Een abonnement op Gridiron The Magazine & het Gridiron Jaarboek?

Rating ronde 1 van de NFL Draft

Wow … Dit is de meest bizarre NFL Draft die ik ooit heb gezien. De top tien had een aantal kleine verrassingen in petto. Maar de chaos brak pas echt uit nadat de New York Jets met de tiende pick de tweede wide receiver van het bord kozen. Er ontstond een kleine trade en wide receiver run om de twee best overgebleven wide receivers te kunnen selecteren. Bovendien voelde de Eagles zich genoodzaakt om twee plekjes op te schuiven om zodoende voor de Ravens te kiezen.

Door: Robbert Jan Drost, Recruiting Assistant St. Thomas Bobcats & ALL-22 Area Scout

Vervolgens bleven de Eagles actief en ruilde de 18e pick in de NFL Draft in voor wide receiver AJ Brown van de Titans. Brown kreeg direct een vierjarig contract ter waarde van 100 miljoen dollar. Geen slechte trade voor de Eagles als je het mij vraagt.

Vervolgens zagen we de eerste quarterback van het bord komen op de plek waar iedereen het kon verwachten, de Pittsburgh Steelers. Ze besloten ‘’Pittsburgh’s own’’ Kenny Pickett te selecteren met de 20e pick.

Terwijl de NFL Draft diep onderweg was besloten de Arizona Cardinals een Madden Franchise move te maken door de 23e pick van de NFL Draft naar Baltimore te sturen in ruil voor wide receiver Marquise ‘’Hollywood’’ Brown. Daar was ik persoonlijk minder fan van. Zodoende lijkt de AJ Brown trade alleen maar beter.

Bovendien zagen we aan het eind van de eerste ronde nog genoeg actie met de Chiefs, Bills, Jets en Jaguars die allemaal omhooggingen om hun ‘’guy’’ te kunnen draften. Al met al kunnen we concluderen dat dit de meest chaotische en onverwachte NFL Draft was in recente historie. Ik verwacht dat we niet gauw zoiets weer gaan meemaken. Anyway, laten we dieper in alle 32 picks van de eerste ronde duiken!

1. Jacksonville Jaguars: Travon Walker, Edge, Georgia

Cijfer: 6/10

Consensus value: -3

Ik was zelf voor Hutchinson gegaan die een veiligere vloer heeft ten opzichte van Walker. Maar tot op zekere hoogte kan ik begrijpen dat je met de eerste pick in de NFL Draft een ‘’physical freak’’ wil hebben. Nu is het afwachten of Walker zijn atletisch vermogen consistent kan omzetten in productie in de NFL.

2. Detroit Lions: Aidan Hutchinson, Edge, Michigan

Cijfer: 9/10

Consensus value: +1

Dit is een ‘’match made in heaven’’ want Michigan man Hutchinson hoeft maar 70 kilometer te verhuizen van Ann Arbor naar de Motor City. Hij is een perfecte cultuur fit voor de Lions op een van de meest waardevolle posities in de NFL. Tevens konden de Lions edge rush hulp goed gebruiken. Hun defensive line begint eindelijk vorm te krijgen!

3. Houston Texans: Derek Stingley Jr., CB, LSU

Cijfer: 8/10

Consensus value: -4

Dit was de eerste verrassing voor veel mensen. Ik ben van mening dat een fitte en gemotiveerde Stingley het verdiend om een top drie pick te zijn in de NFL Draft. Hij is een instant starter als Press Man cornerback in Lovie Smith’s defense die vorig jaar bijna 50% Cover 1 en 3 speelde.

4. New York Jets: Sauce Gardner, CB, Cincinnati

Cijfer: 8/10

Consensus value: -2

De consensus nummer één cornerback kwam direct daarna van het bord. Een shutdown cornerback voor Robert Saleh’s defense, ‘’that is just what the doctor ordered’’. Met het aantrekken van DJ Reed in free agency en het draften van Sauce Gardner lijken de Jets eindelijk een fatsoenlijk cornerback duo te hebben.

5. New York Giants: Kayvon Thibodeaux, Edge, Oregon

Cijfer: 8/10

Consensus value: +3

General manager Joe Schoen heeft in zijn tijd bij de Bills ontzettend veel defensive lineman gedraft. Dus de selectie van Thibodeaux, de meest explosieve edge rusher in deze NFL Draft, is dan ook geen verrassing. Hij vormt in potentie een gevaarlijk pass rush duo met 2021 second rounder Azeez Ojulari.

6. Carolina Panthers: Ickey Ekwonu, OT, NC State

Cijfer: 8/10

Consensus value: +3

De Panthers mochten hun handjes dichtknijpen dat alle drie de top tackles nog beschikbaar waren met deze pick. Ze kozen uiteindelijk voor ‘’in-state kid’’ Ickey Ekwonu. Uitstekende keuze in mijn optiek aangezien de Panthers offensive line ronduit matig was! Dit geeft de Panthers direct een goed tackle duo in Ekwonu en Moton.

7. New York Giants: Evan Neal, OT, Alabama

Cijfer: 8/10

Consensus value: +2

Ik had verwacht dat de Giants met hun vijfde pick voor Neal zouden gaan, dus ik geef ze complimenten voor het geduldig wachten. Hier hetzelfde verhaal als voor Carolina, dit geeft de Giants direct een boost voor op hun offensive line. Bovendien hebben ze nu twee jonge, talentvolle starting tackles in Evan Neal en Andrew Thomas. Goede eerste NFL Draft voor rookie general manager Joe Schoen.

8. Atlanta Falcons: Drake London, WR, USC

Cijfer: 6.5/10

Consensus value: -4

Het is niet dat ik Drake London geen goede speler vindt, het tegenovergestelde.

Maar er waren betere wide receivers en scheme fits beschikbaar in mijn optiek. Nu heb je voor het tweede jaar oprij een oversized ‘’slot’’ receiver gekozen in de top tien. Iets wat gortig. Maar je kan het natuurlijk ook zien als voldoende mismatch size voor de Falcons op offense.

9. Seattle Seahawks: Charles Cross, OT, Mississippi State

Cijfer: 8/10

Consensus value: +/-

Dit was een no-brainer en een hele grote need voor de Seahawks. Ze hebben nu in ieder geval één fatsoenlijke starting offensive tackle. Wie de quarterback ook gaat zijn voor de Seahawks in 2022, die quarterback hoeft zich minder zorgen te maken over pressure van de linkerkant. Wel ben ik benieuwd hoe Cross presteert als run blocker in de run-heavy Seahawks offense.

10. New York Jets: Garrett Wilson, WR, Ohio State

Cijfer: 9/10

Consensus value: +/0

Wow, dit is een van mijn favoriete picks in deze NFL Draft. Niet alleen hebben de Jets een uitstekende wide receiver die altijd open is door middel van uitstekende quickness en agility, ze besparen ook zo’n 20 miljoen per jaar doordat ze deze pick niet hebben getrade voor Deebo Samuel of AJ Brown.

11. New Orleans Saints: Chris Olave, WR, Ohio State

Cijfer: 8/10

Consensus value: -5

De Saints bevestigen hun bijnaam als ‘’New Orleans Buckeyes’’ aangezien ze wederom een Ohio State alumn draften. En wederom een uitstekende toevoeging voor een wide receiver corps die broodnodig hulp kon gebruiken. Olave voegt met zijn subtiele route running stijl en snelheid een verticaal element toe aan de Saints offense. Laat dit toevallig Jameis Winston zijn specialiteit zijn.

12. Detroit Lions: Jameson Williams, WR, Alabama

Cijfer: 8/10

Consensus value: -1

Back-to-back-to-back voormalige Ohio State receivers in de NFL Draft aangezien Jameson Williams de eerste twee jaar samen met Chris Olave en Garrett Wilson op het veld stond. De Lions kwamen van ver omhoog om YAC-daddy Jameson Williams te draften. Uitstekende move omdat de Lions een van de slechtste wide receiver groepen hadden in de NFL. Dat is verleden tijd na het toevoegen van de snelle Williams aan de selectie.

13. Philadelphia Eagles: Jordan Davis, DT, Georgia

Cijfer: 7.5/10

Consensus value: -1

Geen verrassing dat Howie Roseman een freaky defensive lineman draft. Op zich ben ik fan van deze selectie, op voorwaarde dat Jordan Davis zijn conditie verbeterd zodat hij alle drie downs op het veld kan blijven. Hij heeft dat potentieel met zijn atletisch vermogen en frame. Het zou namelijk een beetje zonde zijn om een two-down nose tackle te draften met de dertiende pick.

14. Baltimore Ravens: Kyle Hamilton, DS, Notre Dame

Cijfer: 9.5/10

Consensus value: +6

Natuurlijk valt een van de beste spelers in de NFL Draft naar de Ravens. De Ravens draften altijd al consistent goed, het is niet alsof ze hulp nodig hebben. Het wordt ze zo wel heel makkelijk gemaakt. Hamilton is een top vijf talent in deze NFL Draft en vormt samen met free agency aanwinst Marcus Williams een top-tier safety duo in de NFL.

15. Houston Texans: Kenyon Green, OG, Texas A&M

Cijfer: 6/10

Consensus value: -12

Ik ben totaal geen fan van de value van deze pick, desondanks het feit dat Green een veelzijdige plug-and-play starter is als interior offensive lineman voor de Texans.

16. Washington Commanders: Jahan Dotson, WR, Penn State

Cijfer: 6/10

Consensus value: -15

Back-to-back gevalletjes ‘’prima spelers’’, maar ik ben niet bepaald enthousiast over de value. De Commanders werden geforceerd om hier voor een receiver te gaan na hun trade-back met de Saints. Bovendien waren is voldoende wide receiver needy teams van pick 21-32 waardoor je deze selectie enigszins kan verantwoorden. Maar dat neemt niet weg dat Dotson een instant upgrade is voor Carson Wentz en de Commanders offense met zijn snelheid.

17. Los Angeles Chargers: Zion Johnson, OG, Boston College

Cijfer: 7.5/10

Consensus value: -6

Wat had ik hier Trent McDuffie graag gezien zeg, dat zou de perfecte scheme fit zijn geweest. Maar de interior offensive line van de Chargers was niet bepaald fantastisch en bescherming voor Justin Herbert is niet geheel onbelangrijk. Johnson is de beste guard in de NFL Draft. Dit geeft de Chargers meer flexibiliteit op hun offensive line. Ik verwacht dat Feiler naar right tackle schuift en Zion Johnson start als left guard aankomend seizoen.

18. Tennessee Titans: Treylon Burks, WR, Arkansas

Cijfer: 7/10

Consensus value: -4

De Titans kregen deze pick van de Eagles als onderdeel van de AJ Brown trade. Ironisch gezien is de pro comparison voor Treylon Burks niemand minder dan de zojuist getrade AJ Brown. Andere vergelijken hem met Deebo Samuel. Dit vergelijking wordt voornamelijk gemaakt op basis van speelstijl en lichaamsbouw. In beide gevallen bespaart dit de Titans zo’n 20 miljoen per jaar. Natuurlijk blijft het afwachten of Burks deze hoge verwachtingen kan waarmaken.

19. New Orleans Saints: Trevor Penning, OT, Northern Iowa

Cijfer: 8/10

Consensus value: +1

De Saints hebben hun twee grootste behoefte, op de quarterback positie na, weten te vullen in deze NFL Draft. Penning kan het vertrek van Terron Armstead opvangen als left of right tackle. Zodoende hebben de Saints op papier nog steeds een van de beter offensive lines in de NFL.

20. Pittsburgh Steelers: Kenny Pickett, QB, Pitt

Cijfer: 7/10

Consensus value: -1

De Steelers waren als enige team een ‘’lock’’ om een quarterback in de eerste ronde te selecteren. Kenny Pickett is de meest pro-ready quarterback in deze Draft klas met zijn field vision, accuraatheid en mobiliteit. Bovendien hoeft de voormalig Pitt quarterback de stad niet te verlaten. Dit zal ongetwijfeld een populaire selectie zijn onder Pittsburghers.

21. Kansas City Chiefs: Trent McDuffie, CB, Washington

Cijfer: 8/10

Consensus value: +4

Brett Veach is een van de betere general managers in de NFL en ging heel slim omhoog toen hij zag dat Trent McDuffie nog beschikbaar was. Na de grote twee namen, Stingley en Gardner, was McDuffie de consensus nummer drie cornerback in deze NFL Draft. Desondanks zijn gebrek aan ideale lengte is hij een goede man- en zone coverage corner en uitstekende tackler.

22. Green Bay Packers: Quay Walker, LB, Georgia

Cijfer: 6/10

Consensus value: -27

Het was te verwachten dat height/weight/speed freak Quay Walker gedraft zou worden over zijn undersized teamgenoot Nakobe Dean. Maar dit betekent niet dat ik direct enthousiast ben over deze selectie. Om het wat positiever te bekijken, de Packers hebben wel een solide inside linebacker duo met Walker en Campbell aankomend seizoen.

23. Buffalo Bills: Kaiir Elam, CB, Florida

Cijfer: 6/10

Consensus value: -6

Dit is een boom-or-bust selectie als je het mij vraagt. Kairr Elam beschikt over het atletische potentieel om een goede starting man coverage cornerback te worden in de NFL. Bovendien kunnen de Bills al jaren een betrouwbare CB2 gebruiken naast Tre White. Wel is het zaak voor Elam om zijn football IQ en snap-to-snap consistentie te verbeteren.

24. Dallas Cowboys: Tyler Smith, OT, Tulsa

Cijfer: 5.5/10

Consensus value: -16

Offensive line is een grote behoefte voor Dallas. Helaas voor de Cowboys waren de betere offensive line prospects al lang en breed van het bord. Hierdoor overdrafte ze Smith die zeker beschikt over potentieel met zijn atletische profiel en speelkracht. Maar naast de minder dan ideale value moet Smith flinke technische en mentale stappen maken om een betrouwbare starting offensive lineman te worden in de NFL.

25. Baltimore Ravens: Tyler Linderbaum, OC, Iowa

Cijfer: 9/10

Consensus value: +/-

Desondanks het feit dat Linderbaum een center-only prospect is een in zone-heavy blocking scheme ben ik van mening dat hij de beste interior offensive lineman is in de NFL Draft. In voorgaande mock drafts hebben we hem zelfs gemockt zien worden naar de Ravens met de 14e pick. Hij is een plug-and-play starter voor de Ravens offensive line die versterking konden gebruiken op de interior van hun offensive line.

26. New York Jets: Jermaine Johnson II, Edge, Florida State

Cijfer: 9/10

Consensus value: +15

Wow, wederom maken de Jets een van mijn favoriete picks in de eerste ronde van deze NFL Draft. Edge rusher was na cornerback en wide receiver de grootste Draft need voor de Jets. Ik ben groot fan van Johnson die een goede pass rusher en run defender is. Robert Saleh’s defense begint langzaam maar zeker vorm te krijgen.

27. Jacksonville Jaguars: Devin Lloyd, LB, Utah

Cijfer: 8/10

Consensus value: +8

De Jaguars kwamen omhoog omdat de consensus nummer één linebacker, Devin Lloyd, nog beschikbaar was. Hij is een instant impact three-down run defender, blitzer en coverage linebacker. Bovendien is hij een ‘’high character’’ football speler, iets wat de Jaguars goed kunnen gebruiken op defense.

28. Green Bay Packers: Devonta Wyatt, DT, Georgia

Cijfer: 8.5/10

Consensus value: +2

Ik ben persoonlijk groot fan van Devonta Wyatt, hij beschikt over uitstekende quickness en lateral agility voor iemand van zijn formaat. Bovendien kunnen de Packers al jaren versterking op de interior van hun defensive line gebruiken. Een van de betere selecties aan het eind van de eerste ronde.

29. New England Patriots: Cole Strange, OG, Chattanooga

Cijfer: 5/10

Consensus value: -57

Geen slechte speler, maar dit is verre weg de slechtste value pick in de eerste ronde. Zo’n twee rondes te vroeg als je het mij vraagt. Die reactie van Sean McVay is de perfecte samenvatting:

30. Kansas City Chiefs: George Karlaftis, Edge, Purdue

Cijfer: 8/10

Consensus value: +10

Edge rush hulp was broodnodig voor de Chiefs die op dit moment overpaid Frank Clark en 5th rounder Mike Danna hebben als starters. Karlaftis is de beste power rusher in deze NFL Draft en beschikt over de veelzijdigheid om zowel vanaf de inside als de outside te kunnen rushen.

31. Cincinnati Bengals: Dax Hill, DS, Michigan

Cijfer: 7.5/10

Consensus value: +3

Dax Hill is een veelzijdige defensive back die zowel man- en zone coverage kan spelen als slot cornerback of als safety. De Bengals beschikte, op Jessie Bates na, niet bepaald over een getalenteerde secondary. Hill brengt daar direct verandering met zijn atletisch vermogen en veelzijdigheid.

32. Minnesota Vikings: Lewis Cine, DS, Georgia

Cijfer: 7.5/10

Consensus value: +/-

Desondanks het gebrek aan ideale lengte/gewicht is Cine een veelzijdige, explosieve, fysieke en rangy safety. Hij is enorm fysiek als downhill run defender, een genot om naar te kijken. Het enige punt van kritiek is zijn beperkte ball skills. Voor de Vikings een prima aanwinst aangezien Cine direct een goed safety duo kan vormen met All Pro veteraan Harrison Smith.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *