Een abonnement op Gridiron The Magazine & het Gridiron Jaarboek?

Tulip Bowl Voorbeschouwing XXL: coaches blikken uitgebreid vooruit en zo haalden teams finale

Zondag staat eindelijk Tulip Bowl XXXVI op het programma. De finale om het kampioenschap in de Eredivisie kon de afgelopen twee jaar om bekende redenen geen doorgang vinden, maar is nu terug. Tijd om voor te beschouwen op de Amsterdam Crusaders, de regerend kampioen die drie jaar na dato z’n titel verdedigt, en de 010 Trojans, die na vijf jaar terugkeren in de eindstrijd.

Op papier is er natuurlijk maar één favoriet in deze Tulip Bowl. De Amsterdam Crusaders verloren zowel in de Eredivisie als in de BNL geen wedstrijd dit seizoen en zijn de gedoodverfde winnaars van de landstitel. Maar: in een finale kan alles anders zijn, weet ook Cru-hoofdcoach Alejandro Alfarez. ,,Voor zo’n belangrijke finale is er altijd extra spanning. Of dat ook invloed gaat hebben op de spelers? Dat is moeilijk te zeggen. Bij de nieuwe jongens was er op de training wel wat spanning, maar we hebben ook al een BNL-finale gespeeld.”

Dat is een ervaring die de meeste Trojans nog bepaald niet in de zak hebben. Toch maakt de Rotterdamse hoofdcoach Kevin Boerman zich niet al te druk om dat aspect. ,,De spanning neemt wel toe, maar dat kun je toch niet wegnemen. Die is er gewoon, en dat is ook wel gezond voor zo’n belangrijke wedstrijd. En ik merkte juist extra focus bij veel spelers op de training.”

Run game
Toen de Crusaders en de Trojans eerder dit seizoen tegenover elkaar stonden, werd de wedstrijd nooit echt spannend. Het werd 48-6 voor de Amsterdammers, die alleen door een pick six punten weggaven. Maar, zo denkt Alfarez, dat wil niet zeggen dat het zondag weer zo makkelijk gaat. ,,Zij zullen ook dingen geleerd hebben van die wedstrijd. Ze hebben een hele mooie running game en een grote o-line. Misschien dat hun passing game iets minder is.”

Dat de passing game dit seizoen in Rotterdam niet groots van de grond komt is niet vreemd, zo legt Boerman uit. ,,Toen we ruim verloren in Amsterdam startten we met een rookie quarterback, al de derde QB van dit seizoen. Die viel toen na zes plays ook nog uit, waarna we eigenlijk niemand meer over hadden voor die positie. We hebben daar toen iemand neer gezet met veel footballervaring en de wedstrijd zo goed mogelijk uitgerend en de schade beperkt. Dat is Quintin Buy, die die positie heeft vastgehouden en inmiddels wat meer ervaring heeft.”

Tel daarbij op dat drie van de vier startende receivers van de Trojans rookies zijn en dan is het niet vreemd dat vooral de run-game, onder aanvoering van JB Bokshoven, levensgevaarlijk is aan Rotterdamse zijde. Wat dat betreft kan het wel eens een zeer run-heavy Tulip Bowl worden, want hoewel de Cru via Jasper Nijland een goede passing game hebben zal ook Amsterdam veel over de grond proberen te klaren. Alfarez: ,,We hebben twee goede running backs met Berto Stuijt en Jazz Holiday. En we hebben in de vorige wedstrijd gezien wat de secondary van 010 kan doen, al kwam dat ook door een grote fout van ons.”

Road to the final
Overigens was de zege op 010 bepaald niet de enige ruime zege van de Cru dit seizoen. In groep A van de Eredivisie, met Arnhem Falcons, Groningen Giants en Amsterdam Panthers, reeg Amsterdam de grote overwinningen probleemloos aan elkaar. ,,Ik dacht aan het begin van dit seizoen dat het echt een spannende competitie kon worden. Ik zag een goed team bij de Lelystad Commanders, en ook van de Arnhem Falcons en de 010 Trojans verwachtte ik veel. Dus dan is het heel mooi dat we in de Tulip Bowl het seizoen ongeslagen kunnen afsluiten.”

Voor de Trojans voelt het behalen van de Tulip Bowl al als een prestatie op zichzelf, volgens Boerman. ,,We gingen dit seizoen voor handhaving en als het even kon de play-offs. Dat we nu in de finale staan, betekent dat we de doelstelling al overschreden hebben, dat is prachtig.” 010 won groep B met de Lelystad Commanders, Hilversum Hurricanes en Flevo Phantoms, en stelde die groepswinst in de voorlaatste speelronde veilig in een thriller in Lelystad. ,,Dat was de belangrijkste wedstrijd van het jaar voor ons. We hadden net de grote nederlaag in Amsterdam gehad, en toen kwam die zege in Lelystad… Daar is een last van onze schouders af gevallen.”

Dat de Trojans, na een 14-0 zege in de halve finale op Arnhem Falcons, nu in de eindstrijd staan heeft de club geen windeieren gelegd. ,,De Tulip Bowl heeft ons nu al best veel gebracht. Er zijn nieuwe sponsoren, en de aanmeldingen stromen binnen, van jong tot oud. We staan ook in elke jeugdfinale, dus de toekomst ziet er behoorlijk goed uit.”

010 vs. 020
,,Amsterdam tegen Rotterdam, dat is toch altijd iets bijzonders” merkt Alfarez nog op over dit duel. Het is ook bepaald niet de eerste keer dat de teams uit de twee grootste steden van ons land tegenover elkaar staan in de Tulip Bowl. In 1996 en 1997 gebeurde dat voor het eerst, en waren de Rotterdam Trojans respectievelijk met 4-0 en 17-10 te sterk voor de Cru.

De Amsterdamse revanche volgde na de millenniumwisseling, met een 7-0 zege in de finale van 2002. Daarna zou het een tijd duren voor de twee elkaar opnieuw troffen in de Tulip Bowl. Pas in 2016, vier jaar na het faillissement van de originele Trojans en de doorstart onder de naam 010, was het wederom Crusaders – Trojans in de strijd om de landstitel, evenals een jaar later. Twee keer was Amsterdam veel te sterk, met 40-6 en 33-13 respectievelijk.

Finaleweekend
De wedstrijd wordt gespeeld op het veld van de Crusaders. Die speellocatie, Sportpark Sloten, werd eerder dit seizoen al vastgesteld als locatie voor het finaleweekend van de AFBN. Na de cadests- en Eerste Divisie-finale op zaterdag vindt op zondagochtend eerst nog de JT-finale plaats. Om 15:00 uur trappen de Crusaders en de Trojans vervolgens af in Amsterdam-West.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *