenyon Green, IOL, Texas A&M

De Cowboys zijn ook een team dat versterking op de offensive line kan gebruiken. Kenyon Green is een fysieke, ervaren en veelzijdige guard die beschikt over goede balans, explosiviteit, speelkracht en een mauling mentaliteit. Wel wordt er meer discipline van hem vereist in de NFL, penalty’s zijn een no-go.

25. Buffalo Bills: Breece Hall, RB, Iowa State

Als er een running back in de eerste ronde gaat dan lijken de Bills het perfecte team om er een te selecteren. Het enige wat hun explosieve offense mist is een bell cow running back. Breece Hall past perfect in dit plaatje met zijn uitstekende atletische vermogen, visie, geduld en vlugge voeten als Zone runner. Bovendien is hij ook een factor als pass catcher. 

26. Tennessee Titans: Jahan Dotson, WR, Penn State

Of AJ Brown nou wel of niet vertrekt, de Titans kunnen versterking op de wide receiver positie gebruiken. Dotson is het perfecte complement ten opzichte van Brown. Hij is een goede route runner door zijn football IQ en snelheid. Bovendien speelt hij een stuk groter dan zijn lengte doet suggereren door middel van zijn uitstekende lichaamscontrole en goede handen. 

27. Tampa Bay Buccaneers: Logan Hall, IDL, Houston

Suh is vertrokken dit seizoen en Gholston wordt er ook niet jonger op. Desondanks zijn tweener size is Logan Hall in potentie een uitstekende 5-technique en vervanger van Gholston door zijn inside/outside veelzijdigheid, atletisch vermogen, lengte en disruptieve vermogen als pass rusher. 

28. Green Bay Packers: George Pickens, WR, Georgia

We wachten al jaren op een wide receiver selectie van de Packers in de eerste ronde. Dit jaar lijkt het eindelijk te gaan gebeuren aangezien iemand het vertrek van Devante Adams en MVS moet gaan opvangen. George Pickens is een iemand met WR1 potentieel en is nog beschikbaar door blessureleed het afgelopen seizoen. Hij is een goede atleet die verticaal kan winnen door zijn mismatch size, snelheid en tracking vermogen om constested catches te winnen. Wel is het essentieel dat hij zichzelf blijft ontwikkelen als route runner. 

29. Kansas City Chiefs: Dax Hill, DB, Michigan

Dax Hill is de perfecte vervanger voor Tyrann Mathieu die de Chiefs in free agency heeft verlaten. Hij beschikt namelijk over de veelzijdigheid van Mathieu, hij kan zowel free safety als Nickel cornerback spelen. Hij heeft het football IQ, de short-area quickness en explosiviteit om Zone coverage te spelen. Bovendien is hij atletisch genoeg om zijn mannetje te staan in Man coverage. 

30. Kansas City Chiefs: Boye Mafe, EDGE, Minnesota

Chiefs general manager Brett Veach is groot fan van edge rusher Boye Mafe. De huidige starters zijn overbetaalde Frank Clark en 5th round pick Mike Danna. Edge hulp is dus broodnodig voor de Chiefs. Mafe is een freaky atleet met elite level explosiviteit en snelheid. Helaas wist hij dit niet altijd om te zetten in productie door het gebrek aan pass rush moves. 

31. Cincinnati Bengals: Tyler Linderbaum, OC, Iowa

Het is duidelijk wat de prioriteit van de Bengals is deze off-season, de offensive line versterken om Joe Burrow overeind te houden. In mijn optiek, de beste interior offensive lineman in deze Draft klas is nog beschikbaar. Linderbaum is een undersized plug-and-play center in een Zone-heavy scheme. Hij weet consistent te winnen door middel van zijn atletische vermogen, lateral range, leverage, balans en agility. 

32. Detroit Lions: Nakobe Dean, LB, Georgia

Een quarterback selectie, van welk team dan ook door middel van een trade, zou ik niet uitsluiten. Het is toch altijd handig om die 5th year option achter de hand te hebben. Maar Nakobe Dean met de 32e pick is een van de beste value selectie van de eerste ronde. Hij beschikt misschien niet over de ideale lengte en gewicht voor een NFL linebacker. Maar hij heeft uitstekende explosiviteit, snelheid en football IQ wat hem een rangy sideline-to-sideline WILL linebacker maakt. Bovendien hebben de Lions nou niet een bepaald talentvol linebacker duo in Anzalone en Barnes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *